夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-11 11:19
其實唔係單一件事,而係每一件大小事佢要都拗一輪,我先覺得煩厭

例如擺百日宴,我話6:30恭候,7:30入席, ...

如果老公肯俾錢買Miele, 我會lur飯應! 正呀!!

大宅

Nancy20090615 發表於 19-1-11 11:39
又咁講, 睇黎你都鈡意拗一大輪囉. 買咩機佢比錢咪佢話買咩機咪買咩囉.

由一開始我話想買5000-6000嘅洗衣機
佢話唔好,我已經無再講
去到佢要睇miele, 我亦唔阻止
佢再問我,我只係話朋友講LG都好
佢要買咩我都無再答佢

已經事事佢問我答,我答唔中佢心意,佢就會哦一輪唔停,我覺得好煩厭。

大宅

kittykit622 發表於 19-1-11 11:25
感覺你討厭C6, 再唔處理關係好快會離婚。

我都覺遲早嘅事
佢7年無試過打過一個電話關心問候我
唔會傾計
只會開口講必須要嘅事
出街唔會一齊行
一定係佢行前200米
我拖住家姐揹住bb跟尾自己行
連阿女都開始會開聲問點解佢唔等我哋

只出街係外人面前,佢先會照顧我。

大宅

kittykit622 發表於 19-1-11 11:25
感覺你討厭C6, 再唔處理關係好快會離婚。

唔係討厭
係好心灰意冷

伯爵府

回覆樓主:

好似我老公,返到黎,我剛倒垃圾未得黎放垃圾袋,都俄一餐"成日都無垃圾袋"
最衰就係咁岩倒完垃圾我未放番垃圾袋佢就返黎啦,
咁其實好簡單,無垃圾袋咪自己放落去攪掂囉,咁講多無謂野,即刻做左佢就得啦。

我好明白你,自己已經繁忙緊,仲係隔離依依俄俄,不如自己玀手冊睇完,未簽就去簽啦,問乜鬼,一係佢唔好問,做自己野算

我仔都剛升小一,早上放好校服佢自己著好放埋早餐在枱面佢地自己識攪掂,媽咪你做自己野,攪掂再望下齊唔齊整就出門口。

唔好同佢地咁多磨擦,傷感情。

伯爵府

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-11 15:40
我都覺遲早嘅事
佢7年無試過打過一個電話關心問候我
唔會傾計

又幾似我,老公從來無打黎問食左飯未呀,
我地夜返,雖然我都唔應該夜返,
但唔會打黎問接唔接我地,
寧願係屋企訓,
佢唔洗返工架而家,
我已經習慣好似借種生仔咁。
有d野自己知,唯有睇開d。

大宅

回覆樓主:

講起接送
試過我8個月大肚,帶大女去同同學玩,無帶遮傘,點知後來紅雨,佢話揸車係車站接我哋,因為行返屋企會無瓦遮頭5分鐘。
到左車站,佢係車內好唔耐煩做手勢叫我哋上車,我哋衝上車都濕哂身,仲要俾佢鬧話遲。其實佢車內有傘,係咪落車遮個女同老婆都咁難呢?

大宅

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-11 16:45
講起接送
試過我8個月大肚,帶大女去同同學玩,無帶遮傘,點知後來紅雨,佢話揸車係車站接我哋,因為行返屋 ...

你可以打電話俾佢, 叫佢落車攞把遮俾你地, 因為太大雨。 其實佢對你們算唔差, 肯主動話揸車來接你們。 可能佢唔夠細心, 果刻諗唔到呢點者。 有時男人係大意左D既, 你原諒佢啦。

男爵府

ingrid000 發表於 19-1-11 17:23
你可以打電話俾佢, 叫佢落車攞把遮俾你地, 因為太大雨。 其實佢對你們算唔差, 肯主動話揸車來接你們。 可 ...

好同意你的說法~男人有時好唔細心~要踢一踢先識得郁~有時睇嘢退後幾步睇~件事就會好啲

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-11 11:19
其實唔係單一件事,而係每一件大小事佢要都拗一輪,我先覺得煩厭

例如擺百日宴,我話6:30恭候,7:30入席, ...

子爵府

Belovedjohnjohn 發表於 19-1-11 08:26
今朝我趕緊飯盒俾女,先生問我有無簽手冊
我話,你自己睇,我唔記得。
佢話,你簽左我就唔睇!

我無返工果時一日點我呢様一日點我果樣。一樣摧十次。返返工之後,我一句車埋去,我會安排啦摧摧摧你唔係我老細。而家亂到九彩都係我執但條友一句都無再摧我。(之前睇死我無人請,點之有份global company 請番我做経理)。
有返工,講句野都大聲d!因為唔駛睇面色

子爵府

ingrid000 發表於 19-1-11 14:53
如果老公肯俾錢買Miele, 我會lur飯應! 正呀!!

佢係未認為你係full time mom 乜都唔知,所以唔聽你支笛?又覺得你無返工所以要負責所有家裡的事情?

大宅

回覆樓主:

一起你叫你老公準備飯盒你去睇手册签左未

大宅

soright 發表於 19-1-11 23:54
我無返工果時一日點我呢様一日點我果樣。一樣摧十次。返返工之後,我一句車埋去,我會安排啦摧摧摧你唔係 ...

其實WM喺屋企講句說話都會大聲D, 因為大家甘高甘大, 屋企野邊個見到咪邊個執攞。 不過如果嫁著個大男人就會麻煩D, 因為屋企野奉旨係老婆做哂, 唔會分擔。

大宅

pretty_cat 發表於 19-1-11 15:50
好似我老公,返到黎,我剛倒垃圾未得黎放垃圾袋,都俄一餐"成日都無垃圾袋"
最衰就係咁岩倒完垃圾我未放番 ...

你試吓唔好喺正佢放工回家時間才倒垃圾啦, 早一、兩個鐘倒甘咪唔會俾佢見到攞。

又或者你可以預先攞定個新垃圾袋出黎, 抽起袋垃圾, 跟手即刻套個新垃圾袋落去垃圾桶就得。 無計, WM喺出面都係要甘樣諗計去應付老細, 盡量避免俾人哦。

大宅

大家肯溝通搵個平衡點解決大小家事唔會有乜問題, 可惜唔係對對夫婦都明解及做得到.

大宅

pretty_cat 發表於 19-1-11 15:53
又幾似我,老公從來無打黎問食左飯未呀,
我地夜返,雖然我都唔應該夜返,
但唔會打黎問接唔接我地,

其實我C6都無甘樣打黎問食左飯未/關心之類, 不過我唔介意, 因為知道大家都忙, 通常打得電話來都係講重點。

我有時放工如果約朋友出去食飯, 我會直接問我老公可唔可以夜D去接我, 甘當我食飯既時間, 佢通常都會陪奶奶食晚飯, 當我食完, 佢就會來接我一齊回家。

有時C6唔識做主動, 唯有自己去主動要求啦。

男爵府

ingrid000 發表於 19-1-12 08:15
其實我C6都無甘樣打黎問食左飯未/關心之類, 不過我唔介意, 因為知道大家都忙, 通常打得電話來都係講重點。 ...

我覺得你的想法好正面~如果個個jm識得好似你咁諗嘢~就唔駛成日咁多怨氣了

大宅

mingmama 發表於 19-1-12 09:17
我覺得你的想法好正面~如果個個jm識得好似你咁諗嘢~就唔駛成日咁多怨氣了
...

謝謝你,其實有好多爭坳可以盡量諗計避免的。尤其有時C6轉數慢左既時候,你就要醒過佢同埋主動d。

大宅

[quote]Belovedjohnjohn 發表於 19-1-11 08:26
今朝我趕緊飯盒俾女,先生問我有無簽手冊
我話,你自己睇,我唔記得。
佢話,你簽左我就唔睇![/quote
他行4次就4次……
寫得(煩厭……),應有其他更多爭拗。仲生兩個?!

首頁

尾頁

跳至