夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

與老公由相識到結緍已有二十年, 頭兩三年,大家相處得好開心,但當讀完書回來後,由於他的家庭成員接二連三發生事故,令我對我們將來的婚姻生活有恐懼,可以看到未來的生活會有很多精神上及金錢上的負擔,因此,拍拖多年我都無提出結婚,直至我進入三十歲,覺得是時候作一個了結,究境是“婚”還是“分”. 最終, 我們決定結婚。

直到現在, 他仍是一名好好的男人, 好有正能量, 外向, 善良,
顧家
有責任感……,家人和朋友個個對他讚不絕口,但我却有苦自知,過去多年,他對我不細心和體貼,在我最需要他的關心和愛護的時候,我卻得不到他的愛,尤其是在我們首名孩子出世後,由於他甚麼都不懂,而我99只懂用把口吩咐,老公全單接收,我好吾好開心,我們的關係隨着孩子們的出生, 起了很大變化。

先生的心思全都放在孩子身上,結婚十多年,從未與我慶祝過任一個拍拖周年紀念日,結婚日子直到我早兩個星期與他交談時,原來早已忘記了。從未收過他的任何禮物,甚致從未向我求過婚,連一個女人最想得到的驚喜,我都沒有!!!

自問亦不是一個浪漫的人,但這樣多年,一點心思都不放在我身上,我實在好失望。我曾經向他提出,但他轉頭就忘記了。

以前感覺不是這麼差的,現在可能覺得不想再這樣生活下去了,想有好好的感情生活,想被人愛!

翡翠宮

其實, 佢拍拖時睇怕已經係咁, 點解你對佢有期望突然會改變?

定係佢婚前好細心好多心思, 婚後咩都無哂?

男爵府

小肥寶寶 發表於 19-1-7 14:45
與老公由相識到結緍已有二十年, 頭兩三年,大家相處得好開心,但當讀完書回來後,由於他的家庭成員接二連 ...

「直到現在, 他仍是一名好好的男人, 好有正能量, 外向, 善良,
顧家 有責任感……」
其實呢點已經好好啦~唔夠浪漫冇情趣呢樣嘢應該唔係突然係咁啦~既然一早知道~你當初又欣然接受~點解到而家又抱怨呢?

男爵府

佢拍拖初時都有D心思, 拍了多年拖後, 就無了, 確實, 以前我雖然不開心, 但可能有孩子和工作的填補, 所以我雖然有投訴, 但過了就算 但近年來, 覺得不想再這樣了, 想得到他的重視, 想大家之間不僅只是同屋住, 不想往後的生活都這樣淡而無味, 連手都無拖, 無擁抱, 夫妻生活不應如此.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

與老公由相識到結緍已有二十年, 頭兩三年,大家相處得好開心,但當讀完書回來後,由於他的家庭成員接二連 ...
磨合非常重要,相識幾多年都無用,生活在一起先係.........來料,最好共識

男爵府

小肥寶寶 發表於 19-1-7 15:31
佢拍拖初時都有D心思, 拍了多年拖後, 就無了, 確實, 以前我雖然不開心, 但可能有孩子和工作的填補, 所以我 ...

其實你可以做主動~你覺得佢還愛你嗎?有時有啲男士係唔擅長表達自己的~老夫老妻唔駛話介意邊個出手先~你主動拖下佢~安排下節目~喺屋企多啲製造話題來傾下~大前提係你自己心態~你自己還愛他嗎?

男爵府

mingmama :

你真懂得我的心, 確實有段時期, 我對他的感覺好淡, 因為多年來, 他無重視過我的訴求, 久而久之, 我亦不想再與他交談了. 大家沒有溝通, 有的話, 話題又離不開孩子. 我過得好狐獨. 除了這點, 其他都好好. 但正正這是我最想要的東西, 偏偏他多年都無進步過. 又或者, 隨着年齡步入中年, 自己的想法亦有所改變, 因為感覺餘下的日子不長了, 想過一D有感情交流的夫妻生活.

這種悶局困擾我多時, 今日有感而發出POST, 訴訴苦.

男爵府

小肥寶寶 發表於 19-1-7 16:05
mingmama :

你真懂得我的心, 確實有段時期, 我對他的感覺好淡, 因為多年來, 他無重視過我的訴求, 久而久之 ...

你們要搵個機會坐低好好傾下~唔好咁快放棄一段多年的感情~或者如果有需要可以找婚姻輔導幫手~加油吖

男爵府

mingmama :

你真懂得我的心, 確實有段時期, 我對他的感覺好淡, 因為多年來, 他無重視過我的訴求, 久而久之 ...
有感而發,處境同你相似,但找不到離婚理由又不是很愛,痛苦
簡簡單單,開開心心!

侯爵府

mingmama :

感覺少少放大了,(直到現在, 他仍是一名好好的男人, 好有正能量, 外向, 善良,
顧家 有責任感)因為你已經擁有呢堆,先覺得浪漫,熱情係"正正" 最需要呢! 改變唔到佢,可以試下改變自己先,主動d, 拖住,抱抱, 錫錫,嗲下佢,可能有所改變,你自己都淡,面口都唔好得去邊,cool cool 咁,對方又好難氹落去嘅

男爵府

不喜勿插!請見諒!
又係不安於現狀生活既帖子!

主題“平淡的感情生活”20年由燦爛變為平淡,實際合理!
明明有好老公,仍然唔知足?

你計較老公好多野冇做足,
咁你呢?係咪100%完美?

大膽正言,見你個名,係咪比以前肥左好多(豬扒型)走晒樣?
如果冇估錯既話,你老公就食唔落,點浪漫?

子爵府

BK Milk勳章

男人,本性就係唔細心,唔浪漫既生物。

姊妹,想要點解唔開口?
結婚周年前兩星期,生日前兩星期,通知佢你想要咩禮物,響邊度食飯,搵人幫手睇住小朋友,兩人出去拍下拖。

做人開開心心最緊要,想要乜嘢主動開口要就可以了。唔好鑽牛角尖,一定要對方主動。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

結婚前佢已經係咁,即是佢性格係咁。
陀B丶生仔丶湊仔的日子佢有冇被忽視?
淡左咁多年,
你突然想要對方表達到好愛你,
變的是你,不是他,
對方唔做,你唯有行多一步,
試下主動拖丶主動攬丶主動安排節目,
未必有效,但好過乜都唔做。

男爵府

首先,多謝各位的意見。
我與他相識於微時,現在大家都是專業人士,在經濟上我無須依賴他,大家各自為家庭出資,這麼多年,我沒有收取他任何家用。
他是一名大好人,對所有人都好好,但對我就如他的朋友一樣,感覺不到我是他的太太,對我特別好。
他對我十分信任,從不過問我的事情和約會,又或者,由於他對我沒有危機感,大家都是專一的人,所以對我的事從不緊張,但這種事事不緊張的態度,日子久了,就變得好似不關心,不上心。
或者,現在有平淡的感覺,是想起在這麼長的時間內,我經歷過人生高高低低,雖然他在身邊,但得不到他的愛護和重視,尤其是在我父親離世,懷孕,事業上的不順心,與99的不和,他都沒有好好安慰我和照顧我,我心裏已有一條刺。而在孩子出世後,他的注意力又放在孩子身上,開口埋口都是叫我媽咪,所有活動都為孩子而設,從沒有安排兩人的拍拖活動,久而久之,大家就缺乏情感交流。
他仍愛我的,雖然生了孩子,但身材和樣貌仍keep得好好,(平時會游泳,行山,跑步),不存在沒有吸引力的問題,只是他的性格十分樂觀和隨遇而安,明知我不開心,但相信一覺訓醒,就會忘記昨天的不開心。久而久之,我多年的不開心,從未得到他的正視,才導致出現現時感覺到淡的局面。
我仍想得到有質量的夫妻生活,而不是同住人的感覺,不想再虛渡光陰了。我會再次與他好好談談,希望他明白我的感受。

大宅

其實二十年先覺得平淡已經好好, 我和C9都十幾年後開始覺得平淡, 但平淡得好快好突然, 感覺都係由生左小朋友開始, 有啲後悔生小朋友, 我都想要KEEP住愛情.

珍珠宮

BK Milk勳章

回覆 小肥寶寶 的帖子

我同c6都認識到結婚差不多20年, 有睇唔順眼嘅日子, 不過咁, 諗多D佢嘅優點, 收埋佢嘅缺點, 諗諗自己已經好幸福, 佢唔主動慶祝, 你book檯叫佢出去食, 你主動攬吓佢拖吓佢咯, 事在人為

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

小肥寶寶 發表於 19-1-8 09:34
首先,多謝各位的意見。
我與他相識於微時,現在大家都是專業人士,在經濟上我無須依賴他,大家各 ...

就咁睇,你老公已經好好,
正能量丶善良丶有責任感丶有事業⋯⋯
你話冇收佢家用,但大家都有收入,如果你冇要求佢俾,唔怪得哂佢。
你話你爸爸死丶工作不順丶和99有問題,佢唔識安慰你。
其實你想佢點安慰你?我覺得陪伴已經係安慰,
好多事都要你自己想通,身邊人多言反而令人煩厭。
恕我直言,你覺得寂寞是因為你已變心。

瑪瑙宮

soso1227 發表於 19-1-8 11:27
就咁睇,你老公已經好好,
正能量丶善良丶有責任感丶有事業⋯⋯
你話冇收佢家用,但大家都有收入,如果你 ...

無錯, 唔愛果个人, 佢係做乜比你都無用. 人地覺得樓主老公已好好都無用.

男爵府

我心無變,就是仍愛他,想他重視我, 細心對我, 但他一直不正視我的訴求, 才出現悶局.

大宅

和我之前分享很相似,不是不愛,而是沒有當初後生時後的激情。自己也要主動一點,想想他的優點、付出……

首頁

尾頁

跳至