6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 miumiu419 的帖子

我b5個月大時都係成塊面奶癬, 條頸都有啲濕疹。 試過用金銀花洗下,搽過clotrimazole, 曼秀xxAD cream,但無好到,後來越來越差,比屋企人話我唔識湊b, 都有啲傷心~仲話係咪我亂食野人奶唔啱阿b,叫我咪喂人奶,激死我! 好彩應該唔痕,因為bb 從來無r痕~ 最後睇咗個醫生,開咗 urea+miconazole cream, 好啱我bb, 搽咗1個星期已經好返9成~ 好感恩!
搽抗生素記得聽醫生話好返再搽多1個星期減低抗藥性啊~

bb 唔舒服做媽媽已經好心痛,日夜默默付出,啲親友黎一陣就講三講四! 有時真係好嬲! 唯有自己向好個方面諗,或者我做唔到100分,但我已經盡力,相信bb 會明白媽媽既愛 !

別墅

coldrain 發表於 19-1-18 20:16

我b5個月大時都係成塊面奶癬, 條頸都有啲濕疹。 試過用金銀花洗下,搽過clotrimaz ...

好感受到你已盡了自己的努力,一齊比心機邊做邊學,希望愈做愈好,可否話我知邊個醫生?
你都要搽抗生素?

禁止訪問

複式洋房

wing21chan 發表於 19-1-18 22:12
長輩出於好心 但都係問一問醫生好啲

好心做壞事~所以我一聽到d媽咪成日聽長輩講搽乜食乜 又照做 我就好反對~就算係岩 都唔到佢地管啦。。勁煩 我真係頂唔順懶好心既長輩~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

希望BB快D好返,加油吖。

別墅

miumiu419 發表於 19-1-13 01:02
上星期有幾日勁凍乾燥,成塊面紅晒
加上本身bb皮膚都敏感,就更加嚴重
去左睇醫生,醫生話有小小奶癬出左黎 ...

我b之前塊面都試過濕疹抓到出水,初初唔識又唔知,成日以為類固醇對bb皮膚唔好,但愈來愈嚴重,最後睇醫生開藥膏查同開抗敏藥水食先好返,所以醫生開既藥要查到好返哂之後先停,唔好查完見有好轉就停.
同埋之後比啊b食益生菌+轉羊奶,雖然唔知關唔關事,但手腳摺位啲濕疹好返無再發過,而且手腳都滑返無再好鞋手,面既皮膚好左好多,系遇著轉季先會有少少紅,只要勤力查多幾次保濕cream,好快就會好返.

希望幫到你拉,加油啊(emoji)(emoji)

別墅

sarahfa 發表於 19-1-20 02:07
我b之前塊面都試過濕疹抓到出水,初初唔識又唔知,成日以為類固醇對bb皮膚唔好,但愈來愈嚴重,最後睇醫生開藥 ...

好,現在我都努力中!已見到有小小好轉,真係漫漫長路,只要會好得返我都會嘗試,謝謝你的鼓勵,我會加油!

別墅

haha748494 發表於 19-1-19 23:59
希望BB快D好返,加油吖。

嗯!加油中謝謝你

別墅

miumiu419 發表於 19-1-20 15:35
好,現在我都努力中!已見到有小小好轉,真係漫漫長路,只要會好得返我都會嘗試,謝謝你的鼓勵,我會加油 ...

系啊,之前醫生都講過bb仲細,免疫系統仲建立緊,會容易有濕疹,隨住bb愈來愈大,會愈來愈好,有啲會好返無再翻發架,大家一齊加油

別墅

我想問下你地bb查乜cream 補濕?我bb都係咁嘅情況,個我試過查人奶,同好多cream都好似仲係好乾咁!

別墅

miumiu419 發表於 19-1-13 01:02
上星期有幾日勁凍乾燥,成塊面紅晒
加上本身bb皮膚都敏感,就更加嚴重
去左睇醫生,醫生話有小小奶癬出左黎 ...

我小朋友11個月大,上幾個月都有呢個情況,本身一邊面有,小朋友會多手,攪到兩邊面都有,當時真係搽咪都無用,已幫佢用埋鹽西水沖涼都唔得。
前日拜年,咁岩親戚介紹左呢隻膏,診所都有用嘅,聽講話無藥性,我小朋友用左兩日,塊面已經無紅,無甩皮,你可以試下呢隻,屈臣氏有得賣。
你一見佢乾即刻再幫佢搽,keep住搽,應該好快好。

別墅

Babypru168 發表於 19-2-7 10:09
我小朋友11個月大,上幾個月都有呢個情況,本身一邊面有,小朋友會多手,攪到兩邊面都有,當時真係搽咪都 ...

這個我試過了,初初十分見效,退紅很快,用了一次,之後再用就沒效了,現在用aveeno cream..都是keep住保濕
謝謝你的推介,希望各位小朋友都皮膚靚靚

別墅

miumiu419 發表於 19-2-7 11:59
這個我試過了,初初十分見效,退紅很快,用了一次,之後再用就沒效了,現在用aveeno cream..都是keep住保 ...

原來再用是沒效了!
希望我寶貝不會再這樣,因為我本身都有用aveeno cream,但沒效才試用這個。
希望各位小朋友身體健康,肥肥白白!

男爵府

我仔細時奶奶猛要叫沖D乜,我鬧爆佢一次之後收聲

大宅

回覆樓主:

保濕完,仲要搽油份上面,令水份冇咁易流失。

別墅

我bb都試過奶癬,揸醫生開既類固醇先好得快。之後俾蚊咬又紅左一粒粒又出汗泡。但依家又皮膚一撻撻紅,又出水泡,唔知咩事。

別墅

Bbpighaha 發表於 19-2-11 15:12

我bb都試過奶癬,揸醫生開既類固醇先好得快。之後俾蚊咬又紅左一粒粒又出汗泡。但 ...

比蚊咬,試下搽澳洲隻木瓜箱睇下有無用,話好得洗,再唔得要盡快睇醫生,驚佢發炎

別墅

kaobebe 發表於 19-2-10 03:35
保濕完,仲要搽油份上面,令水份冇咁易流失。

好的,謝謝提供

大宅

會唔會金銀花抺面係抺左面既油份,可能係抺完無搽返cream先嚴重?

大宅

Ember 發表於 19-2-13 02:08
會唔會金銀花抺面係抺左面既油份,可能係抺完無搽返cream先嚴重?

金銀花係會乾D, 可以搽返petite 隻維E cream, 有修護成份皮膚快D好翻

首頁

尾頁

跳至