親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

Anka 發表於 19-1-10 17:50
大家計劃了2019睇櫻花未呢

連續2年去福岡,17年4月9日出發,18年3月25日出發,都幸運地遇上櫻花盛開。

少少分享,除了走訪各大公園之外,建議去一趟柳川。另外,海之中道的櫻花,是比較遲開的,如果會去,可編排在較後日子。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

hfl2000 發表於 19-1-14 19:35
俾你參考呀,但其實真係好多變數的,我通常都係臨出發前一個禮拜再睇再plan行程

請問這個是什麼apps

計劃
24/3 到舞鶴公園
26/3 到大村公園
27/3 到島原城

目前預測開花都配合行程, 遲些睇下新一輪預測開花期如何

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-1-14 19:03
舊年早咗開,我3月尾由南九州玩上北,好多地方都落櫻喇,好彩去到海之中道公園都仲好靚(攝於31/3) ...

舊年早咗成個星期開, 今年好難預測海之中道公園櫻花好靚

多謝你的建議, 好有參考價值 只不過想自駕同預約酒店, 只怕到3中櫻花期出正時, 未必改到行程

珍珠宮

MissMaMa 發表於 19-1-15 17:54

連續2年去福岡,17年4月9日出發,18年3月25日出發,都幸運 ...

多謝分享, 櫻花好靚

行程有機會經柳川

可編排1/4到海之中道

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

Anka 發表於 19-1-15 17:59
請問這個是什麼apps

呢個app我係前幾年download㗎,但依家好似唔見有喺app store唔知仲有無得download啊

珍珠宮

hfl2000 發表於 19-1-15 18:27
呢個app我係前幾年download㗎,但依家好似唔見有喺app store唔知仲有無得download啊

...

櫻花最前線Thank you

子爵府

虎到金來勳章

Anka 發表於 19-1-15 18:12
舊年早咗成個星期開, 今年好難預測海之中道公園櫻花好靚

多謝你的建議, 好有參考價值 ...

我個時大阪京都,為方便唔搬酒店(即使唔追櫻,落雨京都都行唔到),全部住同一地方大阪。睇天氣同fb group再決定第二日去邊。

建議:除了櫻花,列出有什麼地方想去。櫻花,找定一些早櫻同晚櫻地點 (唔同品種開花日期不同)。心中有大概路線甘搵一個中心點去住, 到時睇情況開車去唔同地方追櫻。

另外一提,要預備落雨行程。

櫻花預測係開花日子,通常開花後7日係最盛放,緊住會落。同埋如果一落雨,d花好快殘。不過有d人鍾意d櫻花飄落黎個種美態,隨緣。

子爵府

虎到金來勳章

ttk123 發表於 19-1-14 23:13
7/4大阪其實會不會機會好微

大阪有個叫大阪造幣局,佢裡面種左不同類櫻花,有早同遲開品種。每年櫻花季都會開放比人入內。開放時間會早一個月先供佈,你到時留意住。 上年係4月11日第一日開放。

伯爵府

princessgw 發表於 19-1-15 23:03
我個時大阪京都,為方便唔搬酒店(即使唔追櫻,落雨京都都行唔到),全部住同一地方大阪。睇天氣同fb group再決 ...

如果只在大阪京都看花,不搬酒店也可以。

珍珠宮

princessgw 發表於 19-1-15 23:03
我個時大阪京都,為方便唔搬酒店(即使唔追櫻,落雨京都都行唔到),全部住同一地方大阪。睇天氣同fb group再決 ...

好多謝分享

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

ync 發表於 19-1-13 20:48
舊年3月27 飛大阪,櫻花滿開,靚到叮1聲。
今年咁暖,可能仲早d.

上年已暖了,但紅葉沒有遅開

禁止訪問

大宅

回覆 princessgw 的帖子

好Pro呀你留名 等你今年分享

珍珠宮

wing21chan 發表於 19-1-17 23:28
昨天睇到架
除非你去長啲啦 我總係覺得 唔會較得咁啱 一定有機會前或者後幾日

我23/3到福岡, 跟住南下, 睇預測暫時可以, 不過都是第一輪預測, 之後可能有變, 我去11日, 希望前或後睇到幾日

禁止訪問

珍珠宮

wing21chan 發表於 19-1-18 16:13
11日 應該中嘅 希望你睇到啦
我之前去 都撞唔正 睇到謝花 哈哈

隨緣啦, 有時都要好睇天氣, 未來是否溫暖或者好凍, 21/1又有新一輪預測出.

珍珠宮

開花,櫻花的盛開預測 24/1/2019

珍珠宮

開花,櫻花的盛開預測 7/2/2019

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MissMaMa 發表於 19-1-15 17:54

連續2年去福岡,17年4月9日出發,18年3月25日出發,都幸運 ...
多謝分享, 櫻花好靚, 尤其7th, 8th, 11th, 14th, 及最後一張, 請問可否介紹一下在那裡影? 手機or相機影的? 及分享一下行程?

我18年4月9日才出發去福岡,出發前又有雨, 櫻花差不多落曬。 係福岡是否去舞鶴公園? 去柳川是否買去太宰府的 pass? 逗留多久?

另外,海之中道都在福岡,為何比較遲開? 我見櫻花預測是以城市為主, 從那裡得知詳細資料? Thanks.

珍珠宮

さくら開花前線 :2月21日発表

首頁
12345...9

尾頁

跳至