自製豆腐花

ttking
|
天氣陰陰涼,自己整熱騰騰豆腐花,食完暖曬。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
一之蘭太太    發表於 19-1-15 11:03
Cheuk2012    發表於 19-1-13 22:52
Cheuk2012
|
回覆 ttking 的帖子

Yummy
迷人pinklady
|
我都喜歡自己整,又方便
mychinchin
|
ttking 發表於 19-1-13 22:32

求教,有冇豆腐花食譜?有乜竅門秘技要留意?thanks JM
tsung
|

jeancoco
|
ttking
|
mychinchin 發表於 19-1-15 15:36
求教,有冇豆腐花食譜?有乜竅門秘技要留意?thanks JM

但我用 10ml 藥水匙,因為匙上有條缐容易量度。取少許豆漿把石膏粉和鷹粟粉溶化。把剩下豆漿煲大約 70度 (目測不要全滾,開始有蒸氣便熄火),然後倒入粉溶液,焗 30分鐘,食得。

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
mychinchin
|
ttking 發表於 19-1-15 23:31
但我用 10ml 藥水匙,因為匙上有條缐容易量度。取少許豆漿把石膏粉和鷹粟粉溶化。把剩下豆漿煲大約 70度 ...

Thanks!!試吓先
hoganbaby
|
ttking 發表於 19-1-13 22:32

咁勁,自己都識整
Vin仔媽
|

ttking
|
hoganbaby 發表於 19-1-16 10:55
咁勁,自己都識整

不是,我只是用買回來的豆漿整
puppydon
|
helloliza
|
ttking 發表於 19-1-15 23:31
但我用 10ml 藥水匙,因為匙上有條缐容易量度。取少許豆漿把石膏粉和鷹粟粉溶化。把剩下豆漿煲大約 70度 ...

謝謝分享。
想請教一下,用唔同容器會唔會有影響?因為出面賣既都係用木桶。
ttking
|
helloliza 發表於 19-1-16 17:32
謝謝分享。
想請教一下,用唔同容器會唔會有影響?因為出面賣既都係用木桶。:quest ...

我又吾清楚喔,我只用燜燒杯整,冇買木桶整
cakii
|
好叻
helloliza
|
ttking 發表於 19-1-16 17:54
我又吾清楚喔,我只用燜燒杯整,冇買木桶整

燜燒杯都整到,你好勁
Selinaomcheung
|

stagea