自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

suetfunglui 發表於 19-1-14 08:28
又唔係太過慮,如果太細個我都會停一星期課,因為日日都有新增個案,都真係好驚嫁!邊個想仔女病丫,仲要 ...

好多謝你咁企0係我角度諗,我真係估唔到我會比人話怪獸,我只係見日日報紙講到咁嚴重,身邊同事朋友都有人中,所以呻下姐。宜家讀果間學校唔會主動報有幾多人病,但之前試過讀第2間有講架,所以我日日都擔心會中招,因為我會睇住呢個資訊去決定番唔番學架。

男爵府

BB防敏心得分享勳章

choibobo 發表於 19-1-14 08:35
好多謝你咁企0係我角度諗,我真係估唔到我會比人話怪獸,我只係見日日報紙講到咁嚴重,身邊同事朋友都有人 ...

仔女健康一定行先!無野重要得過仔女!甲流會死人嫁!書幾時都有得讀,咪辛苦D同佢追返課程囉!每個人價值觀唔同!自己覺得岩,屋企人支持就夠了!

子爵府

回覆樓主:

N班咋,想停咪停囉。總之學費照交就唔會理你架啦。

公爵府

無停啊。但有打流感針。

學校仲擔心過我地。

子爵府

choibobo 發表於 19-1-14 08:17
我都知自己過慮,但試過入院就會驚。其實我自己遲d都應該做下情緒治療,一旦聽到附近有人咳即時叫女戴口罩 ...

個人覺得小孩只是幼稚園可以呀
如果學校真的太多個案
留在家自己可以安心D

男爵府

我女幼稚園都爆流感,同班有一半小朋友都自行停課,我自己就冇,流感高峰期可以持續好耐,停得幾耐呢?學校有update情況,加上停左課小朋友街都唔好出,出面一樣有機會中招!增強抵抗力,保持衛生,帶口罩,打流感針,先係應對一年幾次的流感高峰期方法。

寶石宮

回覆樓主:

咁細個,如果班上好多人流感,就响屋企休息下

男爵府

回覆樓主:

del.

男爵府

回覆樓主:

1. 兩歲飲人奶冇問題,大把再大個都仲飲緊
2. N班本身已經唔係必要,有考慮唔返冇問題
3. 個仔女係你自己的
4. 一d都唔怪獸

珍珠宮

IloveJJ 發表於 19-1-14 07:47
2歲幾仲飲人奶?
返學驚流感?
怪獸媽?

2歲嘅人奶有8成係抗體,點解唔飲得?

侯爵府

N班,想停可以自己停課,無所謂

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

珍珠宮

choibobo 發表於 19-1-14 08:06
因為聽講媽咪奶仲有d有用既抗體直到3歲嘛

唔駛聽講,係一定係,而且唔止直到3歲~
世衛建議持餵哺到2歲或以上架。。
我小朋友有打流感針,最近佢果度都有小朋友中流感,不過我有照俾佢番,經空氣傳播,其實好難完全避免,家長自己做足防護啦~
有人奶真係要餵人奶,我小朋友都有keep住食人奶,起碼係最安心嘅保護~

男爵府

我自己小朋友讀幼稚園時,如果學校爆發傳染病,我有自行停課,例如手足口、流感。

珍珠宮

咁n班可返可唔返..
同埋2歲仲細.. 停咪停 lor..
但K1開始就最好唔好了..

珍珠宮

畀面勳章

幼稚園就得啫

大宅

唔怪獸
今日我個幼稚園都冇返,佢昨日體溫就到38,呢期學校有人中甲流,同班已知已有一個,安全起見唔返住,我最驚係傳比個大,因為個大身體弱加返小學,小學真係唔想佢病

珍珠宮

choibobo 發表於 19-1-14 06:15
日日都提心吊膽咁。。。。。。

如果小朋友肯帶口罩, 帶口罩返學有個保障

侯爵府

牛年勳章

BK真係愈來愈多人口出狂言, 世衛都建議母乳餵到2歲, 唔知餵到2歲幾有幾怪獸. 小朋友咁細, 班中如果有小朋友病, 課室環境下對半日或全日都好易中招. 我自己母乳餵到2歲,仔細個N班時都好易病,流感高峰期同班keep住都有幾個小朋友病,我同佢自行停左一個月課,到佢K大少少就冇咁擔心. 樓主我撐你, 唔使理人地講乜, 我唔覺得你怪獸

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

choibobo 發表於 19-1-14 06:15
日日都提心吊膽咁。。。。。。

星期六日

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

我細女都飲人奶到2歲幾,由細到大都跟我座巴士接家姐放學,咩傳染病高峰期都無事。停左人奶3個月後,發燒/甲流都中過 而家3歲幾入幼稚園即刻要打流感針啦,之前細女中甲流時都傳染到我,大女同佢1齊玩1齊爭食反而無事(大女年年打流感針)
想認識多啲屯門友

首頁
12345...6

尾頁

跳至