有時生暗瘡,總係要去做facial放血/膿

good_pig
|
之前有粒瘡係好似謝左,但摸上去仲有少少實,仲有個黑印唔散,最後又要篤返開放血

我都唔明點解我d瘡會咁
starrymama
|
good_pig 發表於 19-1-13 12:06
之前有粒瘡係好似謝左,但摸上去仲有少少實,仲有個黑印唔散,最後又要篤返開放血

我都唔明點解我d瘡會咁
我都係,但咁篤法個毛孔會大左,又要比人 sell 野。
好想遠離美容院
試下用enary甲殼水,用左ㄧ星期,好左
good_pig
|
starrymama 發表於 19-1-13 13:18
我都係,但咁篤法個毛孔會大左,又要比人 sell 野。
好想遠離美容院
試下用enary甲殼水,用左ㄧ星期,好左

但唔篤又一舊黑色
甲殼水是暗瘡用嘅? ? tks
starrymama
|
good_pig 發表於 19-1-13 13:55
但唔篤又一舊黑色
甲殼水是暗瘡用嘅? ? tks
最緊要係預防吾係治療。吾生瘡使咩去整。
呢半年可能工作同訓得5好,爆晒粒粒,重經常有壓力瘡,即係要放膿放血个d. 搞到有 5 年冇去过美容院的我都要去開返個 course.

無計可施,買左枝甲壳水用,呢ㄧ星期冇再出粒粒,d 暗瘡就用甲壳水 fu 住佢。
當然都重有 d 好大粒的舊印。重有 d舊瘡谷g要去美容院清。我 d 瘡係可以谷 3/4 星期都重谷 g係到,又瘀又黑咁。
我會繼續用枝水。
美容院,除非做貴個 d 機先有用。否則5做靠自己保養皮膚重好。
starrymama
|
去生果舖,d 人就話係血毒,食多 d 石榴籽清左 d 血。
中醫就話我虚,d 瘡發5到出來。
煩死
good_pig
|
starrymama 發表於 19-1-13 14:19
最緊要係預防吾係治療。吾生瘡使咩去整。
呢半年可能工作同訓得5好,爆晒粒粒,重經常有壓力瘡,即係要放膿 ...

我都明呀,我而家做果酸都有幫到手嘅
starrymama
|
good_pig 發表於 19-1-13 14:25
我都明呀,我而家做果酸都有幫到手嘅
美容院 d 人叫我 5 好做果酸。

我呢排都突然好左,冇再狂生。
只有5 再生,我 d 印同剩低個 d 先有得搞。

有咩 products 介紹? 可以參考下。
我要脱離美容院。

good_pig
|
starrymama 發表於 19-1-13 14:34
美容院 d 人叫我 5 好做果酸。

我呢排都突然好左,冇再狂生。

DermaCeutic Mask 
LeBlue
|
我用B5覺得有用
~小樹兒~
|
我都係易發炎有膿,可能炎性因子太活躍,另外中醫話我濕熱,冇咩食refined sugar後好少再見到,不過一食返再加熱氣嘢就好容易有
good_pig
|
LeBlue 發表於 19-1-13 22:44
我用B5覺得有用

我有用又唔多覺ok
good_pig
|
~小樹兒~ 發表於 19-1-13 22:56
我都係易發炎有膿,可能炎性因子太活躍,另外中醫話我濕熱,冇咩食refined sugar後好少再見到,不過一食返 ...

我已經好少食甜野
asweetmom
|
good_pig 發表於 19-1-13 23:54
我已經好少食甜野

如果你主食是白米飯、白麵包,也是高升糖,增加暗瘡機會。
~小樹兒~    發表於 3 天前
good_pig
|
asweetmom 發表於 19-1-14 00:00

呢D好難避哦~
starrymama
|
asweetmom 發表於 19-1-14 00:00

我好少食白米飯、白麵包,糖都係每日杯咖啡個d糖, 屋企用黃糖, 米一樣咁生.
d人成日同我講介甜, 我都冇食, 唔知點介.

差左半年, 呢排又無啦啦好返
starrymama
|
good_pig 發表於 19-1-14 00:13
呢D好難避哦~
睇下中醫, 調理下.
good_pig
|
starrymama 發表於 19-1-14 10:35
睇下中醫, 調理下.

無限戒口就會開始
starrymama
|
good_pig 發表於 19-1-14 10:39
無限戒口就會開始

我本身已經唔為食, 如果跟足, 同唔食冇分別, 所以我唔太理, 適可而止.

我自己覺得食住中藥個陣係好左. 同埋問下個中醫對自己身體意見, 平時注意一下. 可能前排真係虛得滯, 我呢排飲下北茋黨蔘南棗又覺得好左. 如果唔係睇下醫生, 已經成面瘡, 點會敢飲呢d.
我都係而+先知身體太虛都會出瘡.
good_pig
|
starrymama 發表於 19-1-14 11:04
我本身已經唔為食, 如果跟足, 同唔食冇分別, 所以我唔太理, 適可而止.

我自己覺得食住中藥個陣係好左. 同 ...

我又未係成面瘡,比年中嘅時候好左好多咁

但我有食supplement, 果酸
又有用左套傳銷嘢,我而家唔知關邊樣事
starrymama
|
good_pig 發表於 19-1-14 12:00
我又未係成面瘡,比年中嘅時候好左好多咁

但我有食supplement, 果酸
我都未知於成面, 但粒粒大, 好似生水痘咁, 成日生3/4粒.
但由於size大, d卬未好又生過, 搞到覺得成面咁.