自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

王國教室勳章

今時今日,佢叫好。
睇得出佢好用心做音樂

男爵府

Wonderlady 發表於 19-1-15 09:24
張敬軒有壓場感,古sir 成日似長不大咁。

D歌曲風格,張D歌編曲較多元化,成熟D,有技巧D。古D歌以歌詞取 ...

睇咗無線個特輯,好欣賞張敬軒嘅才華,感受到佢對音樂的熱誠,才開始留意佢。

在商台頒獎典禮,好多新人都多謝佢的提携,好有校長的影子。

之後再睇YouTube, 見識到佢嘅幽默,唱live好掂

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

syne403 發表於 19-1-14 14:03
唔係本地樂壇少咗一位咁出色嘅唱作歌手

聲線一流,正

男爵府

ruby 發表於 19-1-16 22:01
睇咗無線個特輯,好欣賞張敬軒嘅才華,感受到佢對音樂的熱誠,才開始留意佢。

在商台頒獎典禮,好多新人 ...

睇完個特輯,的確認識佢多左。

不過見到佢對住的要求,相信做佢老婆都好辛苦,乜都要完美,高貴古典。

珍珠宮

我不是他fans。以前覺得佢啲歌好聽得黎有啲悶。最近睇左百年樹木,真心覺得好好聽,放好多前後呼應,好有意思,好似越聽越好聽。再睇佢個軒仔產地,發覺原來對音樂好有heart。張不只是一個歌手,每樣野都好有創意,又玩得冇架子。黃C果期對佢印象嘛嘛,但見佢每次唱live真係好正!由唱到每一個細節同效果,完全係藝術表演咁,好似越講越誇張天才兒童好好聽。最後勁歌擺獎,真係好有風度,真係越來越吸引。

以前老人家話時代曲唔夠粵曲好聽,每一代都會話以前嘅歌好。C6話啲歌都未聽過,緊係啦,電視冇睇,電台冇聽,KK box有都唔下戴,永遠停留係十幾歲

珍珠宮

回覆樓主:

其實只要有留意開,其實而家都有好多歌好好聽。

仲有,開始欣賞張敬軒。另我開始留意佢嘅歌不是/櫻花樹下/,竟然係現場唱嘅/羅賓/,歌詞加埋啲舞嘅鋪排,好認真,完全好似企响台上面講緊羅賓嘅故事咁,正到爆

男爵府

以前覺得佢只係個歌手,近來睇多左佢啲節目,覺得佢真係好幽默、轉數快仲好有內涵,好認真但係又好貼地、好開心樂壇仲有佢嚮到

公爵府

little06 發表於 19-1-14 14:33
古巨基我又唔多同意,當年都係Eason 冇出黎時佢先上到位,佢唱歌黎黎去去都差不多,聽到厭。
反而張敬軒比 ...

公爵府

melomame 發表於 19-1-15 08:45
以前有d歌軒仔自己作,反而覺得更好

不過阿Yin(伍卓賢)作的也功力深厚,據傳他份原詞demo比林若寧份詞 ...

賢啲歌超級好聽, 佢隊fusion band正到爆!! SIU2

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

molasses 發表於 19-1-17 08:54
賢啲歌超級好聽, 佢隊fusion band正到爆!! SIU2

Yes,我讀書時期做個佢宿友,有幸相處過一段日子,佢雖然cool d,但是係一個真才子!

公爵府

melomame 發表於 19-1-17 08:59
Yes,我讀書時期做個佢宿友,有幸相處過一段日子,佢雖然cool d,但是係一個真才子!
...

佢都有風趣嘅嘅一面, 睇SIU2除咗音樂爆正, 仲好笑過棟篤笑

子爵府

認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 15週年勳章

syne403 發表於 19-1-14 14:03
唔係本地樂壇少咗一位咁出色嘅唱作歌手

張不是我杯茶
感覺佢一直甩吾到果種娘味

伯爵府

回覆 芒果米池 的帖子

好多謝你留言,讓我對佢多些了解
其實我都唔係佢fans,但中意聽佢唱歌,好似講緊故事咁,容易有代入感

珍珠宮

syne403 發表於 19-1-17 21:28
回覆 芒果米池 的帖子

好多謝你留言,讓我對佢多些了解

大家討論吓啫

別墅

小源 發表於 19-1-14 15:04
呢到D張生FANS為奉自己偶像 踩低古巨基唱功話差好遠/差幾條街都講得出

我諗真係無乜討論價值:gdbye ...

古出名好唱功我就唔知,只知佢出名手汗多

首頁

尾頁

跳至