吉利175 新低

BEAUTYWW
|
今日收 $10.22 ,好想入,唔知明天會唔會再低 D !
kittykwok385
|
回覆 BEAUTYWW 的帖子

175 炒完啦,小心好似700甘,越買越低,大陸開方汽車市場啦,本地車無得玩了

豬頭嘜仔
|
kittykwok385 發表於 19-1-8 16:56

175 炒完啦,小心好似700甘,越買越低,大陸開方汽車市場啦,本地車無得玩了

咁炒咩好?
大力大力
|

國內汽車幾十年來首次負增長~

中國似一些發達國家, 開始走進中產陷阱~
莎拉公主
|
大力大力 發表於 19-1-8 21:19

中國似一些發達國家, 開心走進中產陷阱~

什麼是中產陷阱?
bb560
|
大力大力 發表於 19-1-8 21:19

中國似一些發達國家, 開心走進中產陷阱~

用經濟學家嘅標準,還沒有到達發達國家水平!
Lopopo
|

請教下
吉利唔係有背景?仲會跌?
ar_mak
|
Lopopo 發表於 19-1-9 10:11
請教下
吉利唔係有背景?仲會跌?
唔明背景是指咩.

汽車係周期性行業,是肯定的. 有時好搵,有時冇咁好搵. 好搵既日子,盈利拾級而上果陣,市場可以比佢高d估值,反之冇咁好搵果陣,估值就唔能夠比咁高. 簡單黎講,假設吉利每年搵100億,估值高,比佢30倍pe,市值就係3000億;同樣係搵100億,但盈利個勢係跌落黎,咁個估值就比得冇咁鬆手,如果估值得番10倍pe,市值就只有1000億,即係一間公司,高低位係可以冇左三分之二.

吉利目前既庫存係每月上升,減價都賣唔去,搏下反彈算喇.
Lopopo
|
ar_mak 發表於 19-1-9 15:29
唔明背景是指咩.

話吉利董事長係彭麗媛妹夫

另外見大摩話吉利只值8蚊,呢個評級會唔會過低
靜俏俏
|
ar_mak 發表於 19-1-9 15:29
唔明背景是指咩.

解釋得好好,他人點講我一直唔明, 以為自己太蠢,但你一點就明,你好
ar_mak
|
Lopopo 發表於 19-1-9 15:48
話吉利董事長係彭麗媛妹夫

另外見大摩話吉利只值8蚊,呢個評級會唔會過低
背景方面,坦白講,係大陸做生意,就算開間餐廳仔,都會有多少背景. 去到做咁大既生意,其實反而背景唔係太重要,都係講番經營能力先係皇道,例如四大銀行背景超強,但過去10年做得比佢地好既反而係招商銀行,股價亦都反映左出黎.

大摩對吉利既評級是不無道理,但前題是要有幾個不利條件同時出現於吉利身上才成立,呢d只係機率問題. 而且可以影響股價上落既因素不只單係業務,公司同投行之間既賭局可能影響仲大,而吉利係有參與緊呢d野,外人好難知道會唔會出事. (例如中信泰富,太古(國泰),都係攪呢d野出事,引申至去講番吉利係咪值8蚊,真係難答. 霸菱銀行,都可以因為一個員工賭輸一張合約而成間公司消失左,咁你仲敢唔敢講咩估值是否過低呢d野?)

Lopopo
|
ar_mak 發表於 19-1-10 11:47
背景方面,坦白講,係大陸做生意,就算開間餐廳仔,都會有多少背景. 去到做咁大既生意,其實反而背景唔係太重要, ...

你嘅分析簡潔易明,又有例子
好清晰,學到野

可唔可以開post 教多啲投資分析
ar_mak
|
Lopopo 發表於 19-1-10 12:16
你嘅分析簡潔易明,又有例子
好清晰,學到野
講多小小勒. 其實8蚊係咪一個價值?或者算唔算係超值呢? 我地係有一個好深刻既印象留係心入面,就係吉利曾經去過高位28蚊,市值超過3000億,任何時間,只要係一路跌落黎,心入面都會覺得係好抵. 咁首先我地係需要再搵其他客觀條件去再認真睇清楚件事,例如同業比較,要比就同賓士寶馬去比,到底吉利有冇對手既市場地位?包括歷史,品牌價值,行業技術......定其實吉利只係做緊裝嵌?....吉利到底有冇自主技術? (但我真係唔知唔識)

假設從番一個最基本既技術層面去睇汽車股,不如就叫做工業股啦,而目前既工業股,隻隻都大件夾抵食:市盈率幾倍,市帳率1倍內,息率5%姒上,比比皆是,就以半個同業,德昌電機黎計,投資價值都好過佢(有投資價值同係咪真係要投資佢,是兩回事,加埋最後既補充你就會明). 再另一個角度,就係如果汽車工業係咁神,飛機工業又點呢? 市場上,主要都係得中航科工比較接近,市值都係得100億左右,但相信技術含金量都唔會衰得過d汽車股,問題係咩呢?係未炒到呢個版塊. (香港主要有3間飛機工程公司,兩間冇上市,一間索性取消埋上市地位,亦唔太多呢類公司想去上市,原因可能真係估值太低;相反汽車股既選擇就超過10間(過去幾年係排住隊黎). 呢個係間接說明,目前既汽車股估值係算偏高,唔係食大茶飯既理想目標. (吉利我幾毫子一股都買過,忍得到去到廿幾蚊先放,就真係十年磨一劍. 而吉利股價低於8蚊既時間(上市壽命計),係超過3分之2,就算落番8蚊都未係3年低位.)

最後個補充就係,如果你今日買左吉利,大摩講d咩係唔使理佢,就算真係"值8蚊",只要你係反彈完之前走得甩就可以. 咁前排吉利都有一段反彈係由22蚊上番28蚊,走到呢一轉,贏到錢咪算鬼算囉~
shirleyfcl
|
ar_mak 發表於 19-1-10 14:34
講多小小勒. 其實8蚊係咪一個價值?或者算唔算係超值呢? 我地係有一個好深刻既印象留係心入面,就係吉利曾經 ...

分析獨到,多謝分享!
Lopopo
|
ar_mak 發表於 19-1-10 14:34
講多小小勒. 其實8蚊係咪一個價值?或者算唔算係超值呢? 我地係有一個好深刻既印象留係心入面,就係吉利曾經 ...

請問可唔可以比啲建議,呢個時勢邊類股票可以短炒,賺下外快