一個甲型流感測試加埋5日藥$1380

chilleylok
|
我覺得好貴
tansyneko    發表於 19-1-15 13:42
goldpiglet
|
好傷,早日康復!
持之以恆
|
無計,最重要可以醫好病
你不見另一Post有人回應研發藥物費用好多,做福了人群。
zitzai
|
當時你有兩個選擇,做同唔做
敢唔敢唔做先?
算啦,當破財檔災,早日康復呀!
|
上年我女都中咗乙型,特效藥$580,醫生&普通藥$380,測試$250,過千,肉痛到死
師奶甲
|
市價
我見過一個家長
本身得個大中
為左慳一個小朋友化驗費
最後一家五口
連埋婆婆都中埋
破財消災
只係隔左一晚

mvshop8888
|
囍 發表於 19-1-15 08:09
上年我女都中咗乙型,特效藥$580,醫生&普通藥$380,測試$250,過千,肉痛到死 ...

我嗰边測試要350
ddjjbaby
|
我去果間,做流感測試$380
fundfund
|
chilleylok 發表於 19-1-15 06:55
我覺得好貴

我上年都差不多依個價
00女
|
我去果間測試400,特敏福400,醫生費+普通藥500,睇個感冒,過千,肉赤
mollybach
|
情願破財擋災定還是要錢唔要命?
在我角度睇,命、健康重要過一切。錢無咗揾得返,健康無咗,自己辛苦之餘,照顧病人嗰個都辛苦嘅。

上年一家三口兩日一夜之內中哂甲流,互相都照顧唔到大家,手停口停即使肉赤都要做快測,確診之後嗱嗱臨食特敏福,務求快快好返。
luvkaka    發表於 19-1-15 15:39
Jen_Rowen
|
我覺得市價連藥是過千。我自己是私家睇,測試$400連藥剛好一千,我仔又中去卓建,測試$450但藥平左,買單都是 $1080。
sunoil
|
點解特敏福要另外收錢?我寻日去測380,特敏福同其他藥380,但得2日藥,要再覆疹。
hellohellojenny
|
上年我女中咗甲流,測試連藥都差不多呢個價
力神
|
上年大仔中過乙型流感,診費連測試費要過千,辛好有公司家屬醫療claim返
一杯凍奶茶
|
我小朋友唔氣管敏感,都係$1080,(非專科)
魔怪媽媽
|
chilleylok 發表於 19-1-15 06:55
我覺得好貴

上年新年我仔中流感,都係呢個價
couchpotatoes
|
我女診所睇,測試+特敏福連其他藥都$1300,同學仔去醫院埋單$60,但要留醫院2日,我寧願比貴d
TMC3012
|
測試費都幾百, 再加藥錢都唔平

JD930
|
早日康復