梅毒假陽性

119ching
|
想問如果梅毒懷疑假陽性, 老公驗咗無事, 係咪唔需要打針?
kawainnn
|
119ching 發表於 19-1-7 22:19
想問如果梅毒懷疑假陽性, 老公驗咗無事, 係咪唔需要打針?

我都係咁,你係咪健康院驗到懷疑有,然後轉介你去衛生署再驗?我又係懷疑假陽性,我另一伴都無。我無打針啊,因為醫生話假陽性姐係無事,咁洗咩打針...
119ching
|
kawainnn 發表於 19-1-8 01:10
我都係咁,你係咪健康院驗到懷疑有,然後轉介你去衛生署再驗?我又係懷疑假陽性,我另一伴都無。我無打針 ...

係呀,醫院驗血後懷疑,叫我去衞生署。
我婚前,同第一胎都無事。
所以老公特登都再去驗多次血

衞生署醫生覺得打咗無壞,但如果無事,我個人就唔想打
kawainnn
|
119ching 發表於 19-1-8 18:40
係呀,醫院驗血後懷疑,叫我去衞生署。
我婚前,同第一胎都無事。
所以老公特登都再去驗多次血

我情況同你好似,我都係第二胎突然健康院話懷疑悔毒,但之後再抽兩次都只係懷疑,無話係梅毒,但醫生就同我講唔洗打。你現在幾週?
kawainnn
|
我都係婚前無,第一胎無,老公又無,突然第二胎先黎話懷疑...
haha748494
|
聽左姐妹意見,應該唔洗太擔心。最好結合醫生意見。
119ching
|
kawainnn 發表於 19-1-8 21:11
我情況同你好似,我都係第二胎突然健康院話懷疑悔毒,但之後再抽兩次都只係懷疑,無話係梅毒,但醫生就同 ...

係衞生署醫生定健康院醫生同你講唔使打?
衞生署醫生無咁同我講, 佢話可以打, 或繼續觀察住.
119ching
|
kawainnn 發表於 19-1-8 21:12
我都係婚前無,第一胎無,老公又無,突然第二胎先黎話懷疑...

我21周, 你呢?
kawainnn
|
119ching 發表於 19-1-9 11:15
係衞生署醫生定健康院醫生同你講唔使打?
衞生署醫生無咁同我講, 佢話可以打, 或繼續觀察住.
...

衛生署姑娘一開始講介時同我講話有啲人假都會選擇打針,到見醫生,我問佢洗唔洗打,佢話假陽性姐係無證明你有梅毒,無事打黎做咩,之後再見幾個醫生都無叫我打。所以我無打啊,不過我仲觀察緊,總抽左三次血,都係假陽性
kawainnn
|
119ching 發表於 19-1-9 11:17
我21周, 你呢?

我27週啦已經
kawainnn
|
haha748494 發表於 19-1-8 21:47

你都是假陽性嗎?寶寶出世了?
119ching
|
kawainnn 發表於 19-1-9 16:13
衛生署姑娘一開始講介時同我講話有啲人假都會選擇打針,到見醫生,我問佢洗唔洗打,佢話假陽性姐係無證明 ...

咁就好!
衞生署醫生第一次見話似係假, 第二次見報告同第一次一樣, 佢驗多樣都係 negative. 不過醫生就我自己決定打唔打.

我下次見婦科問吓醫生.
GCHK
|
haha748494 發表於 19-1-8 21:47

係亞,睇完,覺得都唔洗太擔心
haha748494
|
回覆 kawainnn 的帖子

我唔會,好明白你心情,但唔好太擔心,希望順利pass。
shekshek927
|
kawainnn 發表於 19-1-9 16:13
衛生署姑娘一開始講介時同我講話有啲人假都會選擇打針,到見醫生,我問佢洗唔洗打,佢話假陽性姐係無證明 ...

岩岩我都收到報告係咁。請問係咪月月抽血再驗? 同埋爸爸駛唔駛驗埋? 我見佢轉介信得我個名 但佢同我講時又話爸爸要驗埋
kawainnn
|
shekshek927 發表於 19-2-28 13:37
岩岩我都收到報告係咁。請問係咪月月抽血再驗? 同埋爸爸駛唔駛驗埋? 我見佢轉介信得我個名 但佢同我講時 ...

可以叫老公自己去衛生署驗都好似得,但唔知係咪要排,或其面都有得驗,我自己叫左老公去出面驗,無記錯百幾,驗最基本個隻。我去衛生署後頭幾一次三個月後先再抽,之後月月抽啊
Chris33
|
shekshek927 發表於 19-2-28 13:37
岩岩我都收到報告係咁。請問係咪月月抽血再驗? 同埋爸爸駛唔駛驗埋? 我見佢轉介信得我個名 但佢同我講時 ...

你幾週啦?我剛剛確診係梅毒但我都唔知幾時感染嘅,係產檢先知自己有梅毒抗體。政府醫院驗咗一次,衛生處又驗一次。宜家打針治療,希望BB唔會感染到。
shekshek927
|
Chris33 發表於 19-2-28 15:33
你幾週啦?我剛剛確診係梅毒但我都唔知幾時感染嘅,係產檢先知自己有梅毒抗體。政府醫院驗咗一次, ...

我14週。加油。會好番的
Chris33
|
shekshek927 發表於 19-2-28 20:03
我14週。加油。會好番的

Thx ,大家一起加油。BB會健健康康平平安安來媽咪身邊。
shekshek927
|
kawainnn 發表於 19-2-28 14:04
可以叫老公自己去衛生署驗都好似得,但唔知係咪要排,或其面都有得驗,我自己叫左老公去出面驗,無記錯百 ...

月月抽(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji) 有冇話mon幾耐先停。我上年八月驗過body check 都冇野 唉