論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

一早知道男友半年後響外地工作完回印尼結婚,點解自己唔響印尼等佢半年?佢自己要比agency fee, 我又要比萬幾agency fee, 而家你話連下月結婚既日子都訂埋,你真係覺得香港d僱主好得閒train左你半年工作和廣東話剛剛上手,而家又要比錢,冇人用又要重新train過,好好玩嗎?

我真係好無奈........

伯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

我個個來了4個月,話冇人照顧11歲的仔,要回去,我都好嬲

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

呢D工人真係好玩嘢...

男爵府

Report 畀人民入境事務處, 佢哋完全冇心喺香港打工
佢哋咁冇責任心 希望佢地冇機會再嚟香港, 唔使第二個僱主中招

珊瑚宮

可能找到第二份工。藉口來
有D僱主等人用 出多一二三千搶人 跳槽了

異族人菲印 信佢一成。即時失明

大話民族
玩具萬歲!

珊瑚宮

她們花名叫黎學師。滿師又還完錢。出去自稱熟手技工找新工。又有免费来回机票回鄉HEA下。真不俗

玩具萬歲!

子爵府

mami42 發表於 19-1-15 00:39
一早知道男友半年後響外地工作完回印尼結婚,點解自己唔響印尼等佢半年?佢自己要比agency fee, 我又要比萬 ...

一定要寫信去入境處投訴工人,有用的

1) 懷疑辭工理由不真實
2) 就算真係真實,完全沒有合约精神,明知半年後要结婚,何解要簽一個两年合约

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

佢來就係為咗呃錢。 混吉。

男爵府

回覆樓主:

做老闆就係咁, 出面有幾多公司train完個新仔, 佢就跳槽。所謂 loyalty, 佢做滿5年都仲好地地先算。

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-15 11:11
一定要寫信去入境處投訴工人,有用的

1) 懷疑辭工理由不真實

我都打算報入境處,真係好唔開心,浪費人力物力財力和時間,佢而家好開心咁洗碗都唱歌,真係比佢激到彈起!

子爵府

mami42 發表於 19-1-15 14:00
我都打算報入境處,真係好唔開心,浪費人力物力財力和時間,佢而家好開心咁洗碗都唱歌,真係比佢激到彈起 ...

佢應該係還晒agent錢,揾定新工,结完婚返嚟有新工,機票又免費,咁正,梗係開心啦!

佢係話辭工结婚唔使撈,or 叫你等佢返?

你再揾,就試吓揾d 结咗婚嘅! 起碼少咗話要返去结婚依樣

男爵府

細姐姐 發表於 19-1-15 14:11
佢應該係還晒agent錢,揾定新工,结完婚返嚟有新工,機票又免費,咁正,梗係開心啦!

佢係話辭工结婚唔使 ...

佢就係話自己結左婚就唔洗做,老公可以養佢

子爵府

mami42 發表於 19-1-15 14:23

廢話

冇印尼男人會養老婆

咁你一定要投訴,懷疑辭工理由不真實,叫入境處如工人再申請工作visa, 要慎重考慮

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

mami42 發表於 19-1-15 14:23
以前介绍偷野印siti來我度的ann, 好掂, 屋企爺嫲, 先生太太, 2001年請佢來揍new born baby boy. 一腳踼, 煑飯, cleaning, 理baby, 2003 多個baby girl, ann 又做埋。 到2008滿4個约, ann話賺夠, 返印尼娶個老公, 比拖鞋飯佢食。

我見ann咁掂, 因baby boy同妹女係幼稚園同學。介紹偷野印。 點知siti, 偷, 黑面,懶, 污糟樣樣齊。

公爵府

mami42 發表於 19-1-15 00:39
一早知道男友半年後響外地工作完回印尼結婚,點解自己唔響印尼等佢半年?佢自己要比agency fee, 我又要比萬 ...

可能藉口,轉第二份工

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

疑似跳工

男爵府

Poyau 發表於 19-1-16 01:39
疑似跳工

但佢又真係要我買機票比佢番印尼

寶石宮

2023年兔年勳章

mami42 發表於 19-1-16 01:59
但佢又真係要我買機票比佢番印尼

結完婚轉新僱主會有機票返港
即係有免費機票放假回鄉結婚

大宅

細姐姐 發表於 19-1-15 14:28
廢話

冇印尼男人會養老婆

真的可以投訴嗎

子爵府

tam888 發表於 19-1-16 09:12
真的可以投訴嗎

可以

投訴跳工
點解唔可以投訴,唔犯法㗎!
工人話唔使撈,辭工,轉頭又申請work visa, 咁签合约做乜?
僱主反映不滿有何不可?好多時只係僱主唔識保護自己,或怕咗寫信,唔識寫啫!

首頁

尾頁

跳至