樓市動向

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

big_bb_ff 發表於 19-1-13 01:44
唔賣地,咪供應少囉?樓價應該會升,點解係入市良機?

你咪睇返以往樓市最低潮嗰陣, 就係政府宣佈停止賣地,然後樓市才慢慢回升, 所以政府永遠會話畀你聽,邊個時間先至係真正入市良機

子爵府

馬騮狗 發表於 19-1-13 05:49

如果政府唔賣地,樓價炒到飛起.曾特首嗰幾年咪 ...

呢個concept 絕對錯, 中原地產施永青 都曾經講過, 70年代 香港公屋同私樓比例係50 50, 現在因為社會經濟發達個個都有錢 ,所以私樓比例係70公屋30, 依家好多議員就要提出將傳香港30%公屋嘅比例提升到40%, 因為大量人買唔起樓, 認識身邊好多人 對上的五年都努力做資產轉移,賣樓排隊上公屋, 開頭我以為只係少數人士, 後尾發覺越嚟越多, 就係因為其實任何階層嘅人都開始扮低收入人仕

男爵府

baby668 發表於 19-1-13 09:54
誠哥都講得咁清楚, 真係畀緊高昂嘅租金, 又係工作非常穩定嘅高收入專業人士, 當然可以買樓, 因為呢班 ...

量力而為係好重要,誠哥講左不止三次。

男爵府

baby668 發表於 19-1-10 13:45
而家係買家大劈價嘅良機, 減業主100萬已經不是夢

我2015年尾有個單位過了3年SSD,想2房換3房,畀人鋤到 hihi,唯有繼續放租。見人鋤得咁開心,2016年初,畀我低市價一成,買到間收近4厘嘅已補價居屋,畀 DSD都抵,鋤低左一成,作為下調一成的緩衝。

跌市好難撈底,但易搵靚盤,有價講,畀平佣,升市高追(換馬除外)就唔好喇!好多時天地樓層仲要追價,唔係我杯茶。

男爵府

sunshine0613 發表於 19-1-9 18:50
我同事將軍澳居屋(差不多廿年樓)二房,她說500-600喎。

我2018換左間已補地價沙田三房居屋都係600萬到,而家600萬內一定買到

男爵府

greenblee 發表於 19-1-10 14:52
但政府幾時會停止賣地呢?!

都好難

男爵府

yaumuimui 發表於 19-1-11 13:00
你意思600萬以下的2、3房都仲可以買?就算居屋都可以?

有自住需要, 能力所及,幾時都買得,一定好過交租。投資嘅就要計數睇回報是否吸引。
我鐘意儲樓收租,買到我就會再買。

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

baby668 發表於 19-1-10 13:47
個人意見, 如果冇租樓壓力, 強烈建議等多 一段長時間, 當政府宣佈停止賣地,才是真正入市良機
...

政府話將公私地比例改為7:3

男爵府

baby668 發表於 19-1-11 23:50
完全絕對不能同意, 呢個moment叫人買樓,即係叫人做蟹仔, 當然好似閣下錢多到冇定洗,唔介意樓價大跌, ...

其實啲錢係來自工資,轉按套現及回贈,按金7成計入恆常收入,就係買多一間,收入又多啲,壓測又易過啲,樓就係咁儲返嚟。
過多半年,呀仔就快18歲,希望個樓市唔好咁大波動,用佢人頭買多一間收租,租客代供,等佢他日結婚用。

伯爵府

好媽媽勳章

jjjbaba 發表於 19-1-13 10:34

每年股東會講一次

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 笑得好勳章 開心吸收勳章

jjjbaba 發表於 19-1-13 11:07
其實啲錢係來自工資,轉按套現及回贈,按金7成計入恆常收入,就係買多一間,收入又多啲,壓測又易過啲,樓 ...

你個仔咁大個啦!不過我就未必會用仔囡名買一間俾佢,我寧願俾政府厘印,都唔好俾仔囡住。到佢揾到工,準備結婚,先會將名下物業俾佢,或者平放俾佢,俾佢自己供樓。

侯爵府

jjjbaba 發表於 19-1-13 10:53
我2018換左間已補地價沙田三房居屋都係600萬到,而家600萬內一定買到

我留意緊居屋自由巿場,想搵三房二廁,交通方便(因為家中有人是要完全依靠輪椅,要可以他一人去到火車站/巴士站),及無/少斜路。
所以都很貴,計唔掂數換樓。

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-13 10:55
都好難

我都覺政府點會唔賣地!冇收入!自己啱價就買。

伯爵府

好媽媽勳章

原來講咗幾日, 樓主無出現過

男爵府

karen125 發表於 19-1-13 11:35
你個仔咁大個啦!不過我就未必會用仔囡名買一間俾佢,我寧願俾政府厘印,都唔好俾仔囡住。到佢揾到工,準 ...

尊重你的意見,各人財務安排各有不同。

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-13 10:34

好一句量力而為, 所以依家 好多專業人士,叫人哋盡借去買樓,其實等同自殺, 因為經濟逆轉,失業率自然高企,收入減小就無力償還供樓款項, 到時層樓比銀行強拍 ,隨時搞到破產收場

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-13 10:55
都好難

相信有樓嘅人年紀都會有返咁上下, 唔好同我講你經歷過 97金融風暴同埋沙士, 就算2009年 嘅樓市 對比而家 都有一個超大嘅距離, 唔該睇下2009年香港人嘅人均收入,同十年後嘅今日究竟增長有幾多

男爵府

baby668 發表於 19-1-13 17:30
相信有樓嘅人年紀都會有返咁上下, 唔好同我講你經歷過 97金融風暴同埋沙士, 就算2009年 嘅樓市 對比而家 ...

8964都已經打緊工

男爵府

baby668 發表於 19-1-13 17:27
好一句量力而為, 所以依家 好多專業人士,叫人哋盡借去買樓,其實等同自殺, 因為經濟逆轉,失業率自然高 ...

轉按套左百幾萬,自已都有足夠儲備,經濟逆轉而又保到份工就買多間,保唔到份工都夠頂好多年,standby cash不能少

男爵府

baby668 發表於 19-1-13 17:30
相信有樓嘅人年紀都會有返咁上下, 唔好同我講你經歷過 97金融風暴同埋沙士, 就算2009年 嘅樓市 對比而家 ...

2009到2019,人工我升左一倍有多,連租金收入就升左兩倍幾,但樓價就升左近兩倍幾,如果冇買樓收租,就未必追到樓價。

首頁
12345...10

尾頁

跳至