想問下關於屋既問題

kelvinwaib
|

想問下層樓如果本身係媽媽同女兒兩個人既名,如果媽媽過左身,係咪直全間屋都歸女兒所有而不用辦任何手續的?同埋女兒係咪都可以直接把屋賣出?謝謝
steven1110
|
kelvinwaib 發表於 19-1-8 08:40
想問下層樓如果本身係媽媽同女兒兩個人既名,如果媽媽過左身,係咪直全間屋都歸女兒所有而不用辦任何手續的 ...

要睇下層樓補咗地價未。
kelvinwaib
|
steven1110 發表於 19-1-8 10:01
要睇下層樓補咗地價未。

我係私人樓的,要補地價嗎?我唔識thx
steven1110
|
kelvinwaib 發表於 19-1-8 12:47
我係私人樓的,要補地價嗎?我唔識thx

咁如果係私樓,理應係俾哂個囡。因為係聯名。不過 根據遺產承辦, 如果冇立遺囑, 老婆嗰部分係會自動畀咗老公。
kelvinwaib
|
steven1110 發表於 19-1-8 13:00
咁如果係私樓,理應係俾哂個囡。因為係聯名。不過 根據遺產承辦, 如果冇立遺囑, 老婆嗰部分係會自動畀咗 ...
謝謝,因為個媽媽個老公都過左身了已經,層樓就媽媽同個女名,個媽媽都過左身,得翻個女
steven1110
|
kelvinwaib 發表於 19-1-8 13:12
謝謝,因為個媽媽個老公都過左身了已經,層樓就媽媽同個女名,個媽媽都過左身,得翻個女 ...

咁按照遺產承辦應該係會畀曬個女。 如果係無立遺囑嘅情況底下
sunshine0613
|
kelvinwaib 發表於 19-1-8 08:40
想問下層樓如果本身係媽媽同女兒兩個人既名,如果媽媽過左身,係咪直全間屋都歸女兒所有而不用辦任何手續的 ...

聯名也有二種,長命契丶業權契(正式名唔記得)。
長命契的話,A及B聯名,任何一方死,即歸另一方擁有,不管A及B是任何關係。
業權契,A死,A的N%按遣x執行。
kelvinwaib
|
明白,唔該曬各位