安宮牛黃丸點食

nitenitebow
|
有親戚買左盒俾我爸爸試,話對中風有幫助~ 但問題係我都唔知要點食,有無人知係幾耐食一次?係飯前定飯後個d之類?感謝
cathy-tse
|
nitenitebow 發表於 19-1-8 16:23
有親戚買左盒俾我爸爸試,話對中風有幫助~ 但問題係我都唔知要點食,有無人知係幾耐食一次?係飯前定飯後個 ...

其實你去返嗰個牌子嘅店舖問返嚟仲好
BK2002
|
有親戚買左盒俾我爸爸試,話對中風有幫助~ 但問題係我都唔知要點食,有無人知係幾耐食一次?係飯前定飯後個 ...
唔好介意~請問世伯中風? 你要搞清楚係缺血性中風定出血性中風。
而且唔好自己亂咁比患者食安宮, 最好睇中醫問下意見...
安宮唔係適合所有中風患者。
jonwu
|
係救急用,唔係攞嚟平時補身食架。
hohoho2013
|
唔好亂咁食,好寒涼㗎
我幫鄉下親戚買過,順便問職員點用,佢話係for中風嘅人食,唔好亂食,如果諗住用嚟保健,都祇可以切少少食,因為好寒涼。
都係嗰句~最好徵詢自己嘅醫師至好服用
wcpcelia    發表於 19-1-9 16:05
c.vieri
|
有親戚個老豆8x歲,成日買黎食

見佢呢幾年起碼食左十幾盒,不過佢係食馬百x果隻。

北京同x堂果隻勁好多,我媽出事時都有食過。
wksin
|
c.vieri 發表於 19-1-8 16:54

想問下,你媽媽食左是否有用?
sauNG
|
血低壓既人唔可能食,要留意
Mrs周
|
c.vieri 發表於 19-1-8 16:54

我爸爸中過風,一個月食兩次馬百良。

同仁堂就用嚟看門口。
c.vieri
|
wksin 發表於 19-1-8 22:15
想問下,你媽媽食左是否有用?

我媽果時中風已經係非常嚴重,根本仙丹都無用。

我地只係盡下人事,我媽食完之後果下有返d反應同手腳都好快暖返
c.vieri
|
Mrs周 發表於 19-1-8 22:27
我爸爸中過風,一個月食兩次馬百良。

同仁堂就用嚟看門口。

親戚個老豆係因為通過波仔,食左聽佢講就血氣行得好d,同埋馬x良果隻成份無同x堂份量咁重,佢當補健咁一個月食一、二次
lost201103
|
馬百良只係保健用,通常2~3星期食一次

安官係看門口,覺得自己有啲唔係好妥,先食

PS: 有老人家輕微中風,兩樣都有買定看門口
lawgabbi
|
回覆 nitenitebow 的帖子

你係買左邊隻先? 唔係隻隻都可以keep住咁食
canies
|
之前老公有試過面癱,
我買過幾次畀佢食,
佢每次都係半粒半粒咁食咋,
下一次過食得太多而且因為價錢好貴。
20150618bb
|
唔使,最重要係打破[白色]佢食入面
AGa1111
|
我大嫂食過,問過醫師無問題先食,佢話食完感覺係一陣寒流打通仁督二脈,所以都係最好問下專業人士先好食
nitenitebow
|
lawgabbi 發表於 19-1-9 13:53
回覆 nitenitebow 的帖子

你係買左邊隻先? 唔係隻隻都可以keep住咁食
xx堂個隻呀
小可愛11
|
BK2002 發表於 19-1-8 16:39
唔好介意~請問世伯中風? 你要搞清楚係缺血性中風定出血性中風。
而且唔好自己亂咁比患者食安宮, 最好睇中醫 ...

無錯。
係啲人神化咗佢,先搞清楚係邊隻中風,如果誤服,係會令病情加重。
0q.cathy
|
我亞媽都聽大陸既親戚教,話一年食四次當保健,真係教壞人
udonnut
|
nitenitebow 發表於 19-1-9 17:31
xx堂個隻呀
呢隻好似唔可以keep住咁食架,因為佢成份有紅黃朱砂呢類毒性中藥,會積埋架!如果你想長期服用改善中風病症,聽人講可以食馬字牌個隻(半個月1次1粒)