洗蘇過年

annamummy
|
我想問有冇人知係咩嚟?話說我會在農曆年前生B,我老爺問我會唔會洗蘇....

我search過...都唔係好明(emoji)

我自己唔諗住去拜年,因為真係生完冇耐。
我會派老公和大女做代表...
利事照封,照抖...

有冇問題ga?

Carmen8080
|
滿月個日咪要洗蘇囉
haha748494
|
我都唔明呢D,多數人都系會同你講一樣老公和大女做代表,一切照舊。
annamummy
|
Carmen8080 發表於 19-1-14 00:36
滿月個日咪要洗蘇囉

呢個我都明。但我老爺似乎係話d蘇唔好帶過年?即係我生完冇耐就用碌柚葉沖涼,仲要去拜祖先?

Carmen8080
|
annamummy 發表於 19-1-14 10:59
呢個我都明。但我老爺似乎係話d蘇唔好帶過年?即係我生完冇耐就用碌柚葉沖涼,仲要去拜祖先?

我都唔識喇 因為陪月係滿月洗蘇 不過唔知洗黎做咩 我以為係滿月儀式
EudyptulaMinor
|
annamummy 發表於 19-1-14 10:59

洗左蘇係唔係過年就要帶b去拜年?我聽講bb要洗左蘇先可以去人地屋企或出席婚禮之類的紅事。
年三十晚都會用碌柚葉沖涼,算唔算d蘇唔帶過年,但就等到bb滿左月先考慮拜祖先或拜年得唔得?
annamummy
|
EudyptulaMinor 發表於 19-1-27 17:20
洗左蘇係唔係過年就要帶b去拜年?我聽講bb要洗左蘇先可以去人地屋企或出席婚禮之類的紅事。
年三十晚都會 ...

我估可能係~
carriekwp
|
我女12朝洗稣
musiccisum
|
annamummy 發表於 19-1-13 23:42
我想問有冇人知係咩嚟?話說我會在農曆年前生B,我老爺問我會唔會洗蘇....

我search過...都唔係好明(emoji ...

我屋企人就話坐緊月唔派得利是,唔知點解