想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

day 3開始食c字頭排卵藥,連食5日,食左之後我有偏頭痛,忽冷忽熱副作用。

day 10,第一日返瑪麗check,正式踏上iui路。
左邊無10mm以上嘅卵泡,右邊就有3粒,最大19mm,第二大14mm,第三大12mm,內膜6mm,抽左血。

俾左2個plan我,係depends on我抽血報告嘅,如果荷爾蒙未夠自然排卵,就plan a,即係day10(即當晚)打hcg針,後日即係day12返去放丁
如果夠,就plan b,即係聽朝返去放丁

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-9 14:26
day 3開始食c字頭排卵藥,連食5日,食左之後我有偏頭痛,忽冷忽熱副作用。

day 10,第一日返瑪麗check,正 ...

結果我係plan a,要打針嘅,要晚上11點返瑪麗打

放丁會係早上9點c6留丁,早上11點放丁

原來瑪麗iui監察排卵都係唔會打破卵針前照一次,放完之後再照多次睇排左未架,你地係咪咁架?

我有d擔心,因為今日只係day10,但已經19mm(其實佢講25,19,14咁樣,佢話佢地一粒卵係度3個數,但佢話我卵係19mm),如果打hcg針,36小時排,25mm嘅話,會唔會大到唔排架?如果大到唔排,咁得返14mm果粒,又未夠大,咁咪白費囉?><

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-1-9 14:27
結果我係plan a,要打針嘅,要晚上11點返瑪麗打

放丁會係早上9點c6留丁,早上11點放丁

我同你一樣,但我打果日朝早有返QM 照多次,

晚上11點就返瑪麗打破卵針,我試過兩次IUI都唔成功,已經轉左做IVF 了,唔好咁擔心,信佢地既專業啦,你自己都要放鬆心情啊

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-9 15:26
我同你一樣,但我打果日朝早有返QM 照多次,晚上11點就返瑪麗打破卵針,我試過兩次IUI都唔成功,已經轉左 ...

我今日第一日去照咋,今晚就即刻打針,一切都好突然。

題外話,如果我唔理而家最大果粒,由得佢委縮,然後其他卵泡仲會唔會繼續大架?
如果會,會唔會其實等到我內膜夠,可能2日後8mm咁,我有機會有幾粒18mm大嘅卵泡,先打針會好d呢?

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-1-9 15:42
我今日第一日去照咋,今晚就即刻打針,一切都好突然。

題外話,如果我唔理而家最大果粒,由得佢委縮,然 ...

題外話,如果我唔理而家最大果粒,由得佢委縮,然後其他卵泡仲會唔會繼續大架? <---會
如果會,會唔會其實等到我內膜夠,可能2日後8mm咁,我有機會有幾粒18mm大嘅卵泡,先打針會好d呢?<---
呢個我都唔識,我每次都無問

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-10 17:52
題外話,如果我唔理而家最大果粒,由得佢委縮,然後其他卵泡仲會唔會繼續大架? ...

真係會架?因為我上網search有d話唔會,係咪醫生講架?
我好怕因為我內膜未夠厚而fail

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-9 14:26

day 10,第一日返瑪麗check,正 ...

結果day10 9/1 晚上11:15打hcg破卵針
之後我有量體溫同用紅d
day11 10/1 36.36度,下午2:30左右有用紅d,無影相,同10/1 00:16差唔多,到晚上8點開始強陽
day12 11/1 36.84度,今日放丁,早上去左一次晨尿之後check左次紅d,比沉晚更強陽

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-11 12:16
結果day10 9/1 晚上11:15打hcg破卵針
之後我有量體溫同用紅d
day11 10/1 36.36度,下午2:30左右有用紅d, ...

之後空肚食左粒菠蘿蛋白酶就出發去瑪麗放丁。
去到之後去k座5樓姑娘俾紙,落返去s座俾錢,$80。
之後上返去k座5樓岩岩好11點,我11:15 iui的,建議大家早d到免得誤時間。
上返去幾分鐘之後就入房iui,係平時超聲波間房,入房對名之後直接上床做iui,有一堆人入黎,其中有一個男醫生入黎話佢係我嘅醫生,不過放丁係另一個女醫生幫我,男醫生指導佢。
之後就好似平時抹片咁入鴨咀鉗,撐大,撐大左之後佢叫我講多次自己同老公名同身分證號碼,我心諗可唔可以唔好係我hold住個鉗時問。。。

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-11 12:17
之後空肚食左粒菠蘿蛋白酶就出發去瑪麗放丁。
去到之後去k座5樓姑娘俾紙,落返去s座俾錢,$80。
之後上返 ...

之後就消毒入面,放丁,放時無乜感覺,最唔舒服都係撐大同消毒果時,不過好快,之後hold住導管係入面1分鐘後拎返出黎,我feel到有流嘢出黎,希望無流走d丁啦><
之後佢話走得,無叫我訓一陣,我問佢可唔可以訓一陣,佢就俾我係原本嘅房同床上攤一陣,即係婦科檢查床,不過佢俾張高櫈我long住對腳,都算好好。我攤左25分鐘就走了。
我問醫生有無醫生紙,佢話得到診紙,我問可唔可以要一日醫生紙,最後都肯俾我,所以可以返屋企繼續攤。

今晚會再補一次,希望成功啦,集氣

別墅

nanababyhope 發表於 19-1-11 12:17
之後就消毒入面,放丁,放時無乜感覺,最唔舒服都係撐大同消毒果時,不過好快,之後hold住導管係入面1分鐘 ...

記得晚晚暖水浸下腳,keep住保暖呀

大宅

queeniechy123 發表於 19-1-12 10:06
記得晚晚暖水浸下腳,keep住保暖呀

thx
我訓覺都著埋襪呀lol

大宅

之後就消毒入面,放丁,放時無乜感覺,最唔舒服都係撐大同消毒果時,不過好快,之後hold住導管係入面1分鐘 ...

想問下醫生紙寫咩

複式洋房

我之前經歷既都同你一樣,只不過我兩個都係女醫生,鐵鴨咁好凍,好喎舒服&#128524;,你同暖水浸下腳,放鬆心情,祝你成功

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-9 15:26
我同你一樣,但我打果日朝早有返QM 照多次,晚上11點就返瑪麗打破卵針,我試過兩次IUI都唔成功,已經轉左 ...

想問iui失敗後等左幾耐做ivf?

大宅

sanyosanyo 發表於 19-1-13 00:00
想問下醫生紙寫咩

無寫任何有關生育嘅嘢

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-13 00:39
我之前經歷既都同你一樣,只不過我兩個都係女醫生,鐵鴨咁好凍,好喎舒服&#128524;,你同暖水浸下腳,放 ...

你而家ivf進度點呀?

thx集氣

複式洋房

tk1026 發表於 19-1-13 02:20
想問iui失敗後等左幾耐做ivf?

我在2018年6月同7月各做左一次IUI ,我有問過姑娘可唔可以skip 左第三次,直接做IVF ,姑娘話唔可以,因為醫療程序既規定,所以要做3次IUI 先,我8月因爲去旅行skip左一次,之後9月day1再打返去報期,姑娘話醫生睇我報告之後要同醫院開會調我我去做IVF,10再回去見醫生再簽consent開埋避孕丸比我12月10日服用,之後叫我12月day1報經期,day5開始食藥,1月頭會再黎多次經期,day1又再打返醫生報期,我1月4日開始打刺激卵泡針,1月9日開始打兩支針(刺激卵泡加抑制排卵針),到今日1月13日我都仲打緊針,明日回去見醫生照USG ,睇卵泡,預期1月16-19日抽卵

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-1-13 15:15

你而家ivf進度點呀?

我在2018年6月同7月各做左一次IUI ,我有問過姑娘可唔可以skip 左第三次,直接做IVF ,姑娘話唔可以,因為醫療程序既規定,所以要做3次IUI 先,我8月因爲去旅行skip左一次,之後9月day1再打返去報期,姑娘話醫生睇我報告之後要同醫院開會調我我去做IVF,10再回去見醫生再簽consent開埋避孕丸比我12月10日服用,之後叫我12月day1報經期,day5開始食藥,1月頭會再黎多次經期,day1又再打返醫生報期,我1月4日開始打刺激卵泡針,1月9日開始打兩支針(刺激卵泡加抑制排卵針),到今日1月13日我都仲打緊針,明日回去見醫生照USG ,睇卵泡,預期1月16-19日抽卵

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-13 17:18
我在2018年6月同7月各做左一次IUI ,我有問過姑娘可唔可以skip 左第三次,直接做IVF ,姑娘話唔可以,因為醫 ...

希望你抽得多卵,同埋多靚卵啦。等你分享抽卵係點,我好怕痛。。。
聽人講話政府ivf都係只會做3次,唔知係咪真,當然我希望你一次bingo

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-13 17:17
我在2018年6月同7月各做左一次IUI ,我有問過姑娘可唔可以skip 左第三次,直接做IVF ,姑娘話唔可以,因為 ...

祝你成功(emoji)(emoji)多謝分享,我剛3次iui失敗等緊再返去見醫生

首頁

尾頁

跳至