自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

洋房

回覆 iamlazy 的帖子

好多年前, 我派卡片俾佢地, 所以知我公司電話; 佢偷睇個女 (我老婆) 個電話, 所以知我屋企電話

水晶宮

happymarui 發表於 19-1-10 17:19
回覆 iamlazy 的帖子

好多年前, 我派卡片俾佢地, 所以知我公司電話佢偷睇個女 (我老婆) 個電話, 所以知我 ...

嘩,你外母都幾冇品,少惹為妙

大宅

回覆樓主:

如果你地今次仲理佢兩個老人就係你地痴線。。 叫個外父唔好口爽荷包笠, 係就快啲俾返啲禮金黎, 你老婆如果真係愛你就唔會要你受埋呢啲無理委屈, 仲要踩上心口燒眼眉。。。 不過佢地咁唔妥你 , 係咪有前傳架?

珍珠宮

happymarui 發表於 19-1-10 12:47
我同女朋友拍左拖5年, 一直大家都有結婚的打算
之不過女友阿爸阿媽一直都唔好鐘意我...
我同佢兩老都搞到關 ...

我結婚, 從來都唔會要等得到父母同意

我只係通知佢地我會結婚, 我既人生是我自己負責, 唔駛乜都聽兩老說話, 證婚人都唔一定搵兩老啦, 至於擺酒, 自有分數, 唔駛兩老操心, 因為第日我無錢無飯開, 兩老都唔會負責既

唔駛想咁多, 我外公外婆唔鐘意我亞爸, 我爺爺嫲嫲唔鐘意我亞媽, 但我爸媽都一起超過幾十年, 相安無事, 不過個4大長老和自己仔女關係疏離而已, 自己攞黎既

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

洋房

回覆 triplebaby 的帖子

咁試問我老婆又可以做啲咩?唔通叫老婆同阿媽脫離關係?
個個始終係佢阿媽
家事有理說不清
我亦唔係要評理

洋房

triplebaby 發表於 19-1-10 17:21
如果你地今次仲理佢兩個老人就係你地痴線。。 叫個外父唔好口爽荷包笠, 係就快啲俾返啲禮金黎, ...

個個始終係佢阿媽
家事有理說不清
我亦唔係要評理

大宅

happymarui 發表於 19-1-10 17:44
個個始終係佢阿媽
家事有理說不清

你老婆可以做啲咩?咪保護下你囉, 佢地咁樣踩到上心口, 我真係鄧你父母可憐, 無啦啦俾對家咁樣產法。。第一步已經行錯左啦, 唔聲唔聲走左去注册, 咁你而家咪盡量滿足佢地無理要求就可以呢世都相安無事呀? 而家最緊要係你老婆撐唔撐你

洋房

triplebaby 發表於 19-1-10 17:48
你老婆可以做啲咩?咪保護下你囉, 佢地咁樣踩到上心口, 我真係鄧你父母可憐, 無啦啦俾對家咁樣產法。。第一 ...

我老婆有保護我, 亦一直都有撐我!
咁如果我地唔去註冊
可能我地無得結婚架啦...
仲有更好的方法?

男爵府

katherine.k 發表於 19-1-10 13:01
其實我都覺得你行錯咗一步, 無論去父母幾唔鍾意你都好, 都唔能夠瞞住佢哋去結婚。
...

5赞成

侯爵府

happymarui 發表於 19-1-10 17:52
咁如果我地唔去註冊

其實如果你老婆父母真係好似你形容得咁癲,打埋去自己個女公司鬧,我係你老婆會對自己父母心淡不往來。同埋你老婆心腸硬啲就唔會搞成宜家咁。咁軟弱就算你地簽咗紙又如何,一日你外父外母未百年歸老呢啲鬧劇都會日日上演。婚姻生活點會美滿。我係你,真係愛個女人愛到日日要面對俾人鬧家嘈屋閉咁真係除咗真愛都唔知講咩好

男爵府

反正d關係都咁差,可以不理兩老,由佢地發癲,block埋佢地電話

琥珀宮

happymarui 發表於 19-1-10 13:43
回覆 iamhappiness 的帖子

我同老婆前幾日都拒絕左外父

咁收番d禮金law,睇下你外父下一步點行!

聽見都煩,咪理佢啦,你唔好見佢地,由得你老婆自己決定點同父母相處!

琥珀宮

happymarui 發表於 19-1-10 13:50
回覆 ava_va 的帖子

老婆就係攪唔掂佢父母....真的!!!

唔結都結咗,其實唔洗攪掂佢父母!

由得佢父母自己嘈,唔洗拗唔洗駁咀!

琥珀宮

happymarui 發表於 19-1-10 14:18
所以就算分開擺就女家自己擺算啦
不過外父仲話要做埋中式傳統出門入門....

唔比你父母出席,就咪鬼擺啦,唔應該讓步

男爵府

happymarui 發表於 19-1-10 15:28
回覆 cytjulia 的帖子

講多小小,之前老婆同佢阿媽講想生小朋友

你外父外母咁變態呀,佢肯湊你都咪制啦,比我見都唔比tim呀

大宅

orangutan 發表於 19-1-10 13:32
如果外父外母俾哂$搞,咪同佢地玩下囉,當食餐飯咁啦,否則,唔使理佢地,最緊要你兩公婆同一陣線
...

公爵府

happymarui 發表於 19-1-10 15:11
聽左大家意見 講左出來舒服啲
謝謝大家

話是話....你老婆外家果邊是否好有身家 ? 住豪宅 ?身份地位很高 ? 為什麼看不起男家 ? 差別很大 ?

子爵府

咁如果我地唔去註冊

你老婆可以繼續見自己爸媽,同接唔接受你冇乜關係!除非佢地絕到連女都唔想見姐!但一家人,又係獨女,邊可能忍到成世唔見呀講真!

至於你,一開始玩咁大先斬後奏就知結果嫁啦!你唔會仲妄想會有好日子過呀

男爵府

咁如果我地唔去註冊

樓主,你地拍左咁耐拖咁大阻力都不捨不棄,相信你都唔係一個會令外父外母癲成咁既賤男。
遇事都係得3個方法:
1. 逃離(你地兩個唔好再搵佢地,老死不相往來,你可能覺得好絕,但其中好多有婆媳問題既jm都係用呢招,搬走,以後唔見,生左都唔比佢地見)
2. 接受(花盡你一生精力金錢去討好佢地)
3. 反抗(佢地攪你屋企人你咪開波發爛叫佢還禮金離婚鬧爆等等,嘈到佢地收聲為止)
而家你個問題係你想做好人想happy ending人但唔又不情不願而且冇咁多心力),冇完美的,你地只可以一齊揀定一條路行,一路同一個態度走落去。
而走邊條路都好,好大程度要你老婆做到,因為係佢老豆老母。

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

Ashleycorina 發表於 19-1-10 13:15
打電話去罵人.....
佢係咪有乜問題?
咁樣好難攪呢⋯⋯

首頁
45678...10

尾頁

跳至