自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

去年唔好彩,係工作上遇到麻煩人 (小人),搞到一頭煙,事隔十多個月後,昨晚係出面買完嘢再返公司做嘢,係樓下撞到呢位小人,當時佢同一個互相識的 fd、另一個我唔識的fd一齊,咁我照冇嘢咁同識果個fd打招呼然後行 (我就當小人透明),已經行過左幾個身位,小人擰番轉頭大聲叫我:八婆!

如果日後再有此情況,應該如何面對?

珍珠宮

Sadness 發表於 19-1-15 00:59
去年唔好彩,係工作上遇到麻煩人 (小人),搞到一頭煙,事隔十多個月後,昨晚係出面買完嘢再返公司做嘢,係 ...

已經不是同事?不用理,當狗吠

男爵府

小星星1 發表於 19-1-15 01:03
已經不是同事?不用理,當狗吠

本身大家都不是同事,係因為一個project而當時邀請返黎一齊合作做嘢的人。

珍珠宮

Sadness 發表於 19-1-15 01:06

本身大家都不是同事,係因為一個project而當時邀請返黎一齊 ...

呢啲人不知所謂,無視佢就啱,我公司有個肥婆又係咁口臭兼樣衰仲扮可愛

伯爵府

回覆樓主:

一係無視唔理佢
一係自己同自己講: 吖! 係咪爆屎渠? 咁臭 ge!

男爵府

回覆樓主:

即係最好唔好同呢D人正面衝突或交涉,對嗎?
淡而無味

別墅

回覆樓主:

講真,聽左又唔可以當無聽過,個心實會銀住銀住,就當係磨練,曰子有功,你就會鍊成一身好武功。職場上總有一個係左近,避得幾多,我係過來人,好明白難受感覺。

kidd611    發表於 19-1-15 11:25
wcpcelia    發表於 19-1-15 10:41

男爵府

薑汁豬潤通 發表於 19-1-15 01:30
講真,聽左又唔可以堂無聽過,個心實會銀住銀住,就當係磨練,曰子有功,你就會鍊成一身好武功。職場上總有 ...

係,你說的對,同事們叫我忘記、唔需要理會等等等等等,我當然明白了解唔需要理會,但始終係呢兩日發生的事,好難一下子放底同冇嘢。
淡而無味

男爵府

薑汁豬潤通 發表於 19-1-15 01:30
講真,聽左又唔可以堂無聽過,個心實會銀住銀住,就當係磨練,曰子有功,你就會鍊成一身好武功。職場上總有 ...

我想問大家,如果下次再遇到呢位小人,係咪繼續當佢透明係最好方法?
淡而無味

別墅

Sadness 發表於 19-1-15 01:41
我想問大家,如果下次再遇到呢位小人,係咪繼續當佢透明係最好方法?

係,佢根本唔係你同事,仲叫你8婆,洗鬼理佢,你應佢,咪即係自應,大家鬧黎鬧去,都係爭啖氣,我會選擇不當一回事。
當佢透明,起初係感覺監介,唔知點咁,咪,提下自己,表現自然d,你越係無野,佢仲激氣。若果佢再鬧你,身邊同事見到,可能調返轉頭,話佢少氣,處事唔成熟,小學雞。

大宅

Sadness 發表於 19-1-15 00:59
去年唔好彩,係工作上遇到麻煩人 (小人),搞到一頭煙,事隔十多個月後,昨晚係出面買完嘢再返公司做嘢,係 ...

當佢透明啦!你應左咪中晒招自認係八婆,你嬲佢仲開心! 下次見到佢繼續當佢透明得架啦,除非佢come你1巴架姐! 唔好比呢d人有位入!

男爵府

薑汁豬潤通 發表於 19-1-15 01:48
係,佢根本唔係你同事,仲叫你8婆,洗鬼理佢,你應佢,咪即係自應,大家鬧黎鬧去,都係爭啖氣,我會選擇不 ...

知道、明白。至少我知道只要繼續當佢係透明就知道點去做、應對。
淡而無味

男爵府

chiubbbb 發表於 19-1-15 01:50
當佢透明啦!你應左咪中晒招自認係八婆,你嬲佢仲開心! 下次見到佢繼續當佢透明得架啦,除非佢come你1巴架 ...

係,所以果晚咁樣,我完全冇擰番轉頭望佢一眼,只係我同事有望番佢乜料。
淡而無味

男爵府

2018復活節勳章

如果再話你除左無視外,仲可以對住佢笑。
咁樣其他人都知佢有問題而你大方同埋佢都無癮。

男爵府

eliekim 發表於 19-1-15 02:30
如果再話你除左無視外,仲可以對住佢笑。
咁樣其他人都知佢有問題而你大方同埋佢都無癮。
...

ok
淡而無味

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

對呢D 人
無視佢地都好有效
尤其D 大大声又要認威

珍珠宮

呢D人,理佢未即糸話比佢知你糸八婆,真系無咁蠢,無視佢,佢未同空氣講嘢law

男爵府

八婆唔係你個名唔洗理佢,你應佢咪即係八婆囉

水晶宮

回覆樓主:

其實我唔得閒理呢啲人, 佢地一定樣樣野唔如意先咁痴q線, 由佢地行衰運行到永遠,好似我公司條巫婆比老細兜埋,我全家都好幸福,唔會比佢地影響到

我姑奶見親我都講講講,我小小燥因為佢真係好叉煩, 但我又冇野喎

如果果條pk再叫你八婆,你當時運高聽唔到, 忍無可忍先爆佢, 講真呢啲人, 鬧佢口水時間都嘥埋

男爵府

BB防敏心得分享勳章

時運高當睇佢喎到,扮唔識佢,佢騷擾你就報警!

首頁

尾頁

跳至