懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

自從有咗之後, 我嘔得好犀利, 個人好暈, 唔好講返工, 根本都盡量唔會出街。於是同上司com好咗home office, 一直相安無事。直至上星期女HR manager私底下打畀我, 內容已構成歧視?

1. 無論我幾唔舒服, 都要照返公司

2. 公司有其他大肚婆就算流住血都返, 有啲同事攬住公司廁所嘔都照返, 言下之意我不應該例外

3. 我話如果我狀況ok嘅話我會盡量返嚟, 佢話: 唔係呀,我聽日要見到你呀! 10am-7pm呀!

第二日我畀佢迫左番去, 喺公司嘔到喊。嗰日有同老細講番呢件事, 佢叫我照home office, 唔使理佢。

之後2日我都home office, 點知尋日收到hr email, 要我apply番果2日病假同提交醫生紙。明明我嗰兩日都有工作, 點做好?

rainbowchuuu3    發表於 19-1-15 14:50

複式洋房

asuka_pig0212 發表於 19-1-15 09:27
自從有咗之後, 我嘔得好犀利, 個人好暈, 唔好講返工, 根本都盡量唔會出街。於是同上司com好咗home office, ...

你上司肯撐你,駛咩怕佢。叫佢同你上司攞假紙嘛。養胎緊要D,唔好為佢勞氣。

洋房

sfcdog7 發表於 19-1-15 09:37

你上司肯撐你,駛咩怕佢。叫佢同你上司攞假紙嘛。養胎緊要D ...

我覺得好困擾呀 唔知佢下一步又搞啲咩, 每次畀佢煩完我嗰晚都失眠 而家辭職又好唔抵

公爵府

asuka_pig0212 發表於 19-1-15 09:27
自從有咗之後, 我嘔得好犀利, 個人好暈, 唔好講返工, 根本都盡量唔會出街。於是同上司com好咗home office, ...

咁緊係同老細講喇,洗咩理佢

珍珠宮

環保接龍勳章

照report俾上司,等佢同hr講
人生本是苦

大宅

將HR個email forward俾你老細,好禮貌地同老細講HR似乎唔知你home office喎,可否麻煩老細通知HR一聲。

大宅

同情你
初孕極度不適,BB未穩,
遇著個咁冇同理心既HR
佢都係女人,點解可以咁既?

你上司好,撐你,咁你就放心屋企
唔好諗咁多,放低壓力

複式洋房

回覆樓主:

其實好簡單啫,home office都唔使,直接睇醫生拎病假咪得,你真係唔舒服。
我明公司有啲野老細唔可以凌駕有公司守則,老細俾home office 唔等於公司既制度可以俾你home office.
咁病假咪得,公司守則凌駕唔到法例喇呱
邊使有壓力

大宅

回覆樓主:

同你上司講哂成件事, keep住d証據, 太辛苦就睇醫生, 醫生係有權開1, 2星期既醫生紙, 如果佢都再搞你你就問平機會呢個情況, 話知其他人流住血都返, 關你咩事, 大肚婆唔舒服可大可小, 大吉利事講句如果返返下工暈左跌到個HR都唔會可憐你的, 自己行先, 唔使因為佢而有壓力

男爵府

你搵個私家婦產科醫生睇,等佢開返一兩星期病假,之後比HR個email上司睇,話HR咁樣你唯有sick leave唔做野,因home office唔到,咁你上司想你工作自然會同HR傾,因你唔做影響到佢,但如果佢唔同HR傾,你就大條道理sick leave唔做野。
其實好小事啫,記住佢地不仁咪你不義囉,唔洗自己唔開心喎,自己身體同bb要緊。

洋房

KILW 發表於 19-1-15 12:55
你搵個私家婦產科醫生睇,等佢開返一兩星期病假,之後比HR個email上司睇,話HR咁樣你唯有sick leave唔做野 ...

我都諗緊, 應該都係向呢個方向做啦, thanks

別墅

其實你唔舒服真係要睇醫生叫佢開病假紙俾你,你病病假紙,HR無得夾硬要你返工的

洋房

Mrs_Kwok1111 發表於 19-1-15 13:41
其實你唔舒服真係要睇醫生叫佢開病假紙俾你,你病病假紙,HR無得夾硬要你返工的
...

其實我有keep住睇私家產檢, 醫生最初都有開畀我嘅, 只不過因為同老細傾好咗home office, 所以之後先至冇再問醫生攞, 係我太天真

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我都覺,咁你就同上司攞假紙喇,然後同上司傾好數,實質系home office。我覺得你有上司撐你已經好幸福喇

洋房

我要做媽媽 發表於 19-1-15 13:55
我都覺,咁你就同上司攞假紙喇,然後同上司傾好數,實質系home office。我覺得你有上司撐你已經好幸福喇 ...

其實好難呀, 如果我放sick leave, 基本上放曬我嘅quota之後就no pay, 咁情況你仲會唔會做嘢?

公爵府

牛年勳章

上司肯撐你,駛咩怕佢

別墅

如果HR要耍policy/ rules 的話真係吹佢唔脹,
可以做既係, 1. 去睇婦科拎醫生紙, 初期懷孕不適, 醫生一般開一星期都唔係問題;
如果你老闆真係撐你,就要你老闆開金口話你係邊幾日出field唔會喺公司出現. 證明你的attendence

男爵府

好大原因係因為home office 唔係公司policy入面, 所以HR可能都收到有投訴 (可能係其他department, 又可能係老闆). 所以要做野. 如果你有sick cert 就唔怕. 亦無人可以因為你大肚而炒你

洋房

klsabb 發表於 19-1-15 15:18
好大原因係因為home office 唔係公司policy入面, 所以HR可能都收到有投訴 (可能係其他department, 又可能係 ...

宜家問題係除咗一開始我有短時閒攞醫生紙之外 老世比我home office後就再冇攞醫生紙, 而家佢就嘈我呢樣嘢

男爵府

asuka_pig0212 發表於 19-1-15 15:21
宜家問題係除咗一開始我有短時閒攞醫生紙之外 老世比我home office後就再冇攞醫生紙, 而家佢就 ...

你可以同HR講: sick cert就無喇, 因為有部門主管approval去home office. 而唔係放假. 要扣就 no pay leave.
佢都吹你唔漲.

首頁

尾頁

跳至