想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

del

別墅

回覆 babylover53 的帖子

你好呀, 如果要排返政府咪又要等好耐囉? 點解唔繼續睇仁安呀?

大宅

supervi 發表於 19-1-14 16:26

你好呀, 如果要排返政府咪又要等好耐囉? 點解唔繼續睇仁安呀? ...

我想做iui/ivf,仁安做一次iui 一萬,ivf十萬,政府平好多,我排政府都係當一個後備,萬一一直唔中,或者仁安做iui ivf都唔係一定一次bingo,我無可能一直燒銀紙,所以想排埋政府做backup。當然我都會自己俾錢先試做仁安iui

別墅

原來係咁, 因為我都係一樣睇緊私家, 想快D有, 如果要我而家先排政府, 我怕我等唔切呀

祝大家都早日成功呀

大宅

supervi 發表於 19-1-14 16:48

原來係咁, 因為我都係一樣睇緊私家, 想快D有, 如果要我而家先排政府, 我怕我等唔 ...

你如果有足夠財力,當然私家好,我自己係政府私家兩邊一齊等,介意講你今年幾大嗎?做過iui ivf?

大宅

babylover53 發表於 19-1-10 12:04
我岩岩係仁安拎到醫生轉介信,可以排政府做不育治療,我想問有無jm知而家排邊間最好?最快?同埋去到應該搵 ...

瑪麗係輔助生育科

大宅

Fiona919 發表於 19-1-14 17:24
瑪麗係輔助生育科

我今日去左排瑪麗啦!唔該晒你

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

想問下、仁安生育科寫轉介信,係你自己叫醫生寫?

大宅

stagea 發表於 19-1-19 11:16
想問下、仁安生育科寫轉介信,係你自己叫醫生寫?

係啊,直接就同醫生講想排埋政府生育科,醫生就會寫封信俾你架啦!佢地好爽快,唔會猶豫

洋房

我18年頭排威爾斯排到20年中先見醫生,姑娘話見完醫生都要排多年幾先做ivf,前提係你仲要合資格。
另外一路睇緊家計會,家計會嗰邊都搞咗8,9個月先去到做iui,一次要7-8千。
如果iui你做仁安先啦,應該唔洗搞咁耐,同錢都唔係差好遠。
我好彩,做咗一次就成功,本身諗住做2次唔得就直接私家ivf嫁喇。
祝你成功!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

babylover53 發表於 19-1-19 13:15
係啊,直接就同醫生講想排埋政府生育科,醫生就會寫封信俾你架啦!佢地好爽快,唔會猶豫
...

明白。

你而家係仁安確定做iui ,開始未?
做左咩檢查?

謝謝你

別墅

babylover53 發表於 19-1-14 22:03
我今日去左排瑪麗啦!唔該晒你

請問瑪麗要排幾耐?會唔會有年齡限制?

大宅

Hen-mocha 發表於 19-1-19 14:43
請問瑪麗要排幾耐?會唔會有年齡限制?

聽聞瑪麗排7-8個月有得見醫生,見完醫生應該就可以做iui,有時會轉介一d人去東區醫院

以我所知,未夠40歲,一個小朋友都未有的合法夫婦,都可以排瑪麗

大宅

stagea 發表於 19-1-19 14:17

明白。

我未開始做iui,因為今個cycle我做左輸卵管造影,醫生叫我今個cycle停一停,唔好做iui先,所以我應該會新年後做iui

第一次見醫生,抽過血,照左陰超,老公驗左丁丁,我岩岩就做左輸卵管檢查,食過兩個月排卵藥,失敗,所以我自己想新年後iui,唔再等

琥珀宮

babylover53 發表於 19-1-19 17:24
我未開始做iui,因為今個cycle我做左輸卵管造影,醫生叫我今個cycle停一停,唔好做iui先,所以我應該會新 ...

原來係咁, 咁你有無做陰超?

即係話你做左輸卵管造影+C6驗丁丁, 醫生建議你做IUI, 定你自己想?

呢D檢查費大概幾錢?

謝謝您

大宅

stagea 發表於 19-1-19 21:43
原來係咁, 咁你有無做陰超?

即係話你做左輸卵管造影+C6驗丁丁, 醫生建議你做IUI, 定你自己想?

而家我每個月覆診兩次,每次都會做陰超(約$500一次),醫生診症收費(約$1000一次),藥費另計

之前驗血($1680),老公驗丁丁($600),輸卵管造影($2300)

醫生無建議我做iui,其實私家醫院的醫生唔會建議做乜,你想做乜,驗乜,檢查乜,只要唔係對你身體有傷害,佢地都會俾你做,因為我自己唔想再等,想快d中,我主動話想下個cycle做iui,醫生話積極d無問題,但如果做iui前最好照左輸卵管先,咁所以我咪今個cycle照輸卵管,打算下個cycle做iui囉

琥珀宮

babylover53 發表於 19-1-20 11:17
而家我每個月覆診兩次,每次都會做陰超(約$500一次),醫生診症收費(約$1000一次),藥費另計

之前驗血 ...

多謝您詳細回覆

我仲研究緊係咪要做IUI...你俾既資料都可以等我細心諗下

琥珀宮

babylover53 發表於 19-1-20 11:17

之前驗血 ...

祝您成功!

大宅

stagea 發表於 19-1-20 12:34
多謝您詳細回覆

你都係睇緊仁安?

琥珀宮

babylover53 發表於 19-1-20 14:19
你都係睇緊仁安?

唔係呀!上來睇下先決定

首頁

尾頁

跳至