樓市動向

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

sunshine0613 發表於 19-1-10 14:07
真心多謝你的熱心

好多80後90後未歷過金融風暴, 淨係一味信神棍地產佬, 依家呢一代嘅人, 非常注重物質, 好容易會好似梁漢文咁

http://the-sun.on.cc/cnt/entertainment/20111003/00470_026.html

子爵府

baby668 發表於 19-1-10 13:47
個人意見, 如果冇租樓壓力, 強烈建議等多 一段長時間, 當政府宣佈停止賣地,才是真正入市良機
...

但政府幾時會停止賣地呢?!

子爵府

greenblee 發表於 19-1-10 14:52
但政府幾時會停止賣地呢?!

你呢個問題令我非常之驚訝

梗係要問政府啦

當政府確認樓市持續低迷到最低點,就會宣佈停止賣地

大宅

baby668 發表於 19-1-10 13:43
是但睇一睇大把600萬左右三房, 分享多一個case, 某人在地鐵站附近睇中一個三房單位, 業主開價680萬, ...

可pm 地區嗎

子爵府

xyzlearner 發表於 19-1-10 18:29
可pm 地區嗎

梗係唔阻人哋發達啦

子爵府

baby668 發表於 19-1-8 18:30
依家個勢係600萬以下嘅 三房或兩房 二手單位好多人買, 600萬以下嘅劏房新樓無人問津

600萬以上嘅樓基本 ...

你意思600萬以下的2、3房都仲可以買?就算居屋都可以?

子爵府

yaumuimui 發表於 19-1-11 13:00
你意思600萬以下的2、3房都仲可以買?就算居屋都可以?

每個人嘅理解能力都唔同, 都係嗰句,身為業主嘅我, 都覺得依家嘅樓價係痴線, 細價樓之所以受歡迎係,啲人覺得就算再跌多10%,金額唔會好大

子爵府

baby668 發表於 19-1-11 13:36
每個人嘅理解能力都唔同, 都係嗰句,身為業主嘅我, 都覺得依家嘅樓價係痴線, 細價樓之所以受歡迎係,啲 ...

咁疊埋心水買收息股算 謝謝!

子爵府

yaumuimui 發表於 19-1-11 13:44
咁疊埋心水買收息股算 謝謝!

股票價格可升可跌, 我以前就係諗住買 穩穩陣陣嘅股收息, 結果我現時股票帳面輸咗六位數字, 現價絕對唔值得買任何藍籌收息, 股市同樓市一樣,一定要係最低位嗰陣撈貨

男爵府

sunshine0613 發表於 19-1-8 18:47
600萬以下有三房? 願聞其詳

好多已補地價居屋都係呢個價
唔洗去到屯元天
沙田 大圍 都有 600萬以下三房

男爵府

baby668 發表於 19-1-11 16:26
股票價格可升可跌, 我以前就係諗住買 穩穩陣陣嘅股收息, 結果我現時股票帳面輸咗六位數字, 現價絕對唔 ...

慘慘豬
上年我加按套現一百萬
忍手只放 mortgage link
等到煤氣$15 入左唔少
上星期恆生$168都入唔少
希望財息兼收
想年尾賣走晒股票
用呀仔人頭買多間收租

男爵府

baby668 發表於 19-1-10 14:28
好多80後90後未歷過金融風暴, 淨係一味信神棍地產佬, 依家呢一代嘅人, 非常注重物質, 好容易會好似梁 ...

有能力都應該買
好難撈底
跌市係鋤價最好時機
預左可能仲有一至兩成跌
嘅心理準備
我買幾間樓 多數都係跌市買

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-11 21:44
慘慘豬
上年我加按套現一百萬
忍手只放 mortgage link

good luck, 認識一個好股票可做世叔伯, 佢快退休, 佢話佢 見盡唔少人贏錢之後 輸身家, 佢話冇一個散户可以喺股票市場賺到大錢, 除非你係大戶,有能力可以操控市場就例外

子爵府

jjjbaba 發表於 19-1-11 21:47
有能力都應該買
好難撈底
跌市係鋤價最好時機

完全絕對不能同意, 呢個moment叫人買樓,即係叫人做蟹仔, 當然好似閣下錢多到冇定洗,唔介意樓價大跌,咁梗係冇問題

伯爵府

好媽媽勳章

Bluemoonty 發表於 19-1-8 15:13
想買樓, 買得未!
大家點睇!

李嘉誠話自住OK

[color=rgba(0, 0, 0, 0.78)] https://www.hk01.com/article/281762

長和系今日於會展舉行週年晚宴,李嘉誠自去年3月宣布退任集團主席後,首次以資深顧問身份出席,繼續成為傳媒焦點。他於傍晚大約6時20分來到會場,並回答記者提問。而主席李澤鉅則未有回答記者問題。
李嘉誠重申對樓市看法,稱「自住係沒問題,買嚟炒,千祈唔好!」他又指,一向憑宗旨講實話,如果港人買來自住,分期付款無問題,應該買。他又預期,今年經濟「差一啲」,樓價「波動一啲」,直言今年全球經濟都面對低增長。

子爵府

BforGirl 發表於 19-1-12 18:21
李嘉誠話自住OK

https://www.hk01.com/article/281762

李嘉誠身為地產商都只話係自住ok,請勿投資, 講到咁白,即係話千祈唔好買樓投資,因為會有絕對的下調風險, 所以除非錢多冇定洗,否則何必要冒險

當然有好多專業人士會舉一反三,話現時才是良機, 如果你信, 就哈哈哈

伯爵府

好媽媽勳章

baby668 發表於 19-1-12 18:36

李嘉誠身為地產商都只話係自住ok,請勿投資, 講到咁白,即 ...

我唔知樓主係自住定投資, 見到誠哥開聲便轉貼過來

大宅

baby668 發表於 19-1-10 13:47
個人意見, 如果冇租樓壓力, 強烈建議等多 一段長時間, 當政府宣佈停止賣地,才是真正入市良機
...

唔賣地,咪供應少囉?樓價應該會升,點解係入市良機?

男爵府

big_bb_ff 發表於 19-1-13 01:44
唔賣地,咪供應少囉?樓價應該會升,點解係入市良機?

如果政府唔賣地,樓價炒到飛起.曾特首嗰幾年咪咁囉 雖然當年連公營房屋都唔起,宜家就偏响起公營房屋.但唔係好多人可以申請到.佢地只能買私樓或租.應該係政府有大量地土,先會令樓價跌多d.當地多,不停起,量多.就變成供應多過需求,宜家係唔夠地,先會不停升.試諗下,林鄭整明日大嶼,新界有地嘅人就鬧佢,話政府唔買新界地.個人覺得,明日大嶼動工後,就係大跌嘅開始.

子爵府

BforGirl 發表於 19-1-12 18:42
我唔知樓主係自住定投資, 見到誠哥開聲便轉貼過來

誠哥都講得咁清楚, 真係畀緊高昂嘅租金, 又係工作非常穩定嘅高收入專業人士, 當然可以買樓, 因為呢班人 就算樓市大跌對佢哋嘅影響都極度輕微, 但係如果好似我呢啲一般打工仔, 只要經濟一差,隨時收入大減, 樓價下跌隨時會搞到破產嘅人士, 就絕對絕對絕對絕對唔應該買

首頁
12345...10

尾頁

跳至