自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cattz288 發表於 19-1-15 21:04
原來佢地咁特別! 但如果只有幾聲咳, 係咪都唔應該返? 咁可能成個月都sl喎
...

咳真係一星期兩星期都未好哂,咁點?

伯爵府

cattz288 發表於 19-1-15 18:59
小學今年已提供在校打流感針, 不過唔知係咪間間有同有百分幾人唔打!
唔建議停課!
...

明明今年打流感針嘅人多咗,但係都冇因為呢樣野而令患流感嘅人少咗,我反而想研究下。
我覺得如果身體弱打咗仲易中招。

男爵府

理解唔到,幼稚園有需要咪自行停課,大家一起停,有幾多個會乖乖留係屋企?到時咪又一鍋蜂去玩
我仔上年停課前無事,過完年後返左幾日就病左,一班得返幾個人無事,因為d小朋友好多都外遊、周圍去

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

李露眉 發表於 19-1-15 18:50
仲有半個月喔

Poyau    發表於 19-1-18 17:02

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

amazing 發表於 19-1-15 21:07
明明今年打流感針嘅人多咗,但係都冇因為呢樣野而令患流感嘅人少咗,我反而想研究下。
我覺得如果身體弱打 ...

都唔係!我知不少同學係無打! 如果與上年比較, 明顯致命過案係少左!
放下自在

珍珠宮

alicewtw 發表於 19-1-15 18:45
冇錯,同埋停課唔代表d小朋友會乖乖留喺屋企,佢地都係會去公園、遊樂場、圖書館等,中招風險唔少過返學好 ...

小朋友放假,d 父母咪又會帶小朋友返大陸鄉下,到時又惹唔知咩病返香港。

水晶宮

choco_soup 發表於 19-1-15 21:34
小朋友放假,d 父母咪又會帶小朋友返大陸鄉下,到時又惹唔知咩病返香港。
...

米係

水晶宮

ricky0223 發表於 19-1-15 21:16
理解唔到,幼稚園有需要咪自行停課,大家一起停,有幾多個會乖乖留係屋企?到時咪又一鍋蜂去玩
我 ...

伯爵府

choco_soup 發表於 19-1-15 21:34
...
咁仲大鑊

水晶宮

畀面勳章

冇錯,同埋停課唔代表d小朋友會乖乖留喺屋企,佢地都係會去公園、遊樂場、圖書館等,中招風險唔少過返學好 ...

Yes,我望到好多人都會勁帶小朋友去公園,去不同地方,咁樣只會增加患病風險

珍珠宮

補充,亦不代表啲家長會乖乖地比小朋友留在家,有啲會覺得,哇,提早放假呀~可以去耐啲旅行囉~

珍珠宮

上年好似提早過年
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

非常簡單
如果唔停課,d 家長可以賴學校賴老師
停課,d 人就賴地硬,目標物完全唔同

公爵府

認識瑞士牛牛第三回

amazing 發表於 19-1-15 21:07
我覺得如果身體弱打 ...

我識人 學校可以打 ,但偏偏唔被個仔打

如果今年政府無推行呢個措施情況係更嚴重!!

水晶宮

畀面勳章

zola 發表於 19-1-15 18:54
咁我諗停得課情況都應該真係好嚴重,都無辦法了,始終要以小朋友既安危為最重要既考慮因素。

Touchwood嚴 ...

不過年年都系咁,真系好乞人憎,病左,父母又捉佢返學

公爵府

ching070707 發表於 19-1-16 10:04
我識人 學校可以打 ,但偏偏唔被個仔打

如果今年政府無推行呢個措施情況係更嚴重!!

係呀。有呢d人。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我估佢keep住係咁既話, 會過年前提早

子爵府

已經有小學驚要提早停課,加快教學進度

公爵府

最慘小朋友有病啲家長總拱佢地返學,因為要返工無人揍,
退左燒仲流晒鼻水又咳又成,
無燒學校都耐你唔何,
惹呢個惹嗰個,

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 熱血勳章 BK Milk勳章

我仔的幼兒學校
由上星確診2個小朋友中了甲型流感
至今已經增至8人確診
我都驚驚地
(利申:仔仔已打流感針)

首頁

尾頁

跳至