懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

[quote]豬仔包包包 發表於 19-1-21 17:04
而家主要少食多餐

媽媽懷孕期間有胃口係好事 繼續維持少食多餐、均衡飲食、仲要建立少肉多菜少醬汁習慣呀! 一般中等身型婦女,整個懷孕期間體重增加大約係11-16kg之間 (約25-35磅),懷孕早期體重增一般唔太明顯,中後期體重維持每星期重唔多過0.5kg (1.1 磅)就好標準。媽媽依家第幾週呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-1-22 10:58
[quote]豬仔包包包 發表於 19-1-21 17:04
而家主要少食多餐
媽媽懷孕期間有胃口係好事 繼續維持少 ...

14週啊(emoji)

大宅

豬仔包包包 發表於 19-1-22 15:27
14週啊(emoji)

我同你一樣14周, 隔日飲奶茶,又成日食丁麵

男爵府

我真係介唔到口呀.
仲好中意食M記呀........
其實胃口唔係好, 成日都唔想食野, 胃好漲..
所以一有少少食慾就想食D想食D香口野.....

別墅

至誼 發表於 19-1-22 16:03
我同你一樣14周, 隔日飲奶茶,又成日食丁麵

我都有食公仔面,不過一個月都係1-2次

別墅

klsabb 發表於 19-1-22 17:37
我真係介唔到口呀.
仲好中意食M記呀........
其實胃口唔係好, 成日都唔想食野, 胃好漲..

會呀,我覺得正常咖
m記炸雞我都有食
不過就盡量唔食到咁飽
始終難消化
豬仔包包包 發表於 19-1-22 15:27
14週啊(emoji)

一般懷孕初期(1-3個月) 體重分別唔大,大約0.5-2公斤左右,之後體重增長會明顯D 懷孕初期孕婦對葉酸、碘、鈣和維他命A需求會增加,媽媽係餐單度加入乾豆/果仁和豐富胡蘿蔔素食材,好似黃豆南瓜/紅蘿白煲肉/魚/雞湯、蝦米/淡菜腰果仁節瓜煲廋肉湯、紫菜肉碎雞蛋花滾湯、菜心硬豆腐鯪魚肉滾湯、自己用熟食物整紫菜芝麻飯團/壽司、肉魚蛋豆+菜+糙/紅米飯、魚蛋米粉/麵、鯪魚球米粉/麵做午餐,全麥麵包、低糖yogurt、果仁、芝士做零食,每日2杯低脂高鈣牛奶/低糖高鈣豆奶,多元化食物度吸引全面營養係最好架! 每日0-30分鐘適量體能運動,曬下太陽吸引維他命D,媽媽有冇每日做運動習慣呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

男爵府

豬仔包包包 發表於 19-1-14 19:39
有冇人同我一樣都係介唔到口(emoji)(emoji)
以前都冇咁中意食雪糕
有左之後特別想食雪糕

雪糕幾靚牌都有機會有李斯特菌(記得之前有媽媽分享過食盒庄都中咗李斯特菌),真係搏唔過,為咗bb依樣一定要戒,反而如果好恨食,雪凍/硬乳酪可能都仲安全過食雪糕。

男爵府

DHA勳章

有阿 今日仲食m記 麥樂雞餐 薯片
日日都食下薯片 隔日食出前x叮 或 杯麵
朱古力食2-4塊
上胎戒得好清 不過壽司 刺身 硬/軟雪糕
冷盤(海蜇、中華沙律呢啲)唔敢食!

複式洋房

EstrellaDamm 發表於 19-1-14 19:58
你個口離子宮咁遠,隔咁多器官仲要屬於不同系統,物理上無可能凍到子宮。如果你屬於十分擔心衛生嗰種所以 ...

好正

我C6差唔多晚晚都陪我食雪糕
不過就唔會食軟雪糕
另外公仔麵佢都唔俾我食
因為我話佢知高鈉
依家一啖都唔俾

首頁

尾頁

跳至