夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

有冇人試過生活唔如意既時候
感覺全世界好似冇人再care你既時候

好難受

以前既我,好硬淨,從來冇受傷既感覺
現在既我,真係玻璃心一樣,一敲就碎

試過自己去旅行,真係唔得,好寂寞,諗埋一邊,係街度盪盪下,食野都唔好味得去邊

有冇人都係咁,你地會點樣去令自己開心啲

tansyneko    發表於 19-1-11 00:52

伯爵府

想生BB熱投

咁咪搵個男朋友囉
I am Agent P

大宅

可唔可以講下邊一方面唔如意

珍珠宮

jojocatjojo 發表於 19-1-11 02:11
可唔可以講下邊一方面唔如意

工作啦,同自己c6 既關係好麻麻

大宅

回覆 小mama 的帖子

我曾經都有你呢種感受,撘地鐵時見到玻璃自己一個人的倒影就忍唔住流眼淚,囗渴想飲水但啖水含係口入面成分鐘都呑唔落,尤其去到觸景傷情的地方立即想返屋企,但返到屋企樓下又唔想上去。當時好多人會俾意見我教我點做,家人朋友嘅支持會減輕你一刻孤單無助感覺,時間亦可以沖淡事情,但最終都係要靠自己企起身,做女人最重要錫自己,呢刻喜歡做甚麼就做甚麼,做個平時唔捨得做嘅facial療又好,買個靚手袋又好,放一個長假期亦好,放縱一下自己,俾番力量自己,逐步企起身,慢慢你會發覺自己原來已經活得比以前更好

男爵府

聽下歌, 哭一大餐

珍珠宮

門常開 發表於 19-1-11 16:05
聽下歌, 哭一大餐

有,做過
眼見人地夫婦好恩愛,其實好羨慕

男爵府

有無小朋友? 如果有, 就集中火力照顧佢. 如無, 就去搵自己既野去學, 唔好著意系佢到.... 我自己唔開心就去海旁, 搵異性傾計...

珍珠宮

門常開 發表於 19-1-11 16:21

有無小朋友? 如果有, 就集中火力照顧佢. 如無, 就去搵自己既野去學, 唔好著意系佢到.. ...

有,成日都照顧佢地
可以邊度揾人傾計?

大宅

小mama 發表於 19-1-11 00:10
有冇人試過生活唔如意既時候
感覺全世界好似冇人再care你既時候

以前後生試過拍拖失戀, 太傷心攪到自己好抑鬱, 邊度都唔想去, 唔想見人, 成日以淚洗面。 果陣好在有父母喺身邊陪伴, weekend成日痴住佢地一齊去行街, 有佢地支持同support。 反而朋友真係幫唔到D咩, 又住得遠, 又唔可能成日陪住我。 其實發生什麼事, 父母始終係對仔女最好。

依家如果有唔開心, 都會同C6及家人講。

珍珠宮

ingrid000 發表於 19-1-11 16:35
以前後生試過拍拖失戀, 太傷心攪到自己好抑鬱, 邊度都唔想去, 唔想見人, 成日以淚洗面。 果陣好在有父母 ...

冇人可以講,只有自己

可能我真係太悶

子爵府

工作未轉過份工羅。感情呀,扮靚自己(由頭靚到腳),識下異性(不是出軌喎)。學下野做運動,豐富自己生活。自然唔會將重心放起老公到。自然睇得佢順眼。

大宅

小mama 發表於 19-1-11 16:37
冇人可以講,只有自己

可能我真係太悶

唔緊要, 上黎呢度舒發都得, 呢度好多JM同你傾計。

就算有乜唔開心, 時間真係可以沖淡一切, 你可以參加多D興趣班, 學手工、學琴、整餅、油畫、漫畫填色、化妝之類, 分散自己注意力。我以前都有甘做, 做完個成品, 影相post上網呃like, 好有成功感架! 自自然然就會成個人開心番哂架啦!

珍珠宮

豬C9 發表於 19-1-11 16:42
工作未轉過份工羅。感情呀,扮靚自己(由頭靚到腳),識下異性(不是出軌喎)。學下野做運動,豐富自己生活 ...

都講得岩,長期咁真係對自己唔好
呢份工係方便照顧細路我先留,但我真係做得唔開心,根本唔係我想要既野
quit左細路就可能少左照顧
起碼唔可以陪佢地温書考試
但佢地始終會大,大左我就已經轉唔到
好難選擇

大宅

小mama 發表於 19-1-11 16:48
都講得岩,長期咁真係對自己唔好
呢份工係方便照顧細路我先留,但我真係做得唔開心,根本唔係我想要既野
q ...

小朋友幾大? 你獨力湊嗎? 有無長輩可幫忙睇住小朋友? 會唔會搵補習社幫小朋友溫書及教做功課?

珍珠宮

ingrid000 發表於 19-1-11 16:48
唔緊要, 上黎呢度舒發都得, 呢度好多JM同你傾計。

就算有乜唔開心, 時間真係可以沖淡一切, 你可以參加多 ...

其實,我每日除返工其他時間都返屋企,食飯,陪温書,但當夜爛人静時,感覺就唔好受。
同c6 平時真係冇幾句,唔開心同佢講,佢都冇反應,好似同空氣講野咁
所以都廢時講

珍珠宮

ingrid000 發表於 19-1-11 16:58
小朋友幾大? 你獨力湊嗎? 有無長輩可幫忙睇住小朋友? 會唔會搵補習社幫小朋友溫書及教做功課?
...

長輩住得遠,補習社跟得唔好
所以夜晚都要温書,
有時心情唔好,啲細路仲發脾氣真係人都癲
一個小學啦

子爵府

其實有啲事情自己不能妀變的,就由它順其自然不要免強去改變。

大宅

小mama 發表於 19-1-11 16:58
其實,我每日除返工其他時間都返屋企,食飯,陪温書,但當夜爛人静時,感覺就唔好受。
同c6 平時真係冇幾 ...

如果份工真係令到你唔開心, 俾太多負面情緒你, 見議你搵過第二份工啦。 你會唔會同C6講黎講去都係一D負能量既野, 佢可能聽得太多覺得悶, 所以唔多應你? 因為講黎講去, 你一日唔轉工, 一日問題都解決唔到?

同C6講野有時要轉吓話題(有開心又有唔開心)先得。 你試吓先啦。

大宅

小mama 發表於 19-1-11 17:00
長輩住得遠,補習社跟得唔好
所以夜晚都要温書,
有時心情唔好,啲細路仲發脾氣真係人都癲

呢間補習社唔得, 甘就要搵過第二間好D架啦! 無理由白白送錢俾人賺吓話?!

首頁

尾頁

跳至