自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

如果仲緊張外父外母諗咩
我反而傾向唔生住
依家已經夠複雜
生個b出來
改名權,歸屬權等仲有排拗
到時只會更大件事
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

伯爵府

BK Milk勳章

其實分開擺仲好,唔洗夾來夾去,雙方父母親戚又唔洗見面,
可以省卻好多煩惱。
特別係你外母咁攪法,一陣走去煩你父母攪到佢地唔開心都唔好啦!

洋房

回覆 maggiejane 的帖子

謝謝鼓勵!

子爵府

happymarui 發表於 19-1-10 12:47
我同女朋友一齊左5年,亦有結婚打算
之不過女友阿爸阿媽一直都唔好鐘意我...
我同佢兩老都搞到關係好差尤其 ...

如果可以一擺解恩仇就擺。既然咁有分岐又點做都大家唔會開心,慳返啲錢快啲做人好過。

有孫之後你睇佢地又想唔想認孫。

都結咗咁耐,出親嚟食飯又唔駛預你嗰份,都冇見面,認唔認外父都冇乜分別。
最緊要你兩夫婦同心。
都欣賞你好鍚老婆想大家好。
不過都好奇,佢哋點解好似咁大仇口咁!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

happymarui 發表於 19-1-10 13:19
回覆 crystal媽咪 的帖子

外父堅持話搞擺酒可能化解分歧

要睇你老婆想點喎,如果4年前已經反咗面,就唔使理佢哋感受啦,生米都已成熟飯

琥珀宮

畀面勳章

一齊五年,四年前已經註冊?即拍拖一年就偷偷註冊?

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

happymarui 發表於 19-1-10 12:47
我同女朋友一齊左5年,亦有結婚打算
之不過女友阿爸阿媽一直都唔好鐘意我...
我同佢兩老都搞到關係好差尤其 ...

4年前註冊時, 你老婆係咪剛剛可以自己簽紙?你都話未來外母同你家人有過節, 當然女家擺酒(于歸)請客, 大家唔使面左左。 如果無錢, 什麼都不用再講, 酒亦無可能擺到, 事情就此作罷

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 畀面勳章 叻叻勳章 睛靈勳章 陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 KMALL特別版勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章

happymarui 發表於 19-1-10 13:59
回覆 岚月亮 的帖子

因為我男家個邊, 好多親戚都知我老婆個父母睇唔起我而且仲打來鬧我阿媽同我阿婆

咁就唔好擺啦,唔使問JM意見啦

洋房

回覆 思澄爸爸 的帖子

問得好!我只可以講
佢哋想個女嫁個家底比佢地屋企好的人
我屋企唔算有錢
所以外母要歇斯底理地反對我囉!

洋房

回覆 littlesister 的帖子

我地一齊左9年啦拍拖5年後註冊

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

點解佢會知你公司電話

公爵府

happymarui 發表於 19-1-10 14:24
回覆 ayakaya 的帖子

即係如果女家擺于歸但其實男家父母及兄弟姊妹都要出席?

如果男,女兩家分開擺酒男家不用派代表出席女家于歸酒席的....其實你們己經結婚4年啦?根本不用補擺喜酒啦 ? 你外父甘做完全是故意為難你Je ?婚姻是你們二人的,不是外父母的,什麼男家欠女家一個婚禮 ? 完全是放屁,基本法有明文規定要擺酒嗎 ? 大把人旅行結婚啦,你根本不用理會他,不與他們來往對你們更有利,否則他們大搖大擺三天兩頭踩上門.說女兒家就是我的家,我中意幾時來就幾時來,中意住幾耐都得....到時你再無安寧日子過。

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

甘咪好好醜醜淨係女家擺幾圍囉

洋房

回覆 hahaha1231 的帖子

之前派過卡片俾佢地

大宅

happymarui 發表於 19-1-10 14:24
回覆 ayakaya 的帖子

即係如果女家擺于歸但其實男家父母及兄弟姊妹都要出席?

係呀,我去過嘅歸寧都有男家出席,以示尊重嘛,表示認可個新抱+感謝女家栽培個女。

當然最傳統係男家唔洗出席嘅,因為中國人傳統,男家係上家,係兩公婆同媒人帶住6299嘅禮去女家。男家長輩太‘高班’,唔會去女家。

而家歸寧男家一定會係度,哩個係俾女家面呀。冇男家,D三姑六婆會當係6299唔鍾意個新抱,所以唔show up...所以我真係唔明你外父外母諗乜,除非佢準備係酒席大唱親家,不然只係落自己嘅女嘅面ja

男爵府

回覆樓主:

比我唔會攞。亦唔覺得攞左化解到件事。佢睇唔起我及我屋企人。我亦唔需要比面佢。

伯爵府

如果你老婆係撐你就唔擺
擺酒的話驚你當晚貼錢買難受
佢地要挑剔你就算擺完都會繼續
真係咁唔鍾意你
大家就保持距離喇

洋房

聽左大家意見 講左出來舒服啲
謝謝大家

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

比我的話…男家呢邊就點都不需要擺
女家方面,我會問左老婆想點先…
如果老婆自己都想正正式式補返,就擺酒
好好睇睇,唔係為外父外母,係為左個老婆!
你父母不用出席仲好,唔洗做戲,又兜口兜面面左左

老實兩公婆一條心,外父外母?好閒姐
當然,如果有得化解既,咪盡量做囉
雖然老婆同父母反左面,不過盡量唔好搞到惡化落去,係為左老婆,唔想老婆夾係中間,大家好做人嘛。
老婆都唔想擺酒的話 就繼續照舊生活咁行,咩都唔洗做啦~正
需要您 我是一隻魚 :)

男爵府

回覆樓主:

建議唔好擺酒,因為準備嘅過程一定會製造更多問題,越搞越煩。

首頁
23456...10

尾頁

跳至