生完後,如何安排湊BB

nalinacc
|

想問下各寶媽,已生/臨近生產的你們,是會俾奶奶湊/自己媽媽湊/定自己辭職不做(即做FTM),因為我奶奶果邊話可以幫手湊,但老爺經常無啦啦入醫院。擔心到時老爺入醫院,咁BB點算?但我媽果邊,我媽無返工,但佢都有身體唔好,不用入醫院,有食藥,但她比較怕辛苦。佢地如果兩邊是但一邊湊都會將BB長期放在她們那,但我地兩邊都相隔得遠,我可以點算?我可能好耐先見BB,夜晚訓覺見唔到佢,我諗我會喊,如果得我老公一個返工,驚佢應付唔黎,要好慳,大家係點分怖?(PS.我距離生仲有兩個多月,但好煩惱,我想返工,搵多啲錢,一黎錢方面鬆動啲)

水深火熱
|
請工人,頭半年奶奶婆婆辛苦D日頭輪流過來。
nalinacc
|
水深火熱 發表於 19-1-7 14:07
請工人,頭半年奶奶婆婆辛苦D日頭輪流過來。

因為我7點幾出門,老公又話佢地過黎趕唔切喎,太早
麻每吉
|
nalinacc 發表於 19-1-7 13:39
想問下各寶媽,已生/臨近生產的你們,是會俾奶奶湊/自己媽媽湊/定自己辭職不做(即做FTM),因為我奶奶果邊 ...

咁遲仲諗緊?依家要決定啦,萬一早產點算?
|
請工人好點,兩面長老都不適合湊B~又生病又住院的
fantasytong
|
想問下各寶媽,已生/臨近生產的你們,是會俾奶奶湊/自己媽媽湊/定自己辭職不做(即做FTM),因為我奶奶果邊 ...

我揀左FTM,試下同老公傾唔做野兩三年可唔可行,我老公當初都覺得佢一個搵錢搞唔掂,但我地慳下慳下都過左兩年啦,生活係會有壓力,不過湊住小朋友都開心既。
我就呢兩年都有繼續讀書,自我增值下,希望到時出返黎做野都唔會好似脫節咁。
Nbs
|

"正常要奶奶湊"???
bb 係你架喎,無可能長期比人湊仲要好耐先見一次bb...
nalinacc
|
麻每吉 發表於 19-1-7 14:47
咁遲仲諗緊?依家要決定啦,萬一早產點算?

我唔想早產我想問下意見啫
fairymeow
|

嗯。。。
我諗每人情況唔同既

魚與熊掌又點可以同時兼得呢?
你情況係媽咪同奶奶都唔太合適幫到手,至於辭唔辭職係睇你同先生點傾好,始終多個B開支就會加大左。。。
如果要番工就要物色姐姐or育嬰園喇。。。

加油
nalinacc
|
Nbs 發表於 19-1-7 14:55
"正常要奶奶湊"???
bb 係你架喎,無可能長期比人湊仲要好耐先見一次bb...

唔係話俾佢長期湊,只係呢段時間,需要有人湊下,但問過啲長輩話係奶奶,BB緊係我架啦唔洗咁議論的,只是問下意見...
nalinacc
|
fantasytong 發表於 19-1-7 14:54
我揀左FTM,試下同老公傾唔做野兩三年可唔可行,我老公當初都覺得佢一個搵錢搞唔掂,但我地慳下慳下都過左 ...

嗯嗯,有諗過咁樣,不過聽完你建議好似都可以試下
nalinacc
|
0030 發表於 19-1-7 14:53
請工人好點,兩面長老都不適合湊B~又生病又住院的

nalinacc
|
fairymeow 發表於 19-1-7 15:00
嗯。。。
我諗每人情況唔同既

嗯嗯,會盡快傾好Thanks
forum_user9
|
如果單靠老公份糧,慳d都夠3個人使用嘅話
自己全職湊你會覺得辛苦都值得
至少唔使同老人家有湊b/教養上嘅問題
自己又多幾年親子時光,呢d係錢代替唔到架
dolldollk
|
forum_user9 發表於 19-1-7 15:07
至少唔使同老人家有湊b/教養上嘅問 ...

認同
nalinacc
|
forum_user9 發表於 19-1-7 15:07
至少唔使同老人家有湊b/教養上嘅問 ...

嗯嗯睇黎各位靚媽都係覺得自己湊返好
SCherryKoS
|

請姐姐
麻每吉
|
nalinacc 發表於 19-1-7 14:57
我唔想早產我想問下意見啫

依家做ftm,呀b大啲返part time
nalinacc
|
麻每吉 發表於 19-1-7 17:27
依家做ftm,呀b大啲返part time

嗯嗯你自己湊?定有媽咪或奶奶黎幫手一齊湊?

bchuma
|

我會自己湊