從未預期嘅失望

Gracelee518
|
今次係我第3次懷孕⋯

第一胎好不幸中左重型地貧,引產左。

第二胎好好彩bb健康出世,宜家已經2歲啦。

本來都有計劃生多胎,點知咁啱真係有左,但又要面對1/4機會會中重型地貧嘅事實。於是上個月10號抽左絨毛,一個星期左右收到醫院電話通知bb只有隱性地貧,滿心歡喜同老公準備迎接新生命,點知今日突然收到醫院通知bb性染色體可能出現問題,聽日要再返醫院見醫生同安排抽胎水進行進一步嘅化驗。

Gracelee518
|
Gracelee518 發表於 19-1-7 23:16
今次係我第3次懷孕⋯

今日嘅心情真係跌到落谷底,明明連最高危嘅地貧測試都過到,偏偏就出現其他問題,真係好希望有奇蹟出現!

有無JM知道係唔係如果絨毛結果顯示懷疑性染色體有問題,其實可信性其實都幾高,抽胎水只係比我哋進一步確認個事實?
o12345678
|
Gracelee518 發表於 19-1-7 23:17
今日嘅心情真係跌到落谷底,明明連最高危嘅地貧測試都過到,偏偏就出現其他問題,真係好希望有奇蹟出現!
...

我朋友試過bb抽絨毛係唐氏 抽胎水唔係 因為絨毛係胎盤細胞 唔係bb身體的 我都覺得你可以等埋胎水先 祝順利
haha748494
|
希望可以順順利利,比D信心BB.
Gracelee518
|
o12345678 發表於 19-1-8 16:01
我朋友試過bb抽絨毛係唐氏 抽胎水唔係 因為絨毛係胎盤細胞 唔係bb身體的 我都覺得你可以等埋胎水先 祝順利 ...

請問你朋友嘅小朋友最後生出來係正常?
我要做媽媽
|
等埋結果再算啦,加油
o12345678
|
Gracelee518 發表於 19-1-28 16:03
請問你朋友嘅小朋友最後生出來係正常?

係呀 bb出左世 染色體冇事 係絨毛有事姐係胎盤細胞既問題
s_for_samantha
|
希望BB無事 健健康康
GCHK
|
s_for_samantha 發表於 19-1-28 20:20
希望BB無事 健健康康

同希望BB順順利利,健健康康
elainenedward
|
今次係我第3次懷孕⋯

加油(emoji)(emoji)!希望bb 無事
Carmen8080
|
你好堅仲博多個
bambam813
|
今次係我第3次懷孕⋯

想問係點發現到有重地貧?
Gracelee518
|
Carmen8080 發表於 19-1-28 23:35
你好堅仲博多個

老公希望有多個小朋友第時大左可以互相照應,只係無諗到嚟得咁突然
Gracelee518
|
bambam813 發表於 19-1-29 07:16
想問係點發現到有重地貧?

抽大概13週嘅時候抽絨毛發現嘅,大概一星期就知
Gracelee518
|
早2日返左醫院睇報告同照結構,2樣都顯示BB正常,希望佢可以健健康康出世就好了
LUCKY_COOKIE
|
祝BB無事! 加油!
bambam813
|
Gracelee518 發表於 19-1-30 17:27
抽大概13週嘅時候抽絨毛發現嘅,大概一星期就知

我冇抽到絨毛喎
s_for_samantha
|
Gracelee518 發表於 19-1-30 17:29
早2日返左醫院睇報告同照結構,2樣都顯示BB正常,希望佢可以健健康康出世就好了
...

太好啦 祝BB身體健康啊!
angelkk
|
Gracelee518 發表於 19-1-30 17:29
...

恭喜~ 又過一關
siutongg
|
冇事就太好喇!祝一切順順利利!bb健健康康!