8個月餵粥仔定粥水?

gigihoo
|
囡囡都8個月大,想開始食下粥仔,但餵佢就食一啖吐一啖,奶又飲得少,係咪消化不良呀?定應該餵粥水先呢?
freshrose
|
佢一直都未加過固? 如果未試過, 不如買D 米糊溝奶會易入口D, 而且粥仔無咩營養價值
puppydingo
|
食固幾耐?
本身學swallow學成點?
又可能唔鐘意太soft 嘅texture
我兩個勁唔鐘意粥soft watery嘅嘢所以7個用就soft rice
我要做媽媽
|
可以慢慢俾粥仔喇,你試下等佢肚餓既時候再俾佢食
ireleu
|
米糊先,用奶粉開就應該會比較易適應
GCHK
|
之前有冇喂過糊仔亞
summerbear
|
freshrose 發表於 19-1-11 13:03
佢一直都未加過固? 如果未試過, 不如買D 米糊溝奶會易入口D, 而且粥仔無咩營養價值 ...

你話粥仔冇營養價值嘅意思,係即使加菜和肉都冇營養?因為我都餵咗粥成個月喇,thanks
allywei0801
|
gigihoo 發表於 19-1-11 12:21
囡囡都8個月大,想開始食下粥仔,但餵佢就食一啖吐一啖,奶又飲得少,係咪消化不良呀?定應該餵粥水先呢? ...

我個仔仔六個月時開始加固食米糊 粥仔 到衣家九個月食咩嘢都系食兩啖就唔食 水果也是食兩啖
對食物冇咩興趣 我真冇其它辦法!頭痛
EstrellaDamm
|
summerbear 發表於 19-1-11 23:25
你話粥仔冇營養價值嘅意思,係即使加菜和肉都冇營養?因為我都餵咗粥成個月喇,thanks
...

淨粥冇營養,有適量加肉加菜當然OK。

餵咗一個月,可以整杰啲試下。
haha748494
|
我細B8個月粥仔已經食得好好喇。你可以加D菜蓉會好味D.
hoganbaby
|
summerbear 發表於 19-1-11 23:25
...

如果喂咗成個月都咁,可以試下俾其他糊仔佢試下,可能佢唔多鐘意食粥
bchuma
|
gigihoo 發表於 19-1-11 12:21
囡囡都8個月大,想開始食下粥仔,但餵佢就食一啖吐一啖,奶又飲得少,係咪消化不良呀?定應該餵粥水先呢? ...

粥仔啦,其實米糊最好
tsellen
|
最初食粥都可能唔接受架!可以試下糊仔先,因為d粥太淡喇! 有時BB d 奶都好甜, 所以BB都未必肯食粥
PatrickYuen
|
更係水啦
ami703
|
可以用奶粉開糊仔先給BB試下固體口感,而BB消化不好都真係會唔肯食嘢架
yeeeeeeee
|
再大d可以用肉煲粥架喇! 當然唔好俾d肉佢食啦! 但係可以有肉味, 可能會好d
estherfu
|
我女女係食米糊加奶先架! 不過妳要留意,有d米糊本身係有奶架! 所以妳係要買淨米糊加自己d奶粉,
matata
|
可以留意下BB d 奶粉係咪對佢太 heavy, 我個仔係七個月開始用佢食開嘅 illuma organic 開米糊俾佢食的, 一開始就稀d, 慢慢加多d米糊, 一歲個時就開始可以食有肉味嘅粥仔
freshrose
|
回覆 matata 的帖子

唔駛等到一歲先食有肉的粥仔, 我BB 5個月開始食米糊, 6個半月已經食有肉有菜的粥仔, 一歲太遲喇, 一歲已經可以跟大人食野
heidisooo
|
bb消化不良好多時都會唔想食嘢架,如果bb連奶都唔想飲就可能消化得唔好,