論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

我統計過,平日我和先生返工,大部分時間得工人和bb,平均1.5日用1卷厠紙,大家認為過唔過份?
我估佢咩都用厠紙囉,點樣可以令佢用得少啲?

別墅

Yen111728 發表於 19-1-15 00:36
我統計過,平日我和先生返工,大部分時間得工人和bb,平均1.5日用1卷厠紙,大家認為過唔過份?
我估佢咩都用厠紙 ...

我工人都係
好想知佢地用黎做乜

別墅

Yen111728 發表於 19-1-15 00:36
我估佢咩都用厠紙 ...

我之前個姐姐常常用廁紙抹手,抺廁所的所有嘢,我就寫了這些字後,用紙量少了些

男爵府

回覆樓主:

工人黎左乜鬼野用量都勁。
連護髮素都好快無, 好采我用平野。
不過有啲貴既清潔用品我會叫佢省住黎用 (e.g. 有猫狗都用得既拖地水, 超貴), so far都ok。
真係要講出口叫佢省住用。

伯爵府

回覆樓主:

我地屋企都係,工人喺度就2日內一定換一卷廁紙。
佢地好喜歡抹完地用廁紙執頭髮、細垃圾碎。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

一定要開聲同佢講

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

印定bun? 若印, 可能佢去完大大, 用手抹, 跟住洗手洗pet pet, 洗完攞廁紙來抹手抹pet pet.

Bun, 抹手加抹地。

好好同佢地講明。 但印, 若唔用廁紙, 可能順手攞你地D毛巾抹八月十五。

男爵府

lily-of-valley 發表於 19-1-15 12:11
印定bun? 若印, 可能佢去完大大, 用手抹, 跟住洗手洗pet pet, 洗完攞廁紙來抹手抹pet pet.

Bun, 抹 ...

我情願比多啲錢買廁紙。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

何止廁紙 其他日用品都消耗快咗

大宅

回覆樓主:

我上一個老菲,中規中矩,識幫我慳住用清潔用品,唯獨是廁紙用得勁。於是,有一次我解釋俾佢聽,the quality of tissue paper in Hong Kong is quite good. It is thick enough, so you don't have to pull so much out. 加埋動作示範唔好繞幾個圈咁黎用,即時改善好多。

洋房

回覆 Yen111728 的帖子

已經算少事..... 有D仲serious....

男爵府

Rainbow268 發表於 19-1-17 04:44
回覆 Yen111728 的帖子

已經算少事..... 有D仲serious....

我姐姐倒瀉水「半桶水」份量在地,也用紙巾抹

侯爵府

BB防敏心得分享勳章 最關心BB問題熱投勳章 想生BB熱投 DHA勳章 大廚勳章

我個都係喎,用紙巾係超勁,平時兩公婆都返左工,都係得佢同B,一卷2日就無,後來我發現每晚佢臨瞓前去完廁所地下就有好細粒紙巾碎,好多晚都係咁,後來我問佢,原來佢臨瞓前洗腳後用廁紙抹腳,嘩,好高貴啦~後來我同佢講,可以用毛巾抹啦,用廁紙好唔環保先有DD改善左。

大宅

回覆樓主:

我果個都係

去完厠所泳遠用紙巾抺手,開左未食完生果要用保鮮紙包好等一陣再吃, 我個女未食完d生果佢就反轉切果面放係碟底,

但我無話佢了

用厠紙算,唔想勞氣,可能佢覺得呢度係酒店

大宅

我姐姐洗完臉要用紙巾抹乾,佢話用毛巾佢塊臉會痛喎⋯⋯

首頁

尾頁

跳至