自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

上網預約左換領特區護照,係咪跟返個時間去到就可以直接遞表,唔洗再排隊?

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

都要等吓

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

都要拎籌排嘅,只係一定會有位幫你整咁。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bluetulip 發表於 19-1-7 18:00
上網預約左換領特區護照,係咪跟返個時間去到就可以直接遞表,唔洗再排隊?
...

用自助機,不用預約。

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

預一個鐘先走得。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

申 請 人 必 須 親 身 到 所 選 定 的 入 境 事 務 辦 事 處 領 取 新 護 照 。 領 證 時 , 申 請 人 須 出 示 香 港 永 久 性 居 民 身 份 證 及 申 請 時 所 遞 交 證 明 文 件 ( 如 適 用 ) 的 正 本 , 以 供 核 實 。 同 時 , 申 請 人 亦 須 在 申 請 書 上 簽 署 。 如 申 請 人 為 11 至 15 歲 兒 童 或 16 及 17 歲 的 未 婚 人 士 , 同 意 這 項 申 請 的 父 / 母 或 合 法 監 護 人 必 須 陪 同 該 兒 童 / 申 請 人 親 身 領 取 護 照 , 以 便 在 申 請 書 上 簽 署 , 並 同 時 作 出 聲 明 , 確 認 其 於 網 上 申 請 時 所 申 報 的 資 料 正 確 無 誤 。

如 申 請 換 領 護 照 , 申 請 人 須 於 領 取 新 護 照 時 出 示 原 有 護 照 , 以 便 註 銷 。 如 申 請 人 原 先 持 有 的 是 簽 證 身 份 書 , 亦 應 出 示 該 證 件 , 以 便 註 銷 。

領 證 當 日 , 領 證 人 士 應 憑 領 證 通 知 書 到 領 證 辦 事 處 的 接 待 處 或 透 過 自 助 籌 機 取 籌 及 輪 候 領 證 。 為 減 省 輪 候 的 時 間 , 請 透 過 互 聯 網 www.gov.hk/tdbooking 或 24 小 時 電 話 預 約 服 務 熱 線 2598 0888 辦 理 預 約 領 取 新 護 照 。 未 有 預 約 的 人 士 , 輪 候 時 間 可 能 較 長 。

水晶宮

回覆樓主:

唔該曬各位的資料

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bluetulip 發表於 19-1-8 19:20
唔該曬各位的資料

我都係申請左,約埋時間拎,佢半小時為一節,我估唔駛等太耐

水晶宮

good_pig 發表於 19-1-8 19:25
我都係申請左,約埋時間拎,佢半小時為一節,我估唔駛等太耐

你去度先影相,定係出面影左帶過去?
去度先影唔知會唔會等好耐

寶石宮

bluetulip 發表於 19-1-8 20:48
你去度先影相,定係出面影左帶過去?
去度先影唔知會唔會等好耐
...

影左,scan埋比佢,網上比埋錢

寶石宮

回覆樓主:

我係上網交表申請埋,所以到時已經係去拎成品

水晶宮

good_pig 發表於 19-1-8 21:02
我係上網交表申請埋,所以到時已經係去拎成品

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實可以用自助機, 15 分鐘內走得!

子爵府

bluetulip 發表於 19-1-7 18:00
...

我寄去

wcpcelia    發表於 19-1-10 15:42

別墅

cy101 發表於 19-1-10 13:42
其實可以用自助機, 15 分鐘內走得!

自助機申請特區護照嗎?要帶咩文件?

水晶宮

babyyinhei 發表於 19-3-24 16:53
自助機申請特區護照嗎?要帶咩文件?

入境處網頁一清二楚,列曬所需文件!

首頁

尾頁

跳至