在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我係自己湊,成日出街都遇到d人問你自己湊?
做咩唔比婆婆麻麻湊?係咪冇人幫先要自己湊?好似比人湊先係正常咁我同老公由想要bb開始已經諗住自己湊,我奶奶其實都想湊,但我地始終覺得bb由媽媽湊係最好。

水晶宮

Daisywong313 發表於 19-1-9 21:16
做咩唔比婆婆麻麻湊?係咪冇人幫先要自己湊?好似比人湊先係正 ...

唔使咁在意其他人講嘅嘢嘅。有時啲人都只係搵嘢講下。

我都成日被人問我點解唔請工人要自己湊,仲要有時係被其他工人姐姐問。唯有笑下咁諗啲嘢問下囉。

大宅

做咩唔比婆婆麻麻湊?係咪冇人幫先要自己湊?好似比人湊先係正 ...

能夠同小朋友一同成長是很幸福的事,我就是生了我個仔全職凑他,人地覺得我後生,浪費揾錢時間,我唔覺喎。我仔今年都19歲

大宅

kikiwo 發表於 19-1-11 18:41
能夠同小朋友一同成長是很幸福的事,我就是生了我個仔全職凑他,人地覺得我後生,浪費揾錢時間,我唔覺喎 ...

你好勁喎,自己湊左咁多年
咁多年會唔會悶?

男爵府

回覆 Daisywong313 的帖子

我身邊都少既, 因為太多女人都搵到份唔錯既工
計過老公可以養起我們, 但我都放棄左湊BB, 因為我可以蓄多D錢, 第時佢想學乜都可以, or學人俾埋首期送樓都OK

所以每個人目標唔同

我地細個阿媽湊大我地, 但阿姨出去做野, 結果我地就自己努力搵錢供樓,阿姨有樓俾仔女, 佢地可以做自己想做的工作; 有人幫有人幫的開心, 靠自己努力也有靠自己的開心~

不是大富大貴中生活, 就只可以取捨

大宅

回覆樓主:

我係ftm,帶小朋友出街,啲人(尤其是60+的姨姨)一聽到我話自己湊,反而大讚好呀,媽媽湊係好啲架………balabala………
不過認真的,身邊真係少朋友選擇做ftm

大宅

自己願意照顧仔女, 老公又支持.當然是最好的.
但現實中我見多數的朋友想湊自己的bb, 家中經濟又不允許. (因要供樓或租樓, 旅行,興趣班等支出)
反而新移民婦女大都是自己湊bb, 可能老公不曾寄望她們分擔家中的經濟負擔.

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

2個仔由出世 自己一手一腳 湊到哥小二、弟k3,我先返出來工作、到宜家佢地 中一、小五

大宅

lsf612 發表於 19-1-14 16:19
你好勁喎,自己湊左咁多年
咁多年會唔會悶?

唔悶,每天見住隻馬騮仔好開心,現在他18歲了,同我 感情好好

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

仔女出世後就做FTM,冇工人自己一手一腳凑。今年大仔已升大學,細女讀中四

男爵府

啲人唔係諗對小朋友好唔好,自係諗乜你老公搵到咁多,你可以唔洗做咩…

複式洋房

回覆樓主:

我岩岩放完產假返左工2日,反而成日俾人問我返左工邊個湊,又問個B唔使食奶咩…

大宅

sumpo 發表於 19-1-20 02:08
啲人唔係諗對小朋友好唔好,自係諗乜你老公搵到咁多,你可以唔洗做咩…
...

係!第一時間一定係問你老公搵好多咩

大宅

kikiwo 發表於 19-1-11 18:41
能夠同小朋友一同成長是很幸福的事,我就是生了我個仔全職凑他,人地覺得我後生,浪費揾錢時間,我唔覺喎 ...

咁你有冇諗住再出來做番嘢?

大宅

blinknogood 發表於 19-1-29 07:24
咁你有冇諗住再出來做番嘢?

剛出來找到野做,遇著好老細及時間又好

大宅

kikiwo 發表於 19-1-29 11:22

真好呀!你冇做18年都揾到嘢做,我都係冇做12年嘢宜家剛出來再工作,大家努力

大宅

kikiwo 發表於 19-1-29 11:22

真好呀!你冇做18年都揾到嘢做,我都係冇做12年嘢宜家剛出來再工作,大家努力

大宅

blinknogood 發表於 19-1-29 13:11
...

加油呀!我頭一星期都要適應,不過心態唔同,只是消磨時間,所以人也很輕省

大宅

kikiwo 發表於 19-1-30 09:26
加油呀!我頭一星期都要適應,不過心態唔同,只是消磨時間,所以人也很輕省
...

那就好了!

我有點不同,我不是消磨時間,我是想賺錢退休的呢

大宅

blinknogood 發表於 19-1-30 14:17
那就好了!

我有點不同,我不是消磨時間,我是想賺錢退休的呢

-方面消磨時間,-方面儲私己錢

首頁

尾頁

跳至