大家當日結婚的理由是什麼

begoodtome
|
佢當日因為覺得我獨立,可以照顧頭家所以同我結婚,今日,佢話我自以為是所以要分開。

我當日係覺得搵個可以一直行落去,佢有事我唔會扔低佢,我有事佢唔會扔低我。

但原來當日結婚既理由可以係今日分開既原因,我無語了。

一諗到,我心很痛。不如直接話出面有小三我可以乾脆啲...
I9528
|
因為愛
沒有了愛,任何藉口,都係分開理由
YcY1513
|
如果真的有小三,所講的一切都變成了分開的藉口啦,根本原因就是因為小三,欲加之罪,何患無辭
小飛亞
|
佢想離婚所有野都是重要的理由
begoodtome
|
I9528 發表於 19-1-12 20:31
因為愛
沒有了愛,任何藉口,都係分開理由

真心想問,結婚幾十年的大部分人,唔係只由愛變感情咩?冇愛就要走?
fishfish121
|
begoodtome 發表於 19-1-12 20:56
真心想問,結婚幾十年的大部分人,唔係只由愛變感情咩?冇愛就要走?

冇愛係可以唔走。除非係出面識到個愛既
begoodtome
|
fishfish121 發表於 19-1-12 21:07
冇愛係可以唔走。除非係出面識到個愛既

當然聲稱冇,亦冇痕跡搵到。咁點解要分開?
chu媽
|
回覆 begoodtome 的帖子

當初我都有問c6,如果對我只係凈番感情冇愛,咁不如放手
I9528
|
begoodtome 發表於 19-1-12 20:56

如果變為感情,唔走嘅原因,好多都係因為仔女而留
當然,現代婚姻,好多都唔會去維持,因為即食文化
Nancy20090615
|
易求無價寶, 難得有情郎. 當初佢對我真係好好, 所以嫁佢.

chu媽
|

我c6都話覺得我硬淨,唔夠温柔 ,小三就溫柔體貼,志趣相投,
soso1227
|

佢想分開,你未ready,可以要求先分居,唔離婚,現在係佢急你唔急,佢有冇小三好快就知。如果冇仔女,咁無情無義嘅人,唔要也不可惜。總好過等你五丶六十才話分開。
stella^^
|
soso1227 發表於 19-1-12 22:14

佢想分開,你未ready,可以要求先分居,唔離婚,現在係佢急你唔急,佢有冇小三好 ...

問得好我當年係跌了個橙,為有執返個吉!所以分開拾幾年都冇見面。
begoodtome
|
soso1227 發表於 19-1-12 22:14

佢想分開,你未ready,可以要求先分居,唔離婚,現在係佢急你唔急,佢有冇小三好 ...

更無情既事實係我地有兩件讀緊幼稚園
soso1227
|
begoodtome 發表於 19-1-12 23:50
更無情既事實係我地有兩件讀緊幼稚園

佢咁突然話分開,99%有小三,
先唔好同佢嘈,
叫佢俾時間你考慮,
你就趁機盡快搵律師諮詢。
你有小朋友就要現實D,
要為小朋友爭取最大利益。
佢提出離婚可能只是一時衝動,
未必諗過後果,

如果成本太高,佢未必會離,
但呢個咁嘅男人,
不能再信任。

小飛亞
|
你同C6相識幾耐才結緍,會否只是ㄧ時之氣如確實沒有小三睇定啲先。
begoodtome
|
soso1227 發表於 19-1-13 00:06
佢咁突然話分開,99%有小三,
先唔好同佢嘈,
叫佢俾時間你考慮,

其實大部分朋友都咁講。佢已經同我講好左好多,小朋友點,費用點個啲。但開頭會加一句"如果離婚"

佢而家痴埋個岩岩離婚既好朋友度玩,佢應該都聽到離婚成本要幾多。
begoodtome
|
小飛亞 發表於 19-1-13 00:49
你同C6相識幾耐才結緍,會否只是ㄧ時之氣如確實沒有小三睇定啲先。

拍左兩年,結左七年
睇落唔似有小三,但有冇目標就唔敢講。
anyuser18
|
begoodtome 發表於 19-1-13 11:11

拍左兩年,結左七年

如果佢唔認
咁試吓大佢
既然話係我有問題
咁去婚姻輔導
盡埋最後努力
顯示有誠意解決先和平分手
若然唔肯去
只能相信佢有小三