夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小mama 發表於 19-1-19 21:00
佢已經佢都想幫手,無奈我女唔痴佢,樣樣都要我幫佢,我真係人都癲
最後我係得到c6 回應話我平時太縱個女 ...

或許他說的是對,女人就最容易犯了一個盲點,就是把一切自己都包辦。那教功課由丈夫做又怎樣?兩個孩子就最容易經常爭取注意力。試試和孩子說明時間的分配,家庭每個人的時表,貼出來,你自己也反思一下或許有時你為了擺脫女兒的騷擾所以她想要甚麼都先給她。就好像給手機或 iPad 打遊戲?他說的可能你自己都不察覺。

女人為家庭孩子付出在男人角度來看,是她們自己爭著做,她們埋怨另一半不感恩不關心,但他們覺得有了孩子的太太變成另一個人,已經不像以前愛他把他當成首要的人了。男人不滿放在心中儲起來,女人不開心就越來越臉黑傷心難過,根本不可能再溝通下去。
mc <()>

洋房

小mama 發表於 19-1-19 11:35
其實我都開始唔想同佢講野

都係講細路啲野多啲

樓主加油,我常常都這樣子,我無小朋友,要學下瘋處,又或是找人傾訴都係好方法!

珍珠宮

小mama 發表於 19-1-11 00:10
有冇人試過生活唔如意既時候
感覺全世界好似冇人再care你既時候

有人care 我都冇用,實際上都比唔到我需要既來解決生活上的困難與艱辛。
食D野都唔好味係因為冇能力有好野食。旅行都冇錢享受好D。
我寂寞唔係因為冇人陪,係因為無助。
這就是我跟住我前夫的經歷。只有自己來努力奮發。一人搵錢養起佢同三代,後來還養埋佢的寡婦媽媽。
我如此挨了二十年。
當中喜歡我的男人不斷出現,但我冇接,係因為都揀唔上手。唯有死守。直至遇上我先生有夠能力,有心,有意志時又懂欣賞我。我至睇到我的人生有轉機。
我在我先生身上睇到轉機係因為我見證了他的過來。
其實佢好崇我,我明佢崇我係由於佢見證了我的過來。
人到中年,我才看到我過去經歷的風暴和死守沒有枉然,是守得個魅力出來。
『守得雲開見月明』

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

mc 發表於 19-1-19 21:12
或許他說的是對,女人就最容易犯了一個盲點,就是把一切自己都包辦。那教功課由丈夫做又怎樣?兩個孩子就 ...
男女平等。我與我前夫,就係相反角色。
但偏偏我就係個小女人,要個真正大男人才鎮得住我。
我同佢爭這同一份住家工來做爭了二十年,我忠於輸左畀我前夫。
好在我還執到個現在的先生。可遇不可求的緣份。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

首頁

尾頁

跳至