6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

踏入6個月開始吽牙仔 西瓜味正式打開第二個胃~加固啦
因為望住表哥食粥粥 西瓜妹扭計流唒口水(格離飯香),而且餵左1個月糊仔 決定試下粥仔~頭3日南瓜粥 都好成功!之後試下加蛋黃 點知出事!!!-
佢只係食左5-6啖 之後開始抓頸一睇 紅唒!全身都係連埋patpat..好似蚊咬咁!之後立即比水佢飲沖淡 留意左1小時無異常 終於散唒。(如果敏感嚴重係有機會致命,所以一有呼吸困難/異樣 立即就醫!)
-
關於粥仔 我見到有媽媽話將肉碎放落去粥到比6個月大岩岩加固既bb食 等bb快d肥,其實8個月前唔好咁快加肉碎 好容易哽親同胃未消化到!到8個月加肉 建議成舊/切片放入去吊味~咁樣已經好夠!
-
同埋粥仔點樣煮會綿d~其實有幾個小方法
1.放適量清水浸泡半小時
2.加少少油,油可以令米煮既時候吸收熱水,更容易令米煮開花[size=1.375em]

3.洗完米隔水後放冰格,雪到硬身 就放入已滾既水煮

-
以下係6個月-7.5個月可以食既粥仔/糊仔(感謝媽媽gp share 先知有好多野可以整比bb)

節瓜米糊~莧菜米糊~菜芯米糊~節瓜菜芯米糊~薯仔莧菜米糊~菠菜蕃薯米糊~薯仔小棠菜米糊~薯仔白菜米糊~莧菜節瓜米糊~甘荀菜芯米糊~潺菜薯仔米糊

蛋黃1/3(壓碎)+節瓜粥~蕃薯潺菜粥~小棠菜南瓜粥~蛋黃冬瓜菜芯粥~蕃薯白菜粥~蕃薯小棠菜冬瓜粥~節瓜菜芯粥(粟米掉味) ~薯仔紅蘿蔔莧菜粥~蛋黃冬瓜蓉菜芯粥(冬瓜連皮凍水同米一起煲) ~蕃薯白菜粥(粟米掉味)~蛋黃節瓜紅蘿蔔津白葉粥

-
以下係7.5月-8.5月可以食既粥仔

冬瓜菜芯薯仔粥(粟米瘦肉掉味)~小棠菜南瓜粥(粟米瘦肉掉味)~薯仔節瓜津白菜葉粥(瘦肉掉味) ~蛋黃冬瓜莧菜粥(玉米掉味) ~蕃薯白菜粥(瘦肉掉味)~節瓜紅蘿蔔玉米瘦肉湯, 用湯湯煲粥+菜心~冬瓜薯仔菠菜容粥(一塊西施骨掉味)~潺菜瘦肉湯煲粥~南瓜白菜葉容粥(玉米掉味)~蛋黃節瓜莧菜粥~玉米容薯仔菠菜粥~冬瓜菜芯粥(瘦肉掉味)~蕃薯小唐菜粥(瘦肉掉味)粟米蓉薯仔白菜粥(瘦肉掉味)
-
西瓜妹有facebook啦:小西瓜大世界

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝你既分享,好詳細亞。初次加固真係要少量咁俾bb,特別系D比較容易過敏既食物!

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-14 14:53
多謝你既分享,好詳細亞。初次加固真係要少量咁俾bb,特別系D比較容易過敏既食物! ...

所以試任何食物 都最好連續試3日~一有異樣立即停食同埋睇醫生我依家都避一避d容易敏感食物 大d先再試

珍珠宮

西瓜MAMA 發表於 19-1-14 15:22
所以試任何食物 都最好連續試3日~一有異樣立即停食同埋睇醫生我依家都避一避d容易敏感食物 大d先再 ...

咁嘅?多謝分享食譜同經驗

珍珠宮

多謝分享。我以前煮粥仔都煮幾樣,諗唔到其他菜式

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

回覆 西瓜MAMA 的帖子

大D再試都係一個辦法,比較保險

大宅

GCHK 發表於 19-1-14 19:40
咁嘅?多謝分享食譜同經驗

因為健康院教連續試3日暫時我試左紅蘿白同南瓜同薯仔都ok

大宅

RubyYu07 發表於 19-1-14 21:52
多謝分享。我以前煮粥仔都煮幾樣,諗唔到其他菜式

之前都唔知咁多煮法咁岩媽媽gp有分享出黎 真係獲益良多

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-14 22:07

大D再試都係一個辦法,比較保險

希望大d會食到因為蛋唔得 好多都會唔得

珍珠宮

西瓜MAMA 發表於 19-1-14 23:10
因為健康院教連續試3日暫時我試左紅蘿白同南瓜同薯仔都ok

OK就太好喇,咁BB鍾意嚒

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

西瓜MAMA 發表於 19-1-14 23:13
希望大d會食到因為蛋唔得 好多都會唔得

好似話有得做食物敏感測試既?

複式洋房

回覆樓主:

謝分享
我個仔對蛋 奶類 同花生敏感
又系好多嘢唔整得。
時時整粥。來來去去都系番薯 紅羅蔔 南瓜 溝埋其他野整粥。
我比minced 肉 大概6個月個陣。 但我係加水落免治肉裡面 再加入粥 猛搞混 就食得。

我個仔做左敏感測試知道對蛋有事

大宅

我要做媽媽 發表於 19-1-15 21:10
好似話有得做食物敏感測試既?

有阿 但仲考慮緊~因為有人同我講 咁細個做唔準 比佢大多少少試多次先決定好忐忑

大宅

janetlks 發表於 19-1-16 06:58
謝分享
我個仔對蛋 奶類 同花生敏感
又系好多嘢唔整得。

如果咁細個做測試 其實大d會唔會有機會食番唔會敏感奶類敏感 佢飲緊咩奶粉~我唔知個女受唔到乳糖定點 飲過3隻奶粉 飲一啖即嘔同嘔到面青~到轉左荳奶粉好好多

複式洋房

西瓜MAMA 發表於 19-1-16 08:34
如果咁細個做測試 其實大d會唔會有機會食番唔會敏感奶類敏感 佢飲緊咩奶粉~我唔知個女受唔到乳 ...

系呀。 主要係因為佢有濕疹 同埋佢要去託兒所
醫生建議做呢個測試

佢話雞蛋可能大個會冇。 暫時而加食益生菌 同vitamin d3 增強抵抗。

大宅

janetlks 發表於 19-1-16 09:37
系呀。 主要係因為佢有濕疹 同埋佢要去託兒所
醫生建議做呢個測試

噢 濕疹飲食要更小心~不過有d bb愈大愈會無 只係細個出。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

原來咁架,咁唯有俾嘢佢食既時候注意下喇

珍珠宮

西瓜MAMA 發表於 19-1-14 23:11
之前都唔知咁多煮法咁岩媽媽gp有分享出黎 真係獲益良多

有時間真係要逐樣煮來試下先得

首頁

尾頁

跳至