母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

民房

bb 16日大,但因為我胸sizes較大同乳頭短,所以bb唔肯埋身~
加上佢黄,所以我只好泵人奶+ 補奶粉俾佢食
佢宜家一日8餐左右,每餐3安左右

但我泵奶好唔穩定,泵得40-100ml (兩邊加埋),根本唔夠bb食。。。岩岩個次得40ml☹️☹️
周圍人又俾壓力我,話咁大胸無理由無奶,搞到更少奶。。。我自己又好想餵佢
我可以點? 再咁落去,未滿月已經變全奶粉(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

回覆 hoihoiyi 的帖子

有幾多人奶同個胸的size或者肥瘦根本冇必然關係,我自己同埋身邊有d朋友都係肥肥哋,但都係窮媽,反而有d瘦的人又會係富媽,所以唔關事的。唔好俾周圍人影響到你,佢哋在旁邊講幾句係幾咁容易,做果個又唔係佢,最緊要你知道自己有盡力就得。
我由頭到尾都只做到半人奶,囡囡由細到大都係半奶粉B,但一樣精靈活潑,冇問題的。每個媽媽都當然想盡量俾人奶,但要記住奶粉都唔係毒藥,唔會食死人的,只要有盡力俾人奶,bb有食一樣會有抗體。

你可以試吓盡量飲多d水、食多d飯,泵數要足夠,至於各種上奶湯都可以試,但坦白講效果因人而異。

加油!記住,你有心就已經係好媽媽。

民房

Jamy413 發表於 19-1-7 23:42

有幾多人奶同個胸的size或者肥瘦根本冇必然關係,我自己同埋身邊有d朋友都係肥肥哋 ...

(emoji)(emoji)(emoji)
但係,我前日無啦啦發高燒,退左燒就有一邊突然無奶出。。。

大宅

呢個我冇試過,聽講如果發炎都可能會發燒,但唔肯定。最好睇醫生問問

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

一日泵幾多次?隔幾耐一次?
頭一個月奶量未穩定,定時泵奶對奶量好重要,如果可以當然埋身最好啦
泵奶前可以先飲杯暖水,平時都要留意自己有無飲足夠既水,仲有要休息!半夜餵奶/泵奶都好重要,因為半夜催乳素最多
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

別墅

hoihoiyi 發表於 19-1-7 18:44
bb 16日大,但因為我胸sizes較大同乳頭短,所以bb唔肯埋身~
加上佢黄,所以我只好泵人奶+ 補奶粉俾佢食
佢 ...

盡力而為,不要給自己太大壓力。
埋身,泵,湯水,飯,訓,同埋心情,都對奶量有影響。

子爵府

hoihoiyi 發表於 19-1-8 10:21
(emoji)(emoji)(emoji)
但係,我前日無啦啦發高燒,退左燒就有一邊突然無奶出。。。
...

乳腺炎?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊