自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

雖然不少人關注外傭權益,但同時外傭僱主亦認為自己權益未受保障。日前有網友在社交平台大吐苦水,稱自己買了不包行李的機票給離職外傭,被外傭中介斥責「好衰」。但該名僱主做法卻獲得不少網民力撐,到底原因是甚麼呢?

網民Kalsy Cheng昨日(10日)在Facebook群組「外傭僱主必看新聞訊息」發布了一則貼文,怒斥自己的外傭及外傭中介。原因是該名外傭僅在香港工作兩個月便辭職回鄉,導致Kalsy一怒之下忍不住買了沒有托運行李限額的航班給離職外傭,「我家『工主』做咗2個月就辭職,昨日終於走咗!我買咗張無行李嘅機票畀佢」。但想不到竟被外傭中介指摘,令Kalsy更為憤怒:「Agent話我咁好衰好過分!佢辭職嚟旅遊唔衰咩?」

網民看到Kalsy的貼文後,皆表示支持她:「做得好」、「撐你,我都試過有個『工主』嚟旅遊,2個月就走,真係損失慘重!」有人更稱應該要讓該名中介購買托運行李額給外傭:「叫Agent買張商務位畀佢」、「個Agent咁好人,咁叫個Agent畀錢買行李囉」。更有人為僱主權益沒有保障而感到無奈:「合約只保障工人,僱主最慘,你做夠2年我包你機票係正常,做嗰2個月,合約都未完,應該機票要佢自費才合理。」

網民有話說:

Ho Carrie:合約其實係廢紙,從來無保障過僱主!

Kristopher Tse:開埋Agent名啦

Elkie Tang:佢咁叻咁好人咪幫『工主』畀行李錢囉

大宅

我識得一個最賤,個菲律賓工人原來有紅斑狼瘡症,來香港係醫病架,仲唔可以炒佢。

子爵府

mickeyeva 發表於 19-1-11 23:18
雖然不少人關注外傭權益,但同時外傭僱主亦認為自己權益未受保障。日前有網友在社交平台 ...

我都係買無luggage嘅機票比我個「一個月菲姐」,agent開口問我買埋luggage比佢,我即刻同佢講你咁好人,你退agent fee比我,我咪買luggage比佢囉!

子爵府

完約就買,斷約就睬佢都儍。

wcpcelia    發表於 19-1-12 17:16

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

仲買 luggage? 支助佢走水貨呀!

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我有個2個禮拜走人,當時乜都唔識,俾錢agent代買機票,蠢咗

其實佢地十居其九都會再番嚟打工,大把將物品放同鄉度,返香港先拎。嚟時又係手提袋一袋,冬天衫又係僱主包,兩個月得8日假,初嚟應該冇乜錢,除咗走水貨,諗唔到包行李有乜用

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

mickeyeva 發表於 19-1-11 23:18
雖然不少人關注外傭權益,但同時外傭僱主亦認為自己權益未受保障。日前有網友在社交平台 ...

點解咁多人 寫 *工主*
係咪專登架?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 19-1-12 09:31
係咪專登架?

係!嚟打工但佢先係主。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都遇過嚟打工嘅公主,最後捉到佢偷嘢 叫警察拉走咗佢,但都要寄機票佢走, 佢完全唔驚似乎見慣大場面 ~

大宅

都明白僱主既

珍珠宮

好媽媽勳章

Happybabyhbb 發表於 19-1-12 01:16
我都係買無luggage嘅機票比我個「一個月菲姐」,agent開口問我買埋luggage比佢,我即刻同佢講你咁好人,你 ...

「你咁好人,你退agent fee比我,我咪買luggage比佢囉!」~
好波!

伯爵府

我唔想煩,快快送佢走蠢左

寶石宮

2023年兔年勳章

good_pig 發表於 19-1-12 09:31
係咪專登架?

嚟打工但公主(工主)上身
更有啲想坐正做主宮(主工)

tsung    發表於 19-2-23 22:08

珍珠宮

回覆樓主:

我都讚成喎。。無等佢地好似度假咁,玩完仲有人包機票番去~
僱主嘅錢,係真正血汗錢尼架!

侯爵府

Happybabyhbb 發表於 19-1-12 01:16
我都係買無luggage嘅機票比我個「一個月菲姐」,agent開口問我買埋luggage比佢,我即刻同佢講你咁好人,你 ...

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

Working holidays

tsung    發表於 19-2-23 22:08

男爵府

講得好
與智者為伍 與善者同行

大宅

回覆樓主:

學到野,希望用唔著

珍珠宮

講得好

大宅

回覆樓主:

我前菲傭,續約咗唔夠一個月同我講辭職! 我都冇買行李比佢!

首頁

尾頁

跳至