想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-1-14 16:09
希望你抽得多卵,同埋多靚卵啦。等你分享抽卵係點,我好怕痛。。。
聽人講話政府ivf都係只會做3次,唔知係 ...

係得3次機會,承你貴言

我到時分享過程比你知

複式洋房

tk1026 發表於 19-1-14 21:10
祝你成功(emoji)(emoji)多謝分享,我剛3次iui失敗等緊再返去見醫生

祝你成功

大宅

Streamlinelau 發表於 19-1-15 11:07
祝你成功

多謝,祝你抽多d靚卵一次bingo

等你分享

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-14 16:09
希望你抽得多卵,同埋多靚卵啦。等你分享抽卵係點,我好怕痛。。。
聽人講話政府ivf都係只會做3次,唔知係 ...

係真,得3次ivf機會。

【以下為之做三次ivf】
第一次:抽15粒卵,4粒成胚胎。放4次胎
第二次:抽13粒卵,6粒成胚胎。放6次胎
第三次:抽10粒卵,5粒成胚胎。放5次胎

*如果第一次抽卵,
第一次放胎成孕,雪3粒胚胎。
媽媽生BB之後,仍可做3次放胎,
不會有第二次ivf。

*如果第一次抽卵,
第4次放胎成孕,沒有雪胚胎。
媽媽生BB之後,因沒有雪胎,冇得放胎。
媽媽不會有第二次ivf。

**年齡大既女仕,可以每次放2個胚胎。

大宅

chubama 發表於 19-1-17 12:36

係真,得3次ivf機會。

icic,thx
原來係以抽一次卵為一次ivf,我以為抽左只有得放3個cycle咁樣3次。
原來每次都係放一粒胎><我以為會放2粒添
我30,應該放1粒啦咁。。

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-17 15:07
icic,thx
原來係以抽一次卵為一次ivf,我以為抽左只有得放3個cycle咁樣3次。
原來每次都係放一粒胎> ...

30歲,政府只可放一粒胚胎。
你咁後生,成孕機會好高,加油呀!
做多d運動,keep體重,唔好肥,機會高d。

我留意到後生,抽卵 及 受精成胚胎,
情況都好d,俾d信心,BB好快嚟搵你!

我之前未做ivf,都有誤解,
以為放3次胎,等如3次ivf。
原來係開3次針,做足3次抽卵及放胎咁解。

大宅

chubama 發表於 19-1-17 15:13

30歲,政府只可放一粒胚胎。

icic,多謝你祝福
我驗免疫有d項目紅左架,我都唔敢有希望住

你成功未呀?

大宅

nanababyhope 發表於 19-1-17 16:37
icic,多謝你祝福
我驗免疫有d項目紅左架,我都唔敢有希望住

QM瑪麗ivf 第一次成功
我見到有兩三個case,都係瑪麗一次ok

大宅

chubama 發表於 19-1-17 16:53
QM瑪麗ivf 第一次成功
我見到有兩三個case,都係瑪麗一次ok

恭喜呀!希望我唔洗去到做ivf啦。。。

複式洋房

想問問大家,我8月排到去瑪麗聽講座,想問會要排期幾耐先開始做ivf? 係咪一定要做iui先可以做ivf? 係咪要成日去醫院,其實我想轉工,但諗緊新工唔知可唔可以請咁多日,唔好意思,好多問題

男爵府

Childrenbaby 發表於 19-2-16 11:57
想問問大家,我8月排到去瑪麗聽講座,想問會要排期幾耐先開始做ivf? 係咪一定要做iui先可以做ivf? 係咪要成 ...

聽講座就可以準備開針,唔一定要做iui先做ivf, 個個case 唔同,我係直接ivf嘅

講座當日會見醫生,最快個零兩個月左右可以開針

瑪麗係朝早730返去照超聲波,抽血,打針嘅,如果早到嘅,8點15左右可以走到,抽卵同放胎日一定要請假,抽卵醫生會開3日假期 但需唔需要放就睇自己情況,放胎1日假紙,之後嗰日可以返工,無問題嘅

反而開針前一個月有朝返去照打水超聲波,約我8點,但都攪到9點幾10點先走,嗰朝就返唔到工

複式洋房

super_cat 發表於 19-2-16 13:45
聽講座就可以準備開針,唔一定要做iui先做ivf, 個個case 唔同,我係直接ivf嘅

講座當日會見醫生,最快個 ...

我係第二個post見你話個講座係聽ivf, 咁我安排去聽講座係咪就唔會安排去做IUI, 直接可以做ivf? 我個case係老公精子形態少於1%。

男爵府

Childrenbaby 發表於 19-2-16 20:26
我係第二個post見你話個講座係聽ivf, 咁我安排去聽講座係咪就唔會安排去做IUI, 直接可以做ivf? 我個case係 ...

應該就係喇,因為有見其他Jm佢哋做iui前係無聽講座嘅,同埋精子差對iui 影響比較大

所以可能會直接ivf

大宅

Childrenbaby 發表於 19-2-16 20:26
我係第二個post見你話個講座係聽ivf, 咁我安排去聽講座係咪就唔會安排去做IUI, 直接可以做ivf? 我個case係 ...

係呀,我iui係無講座架,少於1% iui應該無乜幫助,所以直接ivf

大宅

點解要做打水照聲波嘅?係咪同照輸卵管一樣要插條喉入子宮架?

男爵府

nanababyhope 發表於 19-2-16 21:03
點解要做打水照聲波嘅?係咪同照輸卵管一樣要插條喉入子宮架?

因為打水會照得清楚啲宮腔入面有無瘜肉,或肌瘤嗰啲

好似普通照陰照咁但會放條管沖啲生理鹽水入去,睇吓啲水流有無異常

我未照過輸卵管 (其實有照過,但係喺全麻做割朱古力瘤手術時做埋所以我唔知),所以我唔知兩者分別係點

複式洋房

nanababyhope 發表於 19-2-16 21:01
係呀,我iui係無講座架,少於1% iui應該無乜幫助,所以直接ivf

係咪wtsapps話邊日見醫生?你要唔要排好耐先排到期做iui?

複式洋房

係聽講座之前哩段時間要唔要自己去檢查d咩?如果睇中醫調理,c6形態由少過1%到2%, 醫生會唔會要求做iui先,就係因為形態有2%, 我見其他post jm,2%多數做iui先。

男爵府

Childrenbaby 發表於 19-2-17 01:31
係聽講座之前哩段時間要唔要自己去檢查d咩?如果睇中醫調理,c6形態由少過1%到2%, 醫生會唔會要求做iui ...

我唔知其他人程序係點,但係我就係入紙排年半後,姑娘打電話嚟叫我半年後去聽講座,因為我自己做過割朱古力瘤手術,C6形態都唔係好,所以醫生直接叫我哋ivf

聽過做iui 嗰啲係收到電話叫佢哋見醫生做評估先嘅

複式洋房

我想問,抽卵放胎,係唔係一定係星期一至五架?我下星期二第一次見醫生。
我本身都好難攞假,所以想知多啲, thx thx

首頁

尾頁

跳至