親子旅遊

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

dw0501 發表於 19-2-19 14:13
多謝分享, 櫻花好靚, 尤其7th, 8th, 11th, 14th, 及最後一張, 請問可否介紹一下在那裡影? 手機or ...

夜櫻我去左舞鶴,另外亦去左天神南公園(日日影,因為就喺樓下),西公園,海之中道,久留米。相片只係用手機影。行程冇乜特別,全程住天神南,去了由布院,黑川,柳川。

連續兩年也去了海之中道,發現櫻花比市區遲開,這純粹是個人觀察。

大宅

Anka 發表於 19-2-21 14:23
さくら開花前線 :2月21日発表

今年似乎早開?

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

回覆 sophyllis 的帖子

暫時未定, 睇地方, 未來還有多輪預測, 睇下未來天氣是否唔再凍

https://tenki.jp/sakura/expectation/

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

MissMaMa 發表於 19-2-22 22:19
夜櫻我去左舞鶴,另外亦去左天神南公園(日日影,因為就喺樓下),西公園,海之中道,久留米。相片只係用 ...
謝謝回覆

天神南公園是否天神中央公園? 我都考慮住這附近, 請問住那間酒店? 行去地鐵站遠嗎? 14th是否在這公園影? 我很喜歡這張, 似 post card, 多櫻花又冇人

全程住天神南, 去由布院,黑川是即日來回? 單程要 2hrs 趕嗎? 我都想全程住係福岡, 但見其他post都話住由布院一晚比較方便, 請俾下意見...

我上次都想 plan 去海之中道睇花, 但見面積好大要踩單車, 而我自己只是初學者, 只踩到平地, 又好耐冇踩, 身形矮細, 用不到大單車, 最後怕有意外冇去... 請問是否一定要踩單車? 成人單車是否都有輔助轆?

唔好意思, 好多問題

水晶宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

dw0501 發表於 19-2-27 14:06
謝謝回覆

天神南公園是否天神中央公園? 我都考慮住這附近, 請問住那間酒店? 行去地鐵站遠嗎? 14t ...

由布院火車站一出便是購物街,行到尾是金鄰湖,即日來回都ok; 黑川交通不便,店舖又小,單純浸溫泉一日遊唔化算。

海之中道可以行,大部分人都無租單車,包括我。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ahmama 發表於 19-2-27 19:13
由布院火車站一出便是購物街,行到尾是金鄰湖,即日來回都ok; 黑川交通不便,店舖又小,單純浸溫泉一日遊 ...
感謝回覆

請問你是否都即日來回由布院? 金鄰湖景靚嗎? 有冇浸日歸溫泉?

另外, 請問你幾月去海之中道? 睇動物 + 花? 逗留幾耐才走? 我怕行到腳軟, 要 plan 後D才去

水晶宮

dw0501 發表於 19-2-28 16:46
感謝回覆

請問你是否都即日來回由布院? 金鄰湖景靚嗎? 有冇浸日歸溫泉?

我地揸車,由布院去過兩次,每次留半日,前後一日住九重夢或黑川溫泉旅館,無在由布院浸日歸。金鄰湖一般啦,聽聞最靓是清晨。我主要逛湯之平街道和吃豐後牛。

海中之道2大人大約留左2個鐘, 5月睇粉蝶花、玫瑰。動物園唔大,好快行完。有小朋友可能會留耐d.

珍珠宮

ahmama 發表於 19-2-27 19:13
由布院火車站一出便是購物街,行到尾是金鄰湖,即日來回都ok; 黑川交通不便,店舖又小,單純浸溫泉一日遊 ...

海之中道,我觀察係好多人租單車 唔租單車的話,真係好多地方去唔到,包括呢度。。。

珍珠宮

dw0501 發表於 19-2-27 14:06
謝謝回覆

天神南公園是否天神中央公園? 我都考慮住這附近, 請問住那間酒店? 行去地鐵站遠嗎? 14t ...

#14唔係天神南,天神中央公園好細。
我住過東橫inn西中洲,另外住過春吉(天神南)和衹園的airbnb。由布院去過2次,兩次都係即日來回,一次坐由布院之森,一次join tour(由布院+黑川浸溫泉)。其實即日來回我覺得趕嘅,不過由布院好商業化,我都唔係太喜歡行店舖,反而想試下住一晚溫泉旅館。至於金麟湖,相片比現場靚得多,我覺得有d伏

珍珠宮

MissMaMa 發表於 19-2-28 22:04
海之中道,我觀察係好多人租單車 唔租單車的話,真係好多地方去唔到,包括呢度。。。

...
請問自駕遊去唔去到?

水晶宮

Anka 發表於 19-3-1 11:51
請問自駕遊去唔去到?

去到大門口car park, 園內有單車租

珍珠宮

ahmama 發表於 19-3-1 16:38
去到大門口car park, 園內有單車租

即是唔識搭單車, 園內好多地方去唔到? 朋友唔識搭單車, 我們主要睇櫻花.

珍珠宮

Anka 發表於 19-3-1 17:02
即是唔識搭單車, 園內好多地方去唔到? 朋友唔識搭單車, 我們主要睇櫻花.
...

設施集中在中央,都可以行的,但就耐少少。如果要去外圍,例如海邊觀景台,一定係踩單車,否則會行到腳軟。。。睇櫻花主要有兩個地方,一是櫻花林(但我覺得形態唔靚),二是單車道(櫻花大道),呢個我覺得好正。

如果你3月尾去,可以睇埋鬱金香,油菜花。。。前年我4月中去,因為櫻花遲開,可以睇櫻花,鬱金香,藍粉蝶花。

珍珠宮

MissMaMa 發表於 19-3-1 19:09
設施集中在中央,都可以行的,但就耐少少。如果要去外圍,例如海邊觀景台,一定係踩單車,否則會行到腳軟 ...

好靚呀, 去唔到海邊觀景台, 唯有集中睇櫻花, 希望睇到啦

珍珠宮

第5回預測 : 2/28(木)

https://n-kishou.com/corp/news-contents/sakura/

珍珠宮

2019年「第四回桜開花予想」5/3/2019

大宅

hfl2000 發表於 19-1-14 19:03
舊年早咗開,我3月尾由南九州玩上北,好多地方都落櫻喇,好彩去到海之中道公園都仲好靚(攝於31/3) ...

想請問你櫻花開個陣天氣係大概幾度?凍唔凍?使唔使著外套?thanks

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

lovebaby2013 發表於 19-3-7 20:21
想請問你櫻花開個陣天氣係大概幾度?凍唔凍?使唔使著外套?thanks

南九州暖d,我地著短袖咋(但我地全家都熱底),應該大概18-20度啩?近海邊/北九州會凍d 尤其是別府山上面,大概12度,要著風褸擋風。因為佢天氣係乾凍,有太陽仲會覺得熱添,但如果落雨就好似今日香港咁差唔多囉。但每個人體質不同,自己衡量啊我有帶多2件薄長袖做後備。
但如果你係去廣島、岡山、大阪就會凍d呀,要著外套/褸。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

lovebaby2013 發表於 19-3-7 20:21

同埋佢日夜溫差都大㗎(相差大概10度),朝早唔凍都要帶件風褸擺喺袋以防夜晚凍啊。

珍珠宮

2019年桜開花予想 解説<第3回> 2019年03月07日14:00発表

首頁
12345...9

尾頁

跳至