論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

早餐食4塊麵包加nutella,同我+老公+仔的食量
平時飯及意粉都食好多
佢又唔算超大份

大家D工人會咁大食嗎?定係佢只係食澱粉類多D?

之前工人唔大食但為食,一個月KO一罐大花生醬,但只食二片包

男爵府

我家印印唔係咁大食,正常食量。
不過我都認識有工人係超大食。
不過佢肯食,好過佢唔食,一陣做嘢都冇氣冇力。

別墅

pidget 發表於 19-1-13 11:27
平時飯及意粉都食好多
佢又唔算超大份

我家工主又係超大食,一天吃六餐,但還在外唱話我唔俾飽飯她吃,我超生氣,立即在廚房裝Cam,録下了她一天吃到晚的片子

男爵府

回覆樓主:

有啲工人因為野食免費就狂食, 反映性格貪小便宜怕蝕底。
食得多唔緊要, 但要留意佢會否偷食你啲好野 (e.g. lady m cake, 珍藏茶葉, 小朋友啲有機零食, 有機菜)

否則你賺幾多都唔夠佢食。
佢好快會變肥c大隻有50寸pat pat, 小心小心。

大宅

Solarflare 發表於 19-1-13 11:49
有啲工人因為野食免費就狂食, 反映性格貪小便宜怕蝕底。
食得多唔緊要, 但要留意佢會否偷食你啲好野 (e.g. ...

但4片麵包真係有D誇張...

男爵府

pidget 發表於 19-1-13 11:50
但4片麵包真係有D誇張...

對我黎講食完4片唔使食午餐了。
不過有啲人係大食, 小心佢食窮你。

大宅

Solarflare 發表於 19-1-13 11:51
對我黎講食完4片唔使食午餐了。
不過有啲人係大食, 小心佢食窮你。

我叫佢炒飯,叫佢控制份量,淨間睇佢會唔會又煮6人份

咁洗唔洗提或暗示比佢話佢食得過多?

我希望佢只係食飯多但唔係為食....可能要轉下D平價菜色...

wcpcelia    發表於 19-1-14 10:42

男爵府

pidget 發表於 19-1-13 12:06
我叫佢炒飯,叫佢控制份量,淨間睇佢會唔會又煮6人份

咁洗唔洗提或暗示比佢話佢食得過多?

如果佢食緊3人份量, 真係太多。
但無理由為左佢全家開始食cheap野。
咁唯有同佢啲食材分開, 例如食魚, 另外買條1x元超平魚比佢, 自已全家食條貴野。全家食牛肉時佢就食急涷牛丸。平時我姐姐夜晚有$20肉食。如果係你工人, 可能一餐食60蚊牛肉, or 一個人食一條百幾蚊游水班, 十日淨晚餐都食左你600 up, 未計佢早餐, 午餐。除非你好多錢, 否則啲伙食費咁貴點頂?

唔使同佢投訴佢食太多既。
交代買餸時講明邊啲係佢食邊啲係你地全家食。佢問點解佢無份食牛肉, 你計條數比佢睇: 同佢講呢度免費提供食住, 但你食量太驚人, 一個月使我超過二千蚊淨伙食。我地只係打份工, 無咁多錢, 無辦法先咁做。

大宅

Solarflare 發表於 19-1-13 12:36

如果佢食緊3人份量, 真係太多。

等我再留意下佢食乜,我地D餸係分開夾開比佢
所以會試下比正常多少少比佢

魚我通常比少D portion,因為我仔食好多魚我地有時都唔夠食

不過如食唔飽又會好唔開心嘅,可能下次試下分開叫佢煎隻蛋加餸

但好難知佢夠唔夠飽,因為夾完送俾佢,佢食晒之後,我問佢仲要唔要多啲,佢每次都話要,之後我再問佢要唔要,佢都係要,好似食極都唔夠咁

男爵府

pidget 發表於 19-1-13 12:43
等我再留意下佢食乜,我地D餸係分開夾開比佢
所以會試下比正常多少少比佢

買定啲平既急涷丸/雞翼/腸仔比佢加餸就啱啦。
餸夾一次就算啦, 唔好再問佢要唔要, 否則變左你自已唔夠食。
叫佢唔夠食下餐自已煮定加餸。
好多人都係咁做。
好少做到僱主食乜佢地食乜。

大宅

Solarflare 發表於 19-1-13 12:48

買定啲平既急涷丸/雞翼/腸仔比佢加餸就啱啦。

會不會兩日就KO 洒D丸 ga?
定係要 set 返佢D加餸份量?

珊瑚宮

蛋。凍大鸡比。急凍牛扒。可以任食

是否初打工亞菲?

本地菲只会偷食好野正野
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-1-13 13:33
蛋。凍大鸡比。急凍牛扒。可以任食

是否初打工亞菲?

好痴缐
佢炒反(我已叫佢控制份量)
佢煮完一個大反煲
佢盛左一半出黎比我地
反煲個一半佢話佢可以食得哂(emoji)
即係佢食量=我地一家

wcpcelia    發表於 19-1-14 10:43

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

咁就買定D凍肉公司貨比佢。
當年我大食bun vicky, 初來, 一日食5舊 共3磅雞扒。 lunch eat 2, dinner eat 3. 整沙律, 4大個薯仔,蕃茄, 一大包青瓜,6蛋,一包红蘿蔔仔, 我切就一大盤,點知佢切得小小, 原來佢一路切一路食。

唯有買凍肉公司出品比佢。

珊瑚宮

窮鄉来兼貪心的。就係咁。
玩具萬歲!

大宅

lily-of-valley 發表於 19-1-13 14:00
咁就買定D凍肉公司貨比佢。
當年我大食bun vicky, 初來, 一日食5舊 共3磅雞扒。 lunch eat 2, dinner ...

咁你之後有無adjust返佢食量?

男爵府

pidget 發表於 19-1-13 13:40
好痴缐
佢炒反(我已叫佢控制份量)
佢煮完一個大反煲

咁你要諗下如何養得起佢。
除非佢做野好好好掂, 否則我會考慮換人。

男爵府

pidget 發表於 19-1-13 13:06
會不會兩日就KO 洒D丸 ga?
定係要 set 返佢D加餸份量?

你可以試下... 話佢知係1星期份量。
食晒就要自已買 extra, 你養唔起佢。
但佢有可能會周圍講你唔比飽飯佢食。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

pidget 發表於 19-1-13 14:38
咁你之後有無adjust返佢食量?
佢一來大食, 二來死唔蝕底, 有得食狂食。 亦想屈food allowance. 咁我另外買比佢食, 因我當時同Pa, Ma 三個食好少, 我食我地嘅, 佢食佢嘅。 總之凍肉公司。 過咗一排, 食少咗DD。

公爵府

pidget 發表於 19-1-13 11:27
平時飯及意粉都食好多
佢又唔算超大份

由佢食,等佢越食越胖就會食少d. 因為買吾到衫
印家可能家窮,未食過好嘢.

首頁

尾頁

跳至