自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

圓圓2017 發表於 19-1-13 14:34
我冇呀,我呻下咋

好的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

大力大力 發表於 19-1-13 14:34

妳要談保險,我就同妳說保險吧~

夠啦,大家聽咗好多次 !
咪一講起個「錢」字就咁敏感,喺咁自行一次兩次對號入座,你想發表可以繼續,我客氣說話都講夠,不過,到底我唔想惹火 ,所以失陪先啦!

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 14:32

如果唔係大病/長期病,我們一般都會喺出面睇專科,如皮膚 ...

都係既、大病去政府一般好好、小病靠自己儲蓄.不過我之前都分享過屋企人由政府無得醫到轉去私家醫到、最後幾年出院及環遊世界,不是吊命,所以世事無絕對既.
保險、我吾知我有無75歲命及75歲時供吾供到、但至少而家有乜事我可以有多個選擇、我個份係有pre approval 後出院免找數及全數賠償的、只係一家3-4 口一餐pizza hut價、少少錢多個保障姐、又不用動用及阻礙其他$、投資及儲蓄計劃.

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 14:34

妳要談保險,我就同妳說保險吧~

分享下、如果講去到75 歲冼左幾錢係保險到、不如計埋一生冼左幾錢係仔女到係食係買野到等等、咁人生就係要冼錢、儲一份投資一份冼一份好正常。等於d 人話住公屋好好2 千幾3 百幾呎連差响管理費、咁我地住新私樓個d 管理費咁貴、交到75 歲米過百萬...咁米要考慮吾要層樓買自由市場居屋/ 唐樓、慳返管理費先叫抵先叫好?其實、我覺得冼幾多用幾多住咩地方買吾買保險都係睇餸食飯吧。保險已經不是以前話好多都claim 吾到、就算無pre approval, 好多claim 足九成, 小孩$2xx/ 月、十年claim 左3 次每次2萬幾, 又可以隨時cut. 鐘意的話, 佢大個自己afford 唔到唔買,入政府都得。傾下計, 不是針對呀

成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

稅率低的地方, 就是要多靠自己

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實我身邊度見過濫用既人...

禁止訪問

伯爵府

畀面勳章

吉蒂0603 發表於 19-1-13 14:57
夠啦,大家聽咗好多次 !
咪一講起個「錢」字就咁敏感,喺咁自行一次兩次對號入座,你想發表可以繼 ...

完美KO「錢」

子爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章

cbeyond 發表於 19-1-12 14:32
大陸現在輸血除左要錢, 仲要俾番血醫院。
即係你輸200cc血, 親人就要捐番200cc血俾醫院。
無, 你自己諗掂 ...

係呀,有些就俾錢其他人代為捐血還番俾醫院。

大宅

回覆樓主:

香港就係咩都好,所以新港人先喜歡來香港。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

chinahk30 發表於 19-1-14 10:02
病床使用率超過100%, 入院係醫生評估過有需要先比人, 同啲人亂睇醫生有咩關係?

啲人亂睇醫生最多係急症等 ...
有些能出院但沒法自理的老人家, 被家人丟在醫院, 仲要麻煩醫護人員搵社工安置這些老人家。

侯爵府

回覆樓主:

我覺得係人的問題, 好多醫護人員冇同埋心, 冇同情心, 冇醫德, 冇耐性, 根本只係打份工的心態上班, 醫到你就醫, 醫唔到你死你事

琥珀宮

畀面勳章

chinahk30 發表於 19-1-14 10:02
病床使用率超過100%, 入院係醫生評估過有需要先比人, 同啲人亂睇醫生有咩關係?

啲人亂睇醫生最多係急症等 ...

大把人唔肯出院,當正醫院係老人院,外國醫院,做完手術第二三日就出院,我參觀過澳洲某間醫院,生完仔24小時就出院

侯爵府

jolps 發表於 19-1-15 21:59
我覺得係人的問題, 好多醫護人員冇同埋心, 冇同情心, 冇醫德, 冇耐性, 根本只係打份工的心態上班, 醫到你就 ...
當制度只俾你有5分鐘見病人, 厠所都無時間去, 仲如何有心。

So far 我在政府醫院都遇過有心的醫生。 見到佢地的熊貓眼, 有時問少2句, 攞藥就走。

大宅

回覆樓主:

我覺得係好,但唔夠用

侯爵府

環保接龍勳章

上星期睇咗套電影 "我不是藥神" ,
深深感受到香港醫療的好.
朋友話... 如果佢生在大陸,
都會千方百計嚟香港,
淨係講先醫人後付款, 己經

伯爵府

大力大力 發表於 19-1-13 10:50
私家醫院有不同科的醫生,如心臟科,營養科, 呼吸科,牙科,眼科, 泌尿科,腦科.......

正如我上面講, ...

哪家醫院?

首頁

尾頁

跳至