自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

珊瑚宮

sheep010 發表於 19-1-12 11:31
唔大病咪好囉

我大病過喎, 我都覺得香港醫療好喎

子爵府

其實一直針對係overload而非醫療質素,人多咗,工作多咗,病人及家屬態度差,醫護人員壓力自然大就一定流失,點吸引人才留低,之前公立醫院好似請d專科part time醫生及顧問醫生,唔知而家仲有冇,其實有冇得規定要喺醫院做一段長時期至可以私人執業?
而且而家人長壽咗,但健康又唔係好咗,一直用醫療系統吊住條命咁,死局一個

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

artroboy 發表於 19-1-12 11:19
依家政府無錢?財政預算案重點放係邊?依家係話緊overload , 點解會overload 呀?你唔好又帶個問題去遊花 ...

閣下認為用錢解決到醫療問題?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

wuwucancan 發表於 19-1-12 11:22
昨晚C6淥親隻豬腳(起哂水po),響急症室坐左6小時其 ...
所以贊成急症室加價, 非急症就唔收。

其實淥親腳, 而隻腳郁得, 自己浸冷水, 唔一定要去睇醫生 wor。

子爵府

cbeyond 發表於 19-1-12 11:06
有國內人用係事實, 但話到香港醫療唔係香港納稅人, 有實際數字證明嗎?

去急症室望吓咪知囉!數據人!

子爵府

wmkcnw 發表於 19-1-12 11:30
只係覺得香港人太小事就話要去睇醫生, 同其他先進國家比較, 人地交重稅, 買醫保, 都唔會郁 d 就睇醫生。

...

濫用既固然多,另外,醫護出現斷層,好多醫生外流。

有些不是濫用,有些工種公司要求病假紙只可由公司liSt 上的診所或公立醫院發出才有效。

子爵府

wmkcnw 發表於 19-1-12 11:35

其實淥親腳, 而隻腳郁得, 自己浸冷水, 唔一定要去睇醫生 wor。

加幾多都冇用。食呀公嘅睇急症係免費嘅。

瑪瑙宮

wmkcnw 發表於 19-1-12 01:24
在香港咁低稅率,又唔洗俾錢買醫保的地方, 能夠提供醫藥一條龍的服務, 好多外國人都覺得不可思議。
當然果 ...

边方面嘅人才

翡翠宮

畀面勳章

朋友移民加拿大,話有病如果想約醫生分分鐘要等一星期,醫生返工朝九晚五,大病小病都輪同一條隊,因為當地理念係「每個人生命都寶貴」,所以重病不是佔用輕病者資源的理由。

所以我識唔少人,移民後發現有病都寧願回流返香港醫。
日日是好日

珍珠宮

wmkcnw 發表於 19-1-12 11:35

浸左冷水先起哂大水Po,佢心臓本身有大問題,所以先去急症
5通貪過引去急症坐成晚咩

珍珠宮

kimmama 發表於 19-1-12 02:42
以前做香港,而家做外國既公立醫院行政。。香港真係好好多

在英國住過就知,根本我吾多相信醫生判斷,佢地質素好大分別。吾可以選醫生,跟地區看。睇你好吾好彩。可能佢地醫生易讀返來。監察又差。在英國,Daily mail 報導過的醫療失誤真是好恐佈。

其實講到香港空氣差,食物沒有外國好,壓力比外國大

但香港無論男女壽命都好長。原因是醫療質素好!!

近幾年公立醫院其實是由當初五星級洒店款,服務好,收費便宜.吸引好多睇私家轉去睇公家。只是近年雙非,新移民多好多,人口老化,公家醫院無論醫生。護士轉去私家。令人手不足。又沒有相應方法去改善,才加長睇病時間。

珊瑚宮

馬爾太 發表於 19-1-12 11:44
去急症室望吓咪知囉!數據人!

吓, 望吓就可以咁就當係, 唔係咁教下一代嘛, 真係....
我最近呢2次去左急症室, 香港人為主, 有國內人都有幾個。
你現在話醫療唔係用係香港納稅人身上, 我所見到又唔係喎。
嗱, 已經望過吓了

子爵府

馬爾太 發表於 19-1-12 11:45

一切源頭在政策失衡!

另外,應該增加醫療方面撥款、增聘人手、向非緊急病人收費⋯。有好多可以做,只係願唔願意啫。當然一個連人口政策都無話事權既政府,自然乜都做唔到,只可以從硬食中頭痛醫頭,腳痛醫腳。所以咪呻份工辛苦囉。

珍珠宮

馬爾太 發表於 19-1-12 11:45

咪就係⋯眼見幾個都5使比$

子爵府

cbeyond 發表於 19-1-12 11:53
吓, 望吓就可以咁就當係, 唔係咁教下一代嘛, 真係....
我最近呢2次去左急症室, 香港人為主, ...

叫你望,你真係望吓就走?邊間學校教出嚟?睇數據,睇中環行30km/hr囉!搵野豬天敵殺野豬囉!

你估醫管局冇數據咩?攞住個數據做咗啲咩出嚟?人嘅生活用數據支配⁉你睇虐兒網理呀媽,入學校都睇數據,唔去睇唔去望吓實際環境先架!唔係睇自己個細路咩料!仲未害夠人呀!!

數據!

大宅

brother4 發表於 19-1-12 11:05
好簡單,醫生實習完後,做政府醫院3年或以上…另請多D外國醫生,但好似考本地醫生牌平均得-成人合格!
...

但香港醫委會行保護主義,朋友在外國考獲執業醫生,但在外國醫生人工不是高的,所以返港發展,但考了3次也不及格,他打算去星加坡了,因星歡迎外國的專才!

男爵府

2018復活節勳章

唔係啊,ok啊,但自己有能力就先買保險。

子爵府

classicalmozart 發表於 19-1-12 11:58
但香港醫委會行保護主義,朋友在外國考獲執業醫生,但在外國醫生人工不是高的,所以返港發展,但考了3次也 ...
邊個國家?邊間大學?

男爵府

聽過林奮強嘅youtube 片講, 香港呢十零年年年都估錯收入,收入遠比預期嘅多,就算金融海嘯香港政府嘅收入都冇問題。但正正就係泛民同反政府人士喺選特首期間最鍾意嘅薯片叔叔年年都話要儲起啲錢未雨綢繆,只係識做守財奴。政府年年都 underpsend 無造地無起醫院,投資訓練醫護人才唔夠。

https://m.youtube.com/watch?v=iTEZMbDTsIQ

首頁
23456...14

尾頁

跳至