自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

廷廷媽 發表於 19-1-14 17:53
我諗是可以的, 上次派咪好多移左民返黎拎....

上次真係勁多移民返黎香港拎,我d親戚都係,勁想鬧佢地,又要走又要返黎痴飲痴食
日本の平安を祈ります

男爵府

減齡達人勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 Xmas吸收勳章

月希 發表於 19-1-15 09:13
唔好意思...想問...
到底幾時開始可申請?
好似之前咁係銀行拎表填FORM?

市民可在1月21日起於關愛共享計劃網頁下載申請表格,或到各區民政諮詢中心、在職家庭及學生資助事務處轄下的在職家庭津貼辦事處等,索取申請表格;填妥表格後,需郵寄或親身投遞到收集地點的投遞箱。除了申請表格,申請人亦需提交以下證明文件:
身份證副本,三個月內地址證明,存摺首頁或提款卡副本

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都有親友一家移咗民超過十年都番黎攞,呢D人真係厚顏無恥!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Ada2288 發表於 19-1-15 09:59
市民可在1月21日起於關愛共享計劃網頁下載申請表格,或到各區民政諮詢中心、在職家庭及學生資助事務處轄 ...

THX A LOT

大宅

市民可在1月21日起於關愛共享計劃網頁下載申請表格,或到各區民政諮詢中心、在職家庭及學生資助事務處轄 ...

Thank you (emoji)

大宅

哈,呢個鋪有可能成為戰場
利申,我已移民,從無想過拿那四千蚊。見到有些香港人活在貧窮當中心裡都覺得難過

水晶宮

afternoontea372 發表於 19-1-15 09:25
五十步笑百步,呢啲人咪一樣挖空心思呃福利,明知唔符合資格都要攞,同行騙有乜分别?

所以大家都唔想答佢

水晶宮

kk80400 發表於 19-1-15 09:26
上次真係勁多移民返黎香港拎,我d親戚都係,勁想鬧佢地,又要走又要返黎痴飲痴食
...

佢話行政上查唔到咁多喎、其實佢朋友中叫有錢四千蚊睇到人格

子爵府

BK Milk勳章

我上次有返香港拎,拎咗之後捐曬比蘋果日報基金會,當年有個男仔無錢買藥定點,希望佢而家安好。
不同傻子爭辯, 否則就搞不清誰是傻子了.

頭等人, 有本事, 沒脾氣; 二等人, 有本事, 有脾氣; 末等人, 沒本事, 大脾氣.

與其說是別人讓你痛苦,不如說自己的修養不夠。

一個常常看別人缺點的人,自己本身就不夠好,因為他沒有時間檢討他自己。

男爵府

luckybaby2011 發表於 19-1-15 14:27

佢話行政上查唔到咁多喎、其實佢朋友中叫有錢:nothin ...

一查出入境就查到啦

侯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 19-1-15 09:13
唔好意思...想問...
到底幾時開始可申請?
好似之前咁係銀行拎表填FORM?

https://www.wfsfaa.gov.hk/careandshare/tc/index.htm

21/1 開始申請

別墅

正常唔得,可以嘗試,按情況考慮

伯爵府

...

我都係咁話,稅又無交過,人又走埋,一有錢又話要返黎攞,真離譜

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

...

上次係點拎?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

luckybaby2011 發表於 19-1-15 01:06
移民朋友話照報話唔係都益新移民
真係

上次移民左都可以拎,今次講明唔得,仲要郵寄咪有stamp囉?否則返香港張機票都唔止$4千

子爵府

親子王國15週年勳章

買機票好少可以 $4000 樓下,一來一回都已經唔見左。

琥珀宮

afternoontea372 發表於 19-1-15 09:25
五十步笑百步,呢啲人咪一樣挖空心思呃福利,明知唔符合資格都要攞,同行騙有乜分别?

同意

水晶宮

我愛Corina 發表於 19-1-16 01:22
上次移民左都可以拎,今次講明唔得,仲要郵寄咪有stamp囉?否則返香港張機票都唔止$4千
...

咁又唔係特登返既、唔知佢、提左佢咁犯法架啦

男爵府

唔知人哋,我自己無打算攞。

男爵府

唔該曬

首頁

尾頁

跳至