想生BB

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

我和老公結婚五年,最近兩年半開始無避孕,但點都懷不上。好心急。看了家計會和驗了我身子都無咩問題,老公的精子數量夠但是話個形狀唔夠好。
預約了睇陳世樂醫生啦,已經有心理準備乜都重新黎過。只係好擔心,怕再次失望懷不上。對乜iui,ivf全部不認識。都唔知有咩要注意...
有無姐妹們有類似情況,睇了陳醫生之後有喜訊?我依家還有四個月就30啦,唔想拖,身邊人都有小朋友幾歲了,好大壓力。

大宅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 15:21
我和老公結婚五年,最近兩年半開始無避孕,但點都懷不上。好心急。看了家計會和驗了我身子都無咩問題,老公 ...

仲好後生姐

大宅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 15:21
我和老公結婚五年,最近兩年半開始無避孕,但點都懷不上。好心急。看了家計會和驗了我身子都無咩問題,老公 ...

你老公驗左未?

大宅

yen0422 發表於 19-1-8 15:40
你老公驗左未?

就驗佐話精子數量ok但是形狀唔太好。其餘就無驗過,有d乜要驗啊⋯⋯

大宅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 15:51
就驗佐話精子數量ok但是形狀唔太好。其餘就無驗過,有d乜要驗啊⋯⋯

食Q10、茄紅素、善存,會有改善

大宅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 15:51

仲有要介煙酒

大宅

yen0422 發表於 19-1-8 15:54
仲有要介煙酒

我老公唔煙唔酒,係結過一次婚,前妻曾經有佐但係小產了(ps他們離婚原因不是因為bb)所以我覺得我一直懷不上係我的原因大一點,我壓力也變得大了。但老爺奶奶完全無俾壓力我,令我都好感恩。只是他們年紀大,我希望他們可以抱孫。

大宅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 16:46
我老公唔煙唔酒,係結過一次婚,前妻曾經有佐但係小產了(ps他們離婚原因不是因為bb)所以我覺得我一直懷 ...

形態幾多%?

大宅

yen0422 發表於 19-1-8 16:48
形態幾多%?

我都唔知道呀,唔記得啦。d化驗師好似唔係好專業咁。

大宅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 17:09
我都唔知道呀,唔記得啦。d化驗師好似唔係好專業咁。

出去比幾百蚊驗

大宅

你睇仁安不育科,驗哂雙方既嘢先。
睇結果後,可考慮自己自然懷孕,
還是需要人工受孕。
亦可邊等西醫覆診,邊睇中醫調理。

大宅

家計會好求其又慢,吾會幫你驗AMH FSH, 睇私家快好多

大宅

Manmanman12345 發表於 19-1-8 21:53
家計會好求其又慢,吾會幫你驗AMH FSH, 睇私家快好多

我都覺得,而且d醫師(我都唔知叫乜好)好似對份工超級厭倦,d姑娘都係,完全無heart,問多幾句已經唔耐煩...

大宅

chubama 發表於 19-1-8 17:57
你睇仁安不育科,驗哂雙方既嘢先。
睇結果後,可考慮自己自然懷孕,
還是需要人工受孕。

多謝你。我已經驗佐輸卵管等等一切正常...先生就只係知道精子形狀麻麻。真係自然懷孕得到,應該都中左噶啦。就係唔知點解懷唔上。中醫...嗯..我都考慮緊,係唔知要搵邊個好

大宅

其實今日係我來bk第一日,亦是我到陳醫生度睇的第一日,因為心情緊張所以先來這裡傾訴下。
我係12月頭book陳醫生,一月頭即係今日先有得睇。來到都等了半小時左右先可以見到醫生。
醫生真係好nice好耐心,我地講佐d情況比醫生,就開始檢查我的卵巢和子宮,照下超聲波咁,結構來講無問題亦無多囊。
醫生都話最尾有機會係雙方都正常,只是真係無法懷孕,就係屬於不明情況。到時候先做決定要做d乜。
依家就等老公再去驗下精子。
我都好期待希望可以快點知道結果。
睇醫生睇不育科真係承受好大壓力。我都係大喊一場之後先決定來睇醫生,唔想年紀越大先做,再來後悔...

洋房

回覆 iloverilakuma 的帖子

你好後生啫⋯⋯我36了還未有,好多人都陪紧你。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

別墅

iloverilakuma 發表於 19-1-8 22:20
其實今日係我來bk第一日,亦是我到陳醫生度睇的第一日,因為心情緊張所以先來這裡傾訴下。
我係12月頭book ...

我今年 27, 又係check 唒所有野,大家都正常,精子很好,但2年半都未中,已經有食 supplement,睇左成年中醫,最後做左一次iui失敗,就決定做 ivf 了!
有是不育係可能揾唔到原因的!

洋房

壓力都係其中一個因素!

大宅

emilybunny 發表於 19-1-8 22:33

我今年 27, 又係check 唒所有野,大家都正常,精子很好, ...

咁做了ivf了嗎?還是準備做呢?好多謝你的分享。

大宅

f2256701 發表於 19-1-9 04:09
壓力都係其中一個因素!

我都覺得係!以前都係懶懶閒,到28歲了,29歲了,就開始焦慮...

首頁
12345...7

尾頁

跳至