懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我聽日入醫院生喇,尋日見到朋友,佢話我個肚似 6 個月咋
我個 b 係中碼... 健健康康咪得

男爵府

白羊女 發表於 19-1-11 09:35
咁你有冇出紋呀~
你順產定開刀呀,加油呀!!!

我其實都唔係好明妊娠紋係咩嚟...
我早期開始就腰側有少少白色肥胖紋...
到而家都係0個兩三條

我順產呀~~ 謝謝你

男爵府

我生咗喇! 記唔記得我?都係肚好細的。
我上星期 38 週入到醫院,其他媽媽都仲話我唔似有咗添...
女女出世啱啱好 6 磅...
生完後坐月,我個肚好似無生過咁平返了
真係唔駛咁擔心,平常心吧...

男爵府

白羊女 發表於 19-1-21 13:13
嘩恭喜你呀,係咪順產呀?點呀講下感受比d 心理準備我呀!
咁聽落肚細都好wor, 即係我都未必會突然泵大左 ...

我係順產呀...而且我係催生。
未經歷過,真係理解唔到十級痛係點...
我由催熟子宮頸就開始瘋狂宮縮,仲密過要生之前嘅宮縮...
塞藥嘅第一晚係我瘋狂流眼淚嘅一晚,因為我反應過大,宮縮亦過密(分幾兩分鐘)。半夜喺醫生同意下拎返粒藥出嚟。
到第二日因為子宮頸未夠成熟,要塞另一種反應細啲嘅藥,呢一晚反應平穩少少,未咁瘋狂宮縮。
到第二朝就入產房催生,由 0 度開到 10 度我用咗 15 個鐘。
呢 15 個鐘真係渡日如年呀...
印象中唔算好痛,笑氣陪住我過每一個鐘。
係好想痾個女出嚟,佢哋話你未開夠子宮口最令人崩潰...
我連埋產後,就入咗醫院 5 日 4 夜。

男爵府

白羊女 發表於 19-1-21 13:13
嘩恭喜你呀,係咪順產呀?點呀講下感受比d 心理準備我呀!
咁聽落肚細都好wor, 即係我都未必會突然泵大左 ...

我到最後個肚都無泵到好大,生前兩日,啲人話似 7 個月囉。
我無咩紋呀... 而且一生完就體重暴跌。
到今日產後八日,已經輕咗 12kg...
比我未有前輕咗 10 kg。

我覺得生之前你真係好好享受下...
生咗之後,好似踏上咗一條無盡嘅路
晚晚餵奶會令你開始懷疑人生
共勉之

男爵府

白羊女 發表於 19-1-22 11:33
順產真係需要勇氣,不過我覺得係一種好好既經歷,我都揀順產,老公有陪產嗎?
醫生都話肚細有到好,長紋既 ...

老公有陪產呀,無佢嘅支持,我諗我捱唔到成個產程呀...
因為啲助產士成日會留低大肚婆一個喺產房。
順產經歷好好呀... 不過俾我再揀,我會返去私家生。
我由產前到產後都不停問自己點解懶清高咁唔肯喺私家生...
我唔係要舒服咁生,我覺得我需要 Caring...
由產前俾人責怪到產後嘅感覺真係好差。

我無選擇無痛呀,因為枝針由條骨打落去都好痛....
又驚佢打得唔好,會有後遺症。
聞笑氣聞到我係咁訓覺,都幾好呀
會頭暈暈,不過到陣痛嚟就會醒下。

男爵府

白羊女 發表於 19-1-22 12:22
咁陪產係老公可以全程陪住ga?定由幾時開始先可以開始陪?
政府待遇差定點?點解會比人責怪,有咩可以責怪 ...

如果係順產唔係催生,子宮頸開到 3 度就可以入產房(QM)。入產房後可以全程陪,叫你老公準備定足夠嘅糧水,因為有可能要等好耐先開到 10。

政府醫院,產前房係好好,個個都好 Caring...
但係我第一晚塞藥失敗後,啲姑娘醫生個個走嚟問我係咪唔想生?生仔係痛,點解唔忍下。
我話,又係你地話當宮縮痛去到三分鐘內一次係屬於唔正常。我係痛到淚水流到停唔到,有個姑娘決定幫我駁機 check,先決定停藥。做咩個個之後都走過嚟質問我?

到產後房,開頭啲姑娘好好相處咁,呢個係假像嚟。佢地對母乳餵哺係好執著。未有奶,個 b 餓到就喊死都唔俾你補奶粉。呢個要有心理準備。

男爵府

白羊女 發表於 19-1-22 12:23
陪產係咪遮住下面老公睇唔到ga?我驚我老公有陰影呀

其實... 都要你老公自己避一避
意外見到嘅嘢,又在所難免...
生到一半,呀 b 個頭喺我個出口,啲助產士妹妹仲叫我老公一齊睇

唉,產後真係有啲情緒,諗返產前產後房嘅點滴,真係難免有啲激氣

男爵府

白羊女 發表於 19-1-24 11:54
下叫埋一齊睇?我衣家只係想老公陪喺隔離,唔係想佢睇到有機會覺得核突既野咁順產係咩感覺,我 ...

唔好緊張,煮到嚟咪食囉... 未經歷過,你幻想都幻想唔到係點嘅。
到好想痾又唔可以痾都係比較後嘅階段了。
啲姑娘話陣痛要痛得高啲先係正確嘅陣痛。
我想話係錯㗎!錯晒添呀!
根本唔會感受到咁高嘅陣痛.... 痛個底都已經好痛了。
其實真係痾完大便先痾呀 b 的...
因為呀 b 要壓住直腸先出到嚟,過程就會擠壓到啲大便出嚟....
見到個助產仕係咁幫我抹乾淨,我都唔係咁好意思。

男爵府

白羊女 發表於 19-2-1 18:27
咩叫陣痛高同低呀?
咁一邊生b 一邊屙popo 係正常既??

啲姑娘好鐘意話陣痛到成個肚痛先係生得,咁我嘅經驗係到生嘅時候都係痛肚臍以下...

邊生邊 bubu 係正常呀,助產士會一直幫你清,唔驚整到 bb 嘅

男爵府

白羊女 發表於 19-2-3 10:11
我都開始緊張喇因為好似完全預料唔到幾時會生同痛咁,都唔知有咩要準備。

一邊生一邊popo 正常ga?我以為 ...

JM 唔好咁介意 d bubu...
你順產嗰日都顧唔到咁多嘢
嗰日我都 high 笑氣 high 到勁 high...
我自己聞到好臭嘅 bubu 味,仲問助產士:點解咁臭?我係咪痾緊屎?
我老公答:真係幾臭...
助產士仲問我老公要唔要口罩
其實有塊布遮住係咩都睇唔到。

生仔係點真係預料唔到。到生得嗰刻都唔記得陣痛有幾痛。加油呀!平常心面對!

男爵府

白羊女 發表於 19-2-4 10:16
我驚連陣痛痛到咩程度先入院都唔識呀

你要 download 個 app 紀錄宮縮。
只要有規律地幾分鐘痛一次就要入醫院喇。
見紅就要係好似第一日 m 咁,連帶埋有分泌物,先至係見紅。
唔好咁緊張,EDD 幾時呀?

男爵府

白羊女 發表於 19-2-4 10:15
我摸其他媽媽個肚都軟熟,但自己個肚按下去比較實,唔知點解

我當時個肚都係好實... 有可能因為我地皮膚較緊緻嘅關係。
我之前緊到成日都分唔到宮縮定胎動。
醫生摸肚會叫我放鬆,但係我都放鬆晒

首頁

尾頁

跳至