家事百科

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

附圖水泵唔識升上,不停入水,如果自己換難嗎?換晒裡面組件貴嗎?大約價錢同請師父上門差幾多,請指教,謝謝你。

水晶宮

kaheiboy 發表於 19-1-11 12:58
附圖水泵唔識升上,不停入水,如果自己換難嗎?換晒裡面組件貴嗎?大約價錢同請師父上門差幾多,請指教,謝 ...

唔識升上, 不停入水, 應該是沖水果邊有問題, 不停去水, 以至水箱水位低, 不停入水, 你找師父上門整, 更換去水配件, 大約$350-500 左右.

不過你呢款沖水, 鏈條連接的活塞(黑色), 有時回唔正位, 以至不停去水, 你試下按多一兩次沖水掣, 看看有冇正常返, 唔得或經常有事, 就找師父上門整.

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢隻沖水不斷漏水入坐廁就多數係個冚出事,
1. 有物件阻住令到膠冚封唔密個去水位.
2. 個膠冚爛左,

先檢膠冚同去水位邊有冇異物, 膠冚有冇爛, 如果爛左買過個換左佢, 大慨十零蚊, 半分鐘攪掂.

搵CF 我CWB 用開既坐底人工$300, 幫你買料換$400 起碼. 其他地區 CF 就唔清楚. 唔知點搵CF可以問下自己大廈管理處有冇用開附近既CF.

侯爵府

kaheiboy 發表於 19-1-11 12:58
附圖水泵唔識升上,不停入水,如果自己換難嗎?換晒裡面組件貴嗎?大約價錢同請師父上門差幾多,請指教,謝 ...

你呢款水箱入水同出水係兩個不同部分, 兩部分係獨立運作, 樓上兩位講法並不正確。

為咗方便你日後維修,你不如叫師傅將入水部分改用 fluidmaster 的波曲, 即係入水控制器 那日後你可以自己容易更換。

Fluidmaster 嘅波曲大概80至100蚊左右, 師傅大約收你四百至五百蚊人工, 所以應該大概六百蚊左右可以搞掂。

Fluidmaster 有不同型號,你可以問下師傅。

https://www.5metal.com.hk/content/美國fluidmaster福馬水缸波曲400uk-12廁所座廁坐廁底部進水器水箱水泵水揼水箱泵馬桶配件馬桶水箱零件波曲fluidmaster-toilet-cistern-fill

珍珠宮

crshk 發表於 19-1-11 20:54
你呢款水箱入水同出水係兩個不同部分, 兩部分係獨立運作, 樓上兩位講法並不正確。

為咗方便你日後維修, ...

多謝各位意見,最後搵師父換左個樓上提及黑色果隻,上門收$700,問題係換完好躁,關門都聽到流水聲,個師父又換個唔啱型號手製,整到個座廁不倫不類,仲話我應該成座換,只換裡雨個泵係咁,都唔知係咪真?

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

個CF 好似唔多老實. 好嘈可以試下調較座廁下面既來水掣.

侯爵府

kaheiboy 發表於 19-1-22 13:17
多謝各位意見,最後搵師父換左個樓上提及黑色果隻,上門收$700,問題係換完好躁,關門都聽到流水聲,個師 ...

我上面同你講過,你係#1 指出嘅問題,係因為入水組件出現故障,同落水組件無關,所以只係換入水組件那部份已經可以解決問題,而唔係換落水組件,無啦啦換落水組件做咩㗎?

個師傅可能想屈你,成套水箱內膽組件換過晒。你有冇依家整容後嘅相?

珍珠宮

crshk 發表於 19-1-22 15:49
我上面同你講過,你係#1 指出嘅問題,係因為入水組件出現故障,同落水組件無關,所以只係換入水組件那部份 ...

依家換成咁,個手製同本來果製格格不入,好怪樣

複式洋房

入水已經換成 fluidmaster 或同類了,出水一起換新其實也是應該的,免得很快又要修理。入水聲音大,這是 fluidmaster 的特點,可以調低縂制的入水流量會細聲D。以上料價大概200,所以收700算合理。手制不喜歡的話,可以自己換,不難,去廣東道自己買個喜歡的,100内,比上面相片給店家看是否配合就可以了。

侯爵府

kaheiboy 發表於 19-1-22 16:46
依家換成咁,個手製同本來果製格格不入,好怪樣

師傅幫你成套換晒喎,連工包料差不多。

你呢款沖水掣耐用過以前那款,不怪,無需要改。

至於你話入水時嘈,你可以調靠一下 fluidmaster, 可參考下面的 video:

https://m.youtube.com/watch?v=VVaukwFGjS4

複式洋房

如果分兩次換我諗都要500+500

珍珠宮

crshk 發表於 19-1-22 18:56
師傅幫你成套換晒喎,連工包料差不多。

你呢款沖水掣耐用過以前那款,不怪,無需要改。

多謝各位意見,其實自己完全唔識真係怕被騙。

子爵府

呢款fluidmaster 我都用緊吾覺好嘈,反而係間中會漏水就真,吾好用,較低D水位係吾漏,不過又吾夠水沖廁,沖得吾乾淨

珍珠宮

kittykwok385 發表於 19-1-30 16:53
呢款fluidmaster 我都用緊吾覺好嘈,反而係間中會漏水就真,吾好用,較低D水位係吾漏,不過又吾夠水沖廁,沖得吾 ...

我未換前都成日有依個問題,希望換完之後唔好咁快又懷啦。

首頁

尾頁

跳至