樓市動向

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-14 00:36
2009到2019,人工我升左一倍有多,連租金收入就升左兩倍幾,但樓價就升左近兩倍幾,如果冇買樓收租,就未 ...

我想問一問 有幾多香港人喺呢十年內人工升咗一倍??

我所認識嘅所有人, 就算好努力轉工, 仲要加埋努力讀埋個master ,人工頂盡都係升咗50%

唔好用啲小數例子 就等同全香港所有人都係十年內人工升一倍

男爵府

baby668 發表於 19-1-14 11:02

我所認識嘅所有人, 就算好努力轉工, 仲要加埋努力 ...

我同一份工,一做30年,30年前人工得4千,由初級做起,一心為公司,努力工作加進修,升到主管級。和我一起入公司的,最近十年,人工升左三倍都大有人在,我係加得少嗰個,當然,升職加得多嘅,責任亦大左,我都8年無升過喇,睇你取捨啦!
5年前入公司嘅大學生,無跳糟,表現好嘅,五年來由萬五加到二萬六,好多都加到50%,人數都唔少,但好多都唔買樓,玩車,旅行,儲名錶,靚手袋.....
我節衣縮食為買樓住,頭幾年買股票亦輸過錢,努力再買樓為了退休有被動收入,而家每年去2-3次旅行,兩公婆每人一部車,都係多年打拼嘅成果(包括做兩份 part time 捱通宵為結婚)
共勉

男爵府

baby668 發表於 19-1-14 11:02

我所認識嘅所有人, 就算好努力轉工, 仲要加埋努力 ...

買左一層自住的,甚至供滿的,其實好多人,眼光放遠一些。
我比較踏實,從一而終,大多數老闆都喜歡。

大宅

baby668 發表於 19-1-10 13:45
而家係買家大劈價嘅良機, 減業主100萬已經不是夢

今個月已經回穩返,大部份1000萬以下樓價業主唔肯減,因為我都打算換樓,除非換新樓,2手好難揾!
但我仍見到1500萬以上單位減得好利害。

伯爵府

好媽媽勳章

tommy_baby 發表於 19-1-15 07:57
今個月已經回穩返,大部份1000萬以下樓價業主唔肯減,因為我都打算換樓,除非換新樓,2手好難揾!
但我仍 ...

我覺得除返開睇"尺價" 比較實際

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

jjjbaba 發表於 19-1-14 20:29

我同一份工,一做30年,30年前人工得4千,由初級做起,一心 ...

先苦後甜, 恭喜你

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

jjjbaba 發表於 19-1-13 10:58
有自住需要, 能力所及,幾時都買得,一定好過交租。投資嘅就要計數睇回報是否吸引。
我鐘意儲樓收租,買 ...

好同意,而家息口超低, 話就話兩厘幾息, 計埋回贈 其實一厘多少少息, 等下一年又一年, 供樓嘅黃金時間又短左。

我見朋友就快50歲租緊樓, 佢哋錯過咗幾次入市嘅機會

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-14 20:29

我同一份工,一做30年,30年前人工得4千,由初級做起,一心 ...

其實魚唔過塘唔肥,呢句真係好深刻, 係間上市公司做咗六年半, 人工低到一個點, 一跳槽人工多咗$5500, 但仍然 屬於低收入人士, 都係嗰句如果人工能夠升到一倍以上, 事必係basic salary嚴重低於市價

子爵府

tommy_baby 發表於 19-1-15 07:57
但我仍 ...

其實我每日都經過地產舖, 見到就係如果業主唔肯減價嗰啲,掛咗兩個月都仲喺度, 相反如果業主肯接受現實 就會有人 接盤, 我喺呢度都講過, 身為業主嘅我, 屎忽痕問地產, 個經紀都建議我要掛低一百萬,先至會有人睇樓, 連經紀老都咁樣水我,就知道個市係乜嘢情況

大宅

baby668 發表於 19-1-15 15:56

其實我每日都經過地產舖, 見到就係如果業主唔肯減價嗰啲, ...

我自己就不急於換樓,有筍盤好過自己單位就換,換唔到都無所謂!

子爵府

tommy_baby 發表於 19-1-15 17:53
我自己就不急於換樓,有筍盤好過自己單位就換,換唔到都無所謂!

我覺得反而好多業見轉勢,都會不斷減磅吐現,所以我之前都講,樓市呢兩個月會因為業主減價會出現小陽春, 但過埋呢個小陽春之後,只有小小不利因素,樓價又會再跌

男爵府

baby668 發表於 19-1-15 15:56

其實我每日都經過地產舖, 見到就係如果業主唔肯減價嗰啲, ...

我2015年尾過左ssd放盤
代理一成一成咁鋤
於是轉放租 約滿再放售
破頂價賣左
所以持貨力係好重要

男爵府

vet 發表於 19-1-15 12:28
先苦後甜, 恭喜你

我教仔都係要踏實做人
唔怕苦 回甘味道更好
而家有職都唔升 小些壓力
老闆亦樂見有經驗嘅前線主管
夠洗夠食夠退休
已踏入半退休 知足常樂

男爵府

vet 發表於 19-1-15 12:33
好同意,而家息口超低, 話就話兩厘幾息, 計埋回贈 其實一厘多少少息, 等下一年又一年, 供樓嘅黃金時間 ...

每兩年轉按一次 扣除回贈
每年供一厘息
借到盡放 mortgage link
買煤氣收息加每年十送一
而家等跌到咁上下就買多間
退休後就做唔到按揭

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

jjjbaba 發表於 19-1-15 19:00
我2015年尾過左ssd放盤
代理一成一成咁鋤
於是轉放租 約滿再放售

你真係好有耐性解釋
經過我咁多次升跌
業主仲會恐慌性拋售手上嘅物業 我好懷疑
賣咗再買又要畀多15個percent額外印花稅
除非有人覺得樓市會跌4成以上先會而家賣
換樓嘅一賣一買 就冇所謂

伯爵府

好媽媽勳章

jjjbaba 發表於 19-1-15 19:09
每兩年轉按一次 扣除回贈
每年供一厘息
借到盡放 mortgage link

若果退休前幾年先買 (eg. 55歲公務員) 買大型屋苑仲可以做到按揭嗎?

男爵府

BforGirl 發表於 19-1-15 20:37
若果退休前幾年先買 (eg. 55歲公務員) 買大型屋苑仲可以做到按揭嗎?

大行高階戶口(例如獅子卓記)係用80減年齡,銀行至愛嘅公務員,55歲絕對有機會做25年按揭,詳情可直接聯絡客戶經理。
一般客戶,個別銀行用75或70減年齡,要注意啊!

男爵府

vet 發表於 19-1-15 20:20

你真係好有耐性解釋

我身邊有樓收租嘅朋友,絕大部份都收緊厘以上租金,賣走再買勁多洗費,所以都一動不如一靜,坐定定每月夠鐘打簿就得。

伯爵府

好媽媽勳章

jjjbaba 發表於 19-1-16 01:41
大行高階戶口(例如獅子卓記)係用80減年齡,銀行至愛嘅公務員,55歲絕對有機會做25年按揭,詳情可直接聯 ...

明白

男爵府

jjjbaba 發表於 19-1-16 01:44

我身邊有樓收租嘅朋友,絕大部份都收緊厘以上租金,賣走再 ...

高位計到而家跌咗就黎10%
但一賣一買唔計佣雜, 都要跌15%士擔
所以明知跌但唔夠深都要硬食
換個角度, 2018升完跌返, 即係升少咗啫, 輕鬆啲啦

首頁
23456...10

尾頁

跳至