持續問題

soha2018
|
請問持續一年以上嘅母親母乳量係咩情況嫁? 我意思應該唔會再一日埋身好多次吧?咁點持續保持有母乳呢?一日會埋身幾次?
謝謝分享(emoji)(emoji)
EstrellaDamm
|
soha2018 發表於 19-1-14 14:42
請問持續一年以上嘅母親母乳量係咩情況嫁? 我意思應該唔會再一日埋身好多次吧?咁點持續保持有母乳呢?一 ...

如果一向全埋身,奶量係隨BB需要,唔使諗太多。有啲小朋友一歲減剩早晚兩次,有啲仲一日幾次,冇定律。我大B係前者,細B係後者。個個小朋友需要不同。
soha2018
|
EstrellaDamm 發表於 19-1-14 19:53
如果一向全埋身,奶量係隨BB需要,唔使諗太多。有啲小朋友一歲減剩早晚兩次,有啲仲一日幾次,冇定律。我 ...

其實我只有3個月大,但反工之後奶量下跌了,而且未必有時間泵奶,所以我想請教,只早晚埋身,其他時間奶粉,唔知母體會唔會都可以持續住有奶比亞b 既呢...
|
soha2018 發表於 19-1-15 13:39
其實我只有3個月大,但反工之後奶量下跌了,而且未必有時間泵奶,所以我想請教,只早晚埋身,其他時間奶粉 ...

一般會有,但量一定會少。
soha2018
|
EstrellaDamm 發表於 19-1-15 16:41
一般會有,但量一定會少。

嗯... 明白... 諗住比到幾多就幾多啦,比完全無好少少掛...
aquaQ
|
soha2018 發表於 19-1-15 18:01
嗯... 明白... 諗住比到幾多就幾多啦,比完全無好少少掛...

是啊

Keep 住埋身,就 keep 住有母乳,點都好過零
|
soha2018 發表於 19-1-15 18:01

媽媽盡力就夠了。其實保持每日埋身,好處唔單止係畀到人奶嘅抗體營養,更加對維持媽媽同BB親密關係、安撫BB情緒有好大幫助。加油!