家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

80萬真係死慳死抵儲返黎,但係想試下投資,可以點做?係咪淨係得定期可以選擇?

volar    發表於 19-1-17 10:46

複式洋房

亞豬媽媽 發表於 19-1-15 00:37
80萬真係死慳死抵儲返黎,但係想試下投資,可以點做?係咪淨係得定期可以選擇?
...

如果想安全,買國家債券,做定期,最低風險。
中風險:買股票,股票又有較低風險的盈富,中電,大銀行股,基本有息收 但價格都會隨大市波動。股票價格有機會跌一半以上,要衡量是否能承受。
高風險:細價股,槓桿類衍生工具如窩輪,牛熊,期指等 (同賭錢無乜分別 除時輸身家兼負債)
另類投資:加密幣或其他較偏的投資工具。這類沒有監管的最好少少地幾千蚊搏高仔鋸大樹,不宜重本。

別墅

...

首先到銀行開立投資户口'之後可以買一些 2800.

侯爵府

...

如果你完全唔識投資,你應該去圖書館/書局搵D理財書看看, 有基本概念才去想會穩陣D

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

...

完全唔識投資,唔好咁快聽人講去做投資。 爬下文睇下邊啲股票係稍為穩陣
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

...
除左定期仲有好多選擇,但係樣樣都唔同風險唔同回報,好難講邊樣先適合你

男爵府

妳講到:「80萬真係死慳死抵儲返黎」,咁如果投資損失咗五萬,唔知妳會唔會接受到?如果唔見幾萬都會覺得唔開心,我會建議妳做定期算數!

至於其他嘅投資,有時要講時機,就算佢係股皇,時機不就,都可以跌到妳眼光光,所以,投資前要多了解!

大宅

唔識做就唔好做, 蝕左仲唔開心起碼要知自己做緊咩先好去做, 就算輸, 都知道自己點解輸

大宅

...

我覺得應該買磚頭,不過其實你應該去做下資料搜集,或者聽多D talk,知道有咩其他投資工具先

大宅

好快有人PM你... 或者已經PM左你...

大宅

Lincolnstar 發表於 19-1-15 00:45
如果想安全,買國家債券,做定期,最低風險。
中風險:買股票,股票又有較低風險的盈富,中電,大銀行股, ...

依家加密貨幣仲有機會刀仔鋸大樹?

大宅

kentseky 發表於 19-1-15 10:54
妳講到:「80萬真係死慳死抵儲返黎」,咁如果投資損失咗五萬,唔知妳會唔會接受到?如果唔見幾萬都會覺得唔 ...

真係要做到唔見幾萬都唔會唔開心,先適合試其他投資?

大宅

judypig 發表於 19-1-15 15:49
我覺得應該買磚頭,不過其實你應該去做下資料搜集,或者聽多D talk,知道有咩其他投資工具先
...

咁我應該買書睇?睇YouTube? 邊個會搞呢啲talk?

男爵府

zilong 發表於 19-1-15 08:19
首先到銀行開立投資户口'之後可以買一些 2800.

支持,2800安全

大宅

亞豬媽媽 發表於 19-1-15 23:00
咁我應該買書睇?睇YouTube? 邊個會搞呢啲talk?

可以試下聽呢啲

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

亞豬媽媽 發表於 19-1-15 22:57
依家加密貨幣仲有機會刀仔鋸大樹?

唔好儍啦~

呃人架~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

溫馨提示:

這好多Agent 扮會員,說介紹自己個Agent 比你,又話跟得好,有責任,其實是他自己或親人~

好多 Agent 等緊你這樣什麼也不懂的水魚~

************ 唔好懶,花些時間在這裡爬一下文,終身受用~ *********

如有會員PM你介紹agent 或 agent sell 野,請立刻向版主舉報~

happyyiyi    發表於 19-1-16 10:55

別墅

man6838 發表於 19-1-15 23:09
支持,2800安全

同意,因為單一股票比較容易受突如其來的事件影響。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

...

世上没有祗賺不賠的投資,越回報高風險越大,是不變定律,在市場充滿陷阱,死慳死抵儲蓄回來就更不要亂來~

男爵府

亞豬媽媽 發表於 19-1-15 22:59
真係要做到唔見幾萬都唔會唔開心,先適合試其他投資?

呢尐係心理質素問題,我見好多人賺錢時笑騎騎,輸小小就唔開心,日怨夜怨,成日問自己點解當時咁貪心,唔早尐走等。。。如果妳都有呢尐心理質素,真係唔好亂咁投資。

投資損失承受程度,每人不同,幾萬妳話多唔算多,小又唔算小,輸得起先可以繼續玩,輸咗成日愁眉不展、食不知味,咁對健康唔好,不如唔玩!

首頁

尾頁

跳至