懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

我由一開始到E家都係甘ur氣。食野ur, 飲水又ur ... 不過ur 完個肚冇甘脹會舒服D覺得。

大宅

youngyoungma 發表於 19-1-14 15:50
8W 由6W開始乾嘔,頂胃、多胃氣,成日覺得肚餓但食唔到,有時個肚仲好「聚」,我第二胎加高齢,(第一胎頭 ...

我都係咁! 第一胎最多聞到味作嘔,但冇嘔過
今胎作嘔係反胃,連d腸都郁埋咁嘔出黎
餓又想嘔,飽又想嘔,飲水又想嘔
食番茄就好好多,食得落。 飲水要加檸檬汁或果汁
而家9wk幾,開始成日勁肚餓。 食完冇耐又餓,但每餐食唔多
我喺屋企作嘔時即刻聞下d薑,即刻止嘔先

複式洋房

回覆樓主:

好多媽媽都經歷過,捱過左就無事,加油

大宅

forum_user9 發表於 19-1-14 22:17
我都係咁! 第一胎最多聞到味作嘔,但冇嘔過
今胎作嘔係反胃,連d腸都郁埋咁嘔出黎
餓又想嘔,飽又想嘔,飲 ...

係,食蕃茄係比較舒服。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

以我個人經驗,嘔空氣好難頂,有時會嘔出胃酸。儘量唔好比自己肚餓,食粥可以暖胃。

別墅

Joy@joy 發表於 19-1-14 21:53
我由一開始到E家都係甘ur氣。食野ur, 飲水又ur ... 不過ur 完個肚冇甘脹會舒服D覺得。
...

Same here ... 超多氣ur , 唔想飲水,但個人又好乾,尋日買左啲話梅含下又好似舒服啲....
真係唔知食咩好 (emoji)

別墅

haha748494 發表於 19-1-15 15:10
以我個人經驗,嘔空氣好難頂,有時會嘔出胃酸。儘量唔好比自己肚餓,食粥可以暖胃。 ...

今朝刷牙真係嘔到想喊...

別墅

加油,我5-8WK果時都係咁,晚晚都嘔空氣/嘔泡,有幾日真係有野嘔出黎。好多氣係個胃有一兩日LUNCH有些少胃口就係咁食(都係比平時份量少),果幾晚嘔食我。真係要小食多餐,唔可以比自己餓,夾硬食乾野
而家10WK,雖然未好返晒,都係無咩胃口,不過好左好多,好少嘔空氣
建議:我之前一直放梳打餅/無鹽NUTS係床頭,臨訓或半夜唔舒服就食D,覺得有幫助。避免食好多水份既野~

複式洋房

Joy@joy 發表於 19-1-14 21:53
...

我都係, ur足全日曰,ur 到訓唔到覺,好辛苦。而家先6 wk, 唔知捱幾耐。

不過我都覺得食D茄味野舒服DD,例如羅宋湯,蕃茄蛋,冇咁返胃既感覺。

大宅

man_caroline 發表於 19-1-14 01:42
純粹想睇下有冇jm都係呢個階段,大家互相支持下
晏晝食完一餐後,夜晚完全0肌餓感,仲頂住頂住(em ...

而家先係開始...之後先精彩 (emoji)
建議少食多餐,食到乜就食乜,
太唔舒服睇醫生,講明有bb
醫生會開孕婦食得安全既藥

男爵府

琴日睇完呢度講話食蕃茄好D
我即刻買左一盒蕃茄仔黎食
真係有舒服D, 酸酸甜甜無咁反胃
同埋我本身都好鍾意食蕃茄, 所以食得好開心

不過唔知點解有左之後, 淨係想食垃圾食物
即係魚蛋, 燒賣, M記, 薯片呢D
我完全食唔到正餐(湯, 粉麵, 飯, 食到一半就想嘔...)
明明以前都唔係咁
食完又覺得有D內疚...
有冇JM都會咁??

別墅

fungenergy 發表於 19-1-16 09:09

我啱啱先食完m記
可能呢啲垃圾食物香口啲,間唔中食下ok 既,盡量控制份量囉~

或者肚餓時食生果,我買左一袋蘋果仔返公司,肚餓時就咬下,都頂到架!

別墅

fungenergy 發表於 19-1-16 09:09

我平時都唔係好「好」M記, 一個月都無食一次, 而家成日都想食, 限自己最多一星期食一次
我覺得可能係因為係乾乾地, 我而家係中意食D乾爭爭O既O野
茄野都會成日想食, 所以會叫羅宋湯, 焗豬扒飯, 自己煲粥都落好多蕃茄

珍珠宮

回覆樓主:

我都係,狂嘔空氣。。。
唔食又好肚餓,食又超反胃。。
我D同事仲要話,我無真係嘔野出尼,已經好幸福,我想講,知唔知嘔唔出野,又好想嘔,係仲辛苦架!

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 man_caroline 的帖子

我都會吖,有時爭D吞左Long口水。

首頁

尾頁

跳至